Århus søger lægdommere

Kommunen opfordrer interesserede til at melde sig til at blive domsmænd. Advokat er utryg ved metoden.

Artiklens øverste billede
Advokat Henning Lyngsbo, Århus, kendt som forsvarer i mange straffesager, er ikke tryg ved, at folk kan søge om at komme på grundlisten. Arkivfoto: Ole Lind

Har du lyst til at være med til at dømme i straffesager? Århus Kommune opfordrer borgere til at melde sig, hvis de kan tænke sig at blive domsmand eller nævning.

Før i tiden var det de politiske partier, der indstillede folk til den såkaldte grundliste, hvorfra domsmænd og nævninger udpeges.

Men ved den seneste sammensætning af grundlisten valgte man i Århus at opfordre interesserede til at melde sig i håb om at få en mere repræsentativ sammensætning.

Det lykkedes. Grundlisten skal så vidt muligt afspejle befolkningssammensætningen i kommunen med hensyn til alder, køn og etnisk baggrund, og selv om kriterierne ikke er opfyldt endnu, blev det bedre i forbindelse med den seneste udpegning i 2007. Specialkonsulent ved Borgerservice, Jesper Eltved, venter, at det bliver endnu bedre denne gang.

Utryg forsvarsadvokat

Advokat Henning Lyngsbo, Århus, kendt som forsvarer i mange straffesager, er ikke tryg ved, at folk kan søge om at komme på grundlisten.

»Man kan frygte, at grupper med bestemte holdninger eller mål organiserer et stormløb, en form for kupforsøg, og får mange ligesindede til at melde sig. Det kan være svært at gennemskue for dem, der foretager den endelige udvælgelse. Når derimod de politiske partier indstiller folk, må man gå ud fra, at de anser dem for at være fornuftige. Det giver et mere sikkert grundlag,« argumenterer Henning Lyngsbo.

Han påpeger, at lægdommere er udstyret med samme stemmer som de juridiske dommere, og at det derfor er vigtigt, at de er uvildige.

Retspræsidenten tilfreds

Står man på grundlisten, kan man vente at blive indkaldt som nævning eller domsmand fire gange om året. Nogle sager varer mere end én dag.

Retspræsident ved Retten i Århus Per Holkmann Olsen er godt tilfreds med den måde, som den nye udvælgelse er foregået på, og han fornemmer også, at flere yngre og folk med anden etnisk baggrund end dansk er kommet med.

Grundlisten for Århus indeholder 1.035 navne. Den fornyes hvert fjerde år, men står man på den nuværende liste, overføres man automatisk til den nye, som gælder i perioden 2012-2015 - medmindre man fylder 70 år inden udgangen af 2015.

Brug for 268 nye

Foruden dem, der falder for aldersgrænsen, er nogle flyttet fra kommunen, og andre er døde, så der er brug for 268 nye, hvoraf de politiske partier udpeger halvdelen, mens resten vælges blandt dem, der søger om optagelse.

Sidste gang søgte 260, og der skulle bruges ca. halvdelen.

»Der er en overvægt af folk over 50 år og af etniske danskere. Det fik vi rettet lidt op på sidste gang ved at udpege 10 pct. af de nye med anden etnisk baggrund. I Århus som helhed udgør de 8 pct. af befolkningen, men de udgør stadig kun 2-3 pct. på grundlisten,« siger Jesper Eltved.

Ansøgningsfristen udløber den 17. januar. Derefter gennemgår et fem mand stort grundlisteudvalg, udpeget af byrådet, hvem der skal optages på listen, som indsendes til Vestre Landsret inden den 1. april.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.