Byrådet er enigt om, at AGF skal have et nyt fodboldstadion, men...

Selvom der nu er bred enighed om, at AGF skal have et nyt fodboldstadion, er der langtfra enighed om, hvordan det skal se ud, hvem der skal betale, og hvad der skal ske med bl.a. atletikklubben Aarhus 1900.

Artiklens øverste billede
AGF-direktør Jacob Nielsen har længe håbet, at et nyt stadion kan stå færdigt 2020. Tirsdag aften debatterede en række politikere og interesserede borgere mulighederne – en endegyldig løsning nåede de dog ikke frem til. Foto: Mikkel Berg Pedersen

Skal AGF have et nyt fodboldstadion?

Det var spørgsmålet, som dannede baggrund for et debatmøde på Ceres Park tirsdag aften, hvor AGF-fans og alle partier fra byrådet i Aarhus på nær Nye Borgerlige var repræsenteret.

Byrådspolitikerne samt Jacob Nielsen, direktør for AGF, og Lars Nielsen, der er elitetræner i atletikklubben Aarhus 1900, var placeret således, at de havde udsigt ud over Ceres Park. Her kunne de se den løbebane, som adskiller fodboldbanen og tribunerne, og som i årevis har været brændstof til debatten om, hvorvidt fodboldstadionet var egnet eller ej til en Superliga-klub.

Ret hurtigt stod det klart, at samtlige partier i byrådet er enige om, at Ceres Park er for ringe et stadion til AGF, og der skal bygges et nyt.

Inden alle AGF-fans rækker armene jublende i vejret, er der dog et men. For selvom partierne er enige om, at der skal laves et nyt stadion, er de slet ikke enige om, hvordan det skal se ud, hvordan det skal finansieres, og hvornår det skal stå færdigt.

Er det AGF’s sportslige niveau eller Danmarks dårligste stadion, der gør, at I spiller, som I gør?

Lars Nielsen, Aarhus 1900

Derfor skal en budgetteret analyse til 2 mio. kr. afdække de potentielle muligheder, der er for et nyt stadion i Aarhus, og først derefter skal byrådet debattere, hvilken model det skal gå efter.

»Jeg håber, at analysen er færdig i 2018,« lød det fra kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad fra Det Radikale Venstre.

Jacob Nielsen har siden sin ankomst til AGF jagtet et nyt stadion i 2020, og selvom det ikke kan kaldes 100 pct. usandsynligt, er der altså fortsat nogle forhindringer, før en endelig beslutning er taget.

AGF-direktøren håber dog, at byrådet i Aarhus kan sætte endnu mere fart på analyse-processen, så den allerede ligger færdig inden sommerferien i 2018.

»Vores forpagtningsaftale med kommunen om det nuværende stadion udløber i 2020, og den aftale skal genforhandles inden sommerferien næste år. Hvis de forhandlinger skal gå godt og ikke gå i en masse knuder, er det nok smart, hvis analysen er færdig til den tid,« sagde Jacob Nielsen.

Plads til løbebanen

Lars Nielsen fra Aarhus 1900 var selvfølgelig en del af debatmødet, fordi han og atletikklubben ikke ønsker at miste deres løbebane og deres atletikfaciliteter for enden af Stadion Allé.

Mødet igennem skød han flere gange med skarpt mod AGF og Jacob Nielsen med punchlines som: »Er det AGF’s sportslige niveau eller Danmarks dårligste stadion, der gør, at I spiller, som I gør?«

Begge parter forsikrede dog om, at de på trods af spydighederne har et godt samarbejde.

Men Lars Nielsen og Aarhus 1900 vil ikke glemmes i et nyt stadionprojekt. Skal det nuværende rives ned, skal nye atletikfaciliteter bygges i samme område og ikke på Viby Stadion, som ellers har været i spil.

»Vi har stadion her, og det er vi glade for. Men vi står ikke på bagben. Det vigtige for atletik er, at vi ligger her. Det er skoven og tilknytningen hertil, som vi er glade for. Der er ikke meget sjov ved intervaller på Skanderborgvej. Området herude har masser af muligheder, og der er mange tanker for, hvad kan lade sig gøre, men vi vil ligge her,« slog Lars Nielsen fast.

Finansiering ikke på plads

AGF-direktør Jacob Nielsens favoritforslag til et nyt stadion er, at det gamle stadion rives ned, der bygges et nyt, hvor banen roteres 90 grader, så stadionets VIP-lounge kommer til at hænge sammen med Ceres Arena og altså også kan bruges af bl.a. Århus Håndbold.

Prisen på projektet er 300 mio. kr., og der vil være mulighed for, at Aarhus 1900 fortsat kan ligge i området, men det kræver altså også nye faciliteter til dem.

Af det beløb er Jacob Nielsen og AGF klar til at finansiere de 50 mio. kr., men hvor skal resten så komme fra?

Formanden for kulturudvalget, Steen B. Andersen fra Socialdemokratiet, er klar til at bidrage med noget af beløbet.

»Der skal være nogle eksterne investorer med til at finansiere et nyt stadion. Vi er klar til at bidrage med i omegnen af godt 50 mio. kr., men vi er nødt til at afvente, hvad analysen af mulighederne viser,« sagde Steen B. Andersen på debatmødet.

Mere skeptisk omkring kommunal medfinansiering var Knud N. Mathiesen fra Dansk Folkeparti (DF), der slog fast, at AGF selv skal skaffe hver en krone.

Her skal stadion ligge

Selvom analysen til 2 mio. kr. skal afdække, hvilke muligheder der er for et nyt stadion til AGF i Aarhus, var samtlige partier på nær Dansk Folkeparti enige om, hvor det nye stadion skal ligge.

Det skal ligge, hvor det gør nu.

Men hvis det på trods af enigheden alligevel ender med, at et nyt stadion bliver bygget andetsteds i Aarhus, er det okay for AGF, men så skal kommunen ikke regne med hjælp til finansieringen.

»Vi ønsker at være her, hvor vi har været i næsten 100 år. På et ordentligt fodboldstadion. Vi vil tage ansvar økonomisk og stå for driften. Vi er forpagtere, og det vil vi gerne fortsætte med at være, når aftalen udløber i 2020. Hvis kommunen vælger et andet sted, vil vi gerne leje os ind, men så vil vi ikke være medfinansierende,« sagde Jacob Nielsen.

Mens vi venter på analysen, og et nyt fodboldstadion i Aarhus synes at være blevet mere realistisk, forsøgte kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad sig med en spøg, da en fremmødt fan spurgte til overvejelser om trafik til og fra kampene. En spøg, som både spredte grin og nervøse miner i lokalet.

»Det er lige meget med parkeringspladser til et nyt stadion. Hvis det går, som det plejer, er vi først færdige, når alle alligevel har selvkørende biler, og så er det lige meget,« spøgte Rabih Azad-Ahmad.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.