Fortsat strid om manglende information i letbanesagen

Ejere og bestyrelsesmedlemmer har efterlyst information i det koksede letbaneforløb, men letbaneselskabet omtalte situationen som »helt kritisk« allerede i august.

Artiklens øverste billede
Debatten om den aflyste letbaneåbning lørdag den 23. september fortsætter. Arkivfoto

Hvem vidste hvad hvornår?

Debatten om den aflyste letbaneåbning lørdag den 23. september fortsætter.

Og denne uge var ingen undtagelse.

Her forholdt især regionsrådsformand Bent Hansen (S) sig stærk kritisk over for letbaneledelsen, da det i TV 2 Østjylland kom frem, at Trafikstyrelsen allerede i midten af august kaldte hele tidsplanen for »urealistisk«.

»Når der kommer så klar en melding mere end en måned før åbningen, og Trafikstyrelsen melder så firkantet ud, at den synes, det er urealistisk at åbne på den dato, er det vel naturligt at henvende sig direkte,« udtalte Bent Hansen til TV 2 Østjylland.

Men et referat fra letbanebestyrelsens møde den 17. august viser ellers, at adskillige røde lygter var tændt:

Der er ikke meget tid tilbage, og opgaven er helt kritisk for, at letbanen kan åbne til tiden.

Uddrag af referat fra Aarhus Letbanes bestyrelsesmøde den 17. august 2017.

»Der er ikke meget tid tilbage, og opgaven er helt kritisk for, at letbanen kan åbne til tiden,« hedder det bl.a. i referatet.

Og videre, at:

»Bestyrelsen opfordrede til, at denne forhøjede risiko formidles til interessenterne i næste uge på kvartalsmødet, og at der forberedes krisekommunikation i Aarhus Letbanes kommunikationsafdeling.«

Hertil siger Bent Hansen:

»De sætninger er taget ud af en sammenhæng, hvor direktionen orienterer om, at testkørslerne går godt, og at Aarhus Letbane har indskudt to ressourcepersoner og en konsulent, for fokuseret at få de af trafikstyrelsens påpegede afvigelser ryddet af vejen og få lagt en plan for, hvad der skal til for at få godkendelsen på plads til den 23. september. Desuden indledes mødet med, at formanden gennemgår programmet for åbningen, så referatet giver således et indtryk af, at planlægningen henimod åbningen kører, som den skal,« siger Bent Hansen.

Han tilføjer, at referatet af interessentskabsmødet den 24. august ikke indeholder noget om, at Aarhus Letbane har orienteret om den forhøjede risiko.

»Så jeg fastholder min kritik af den manglende information fra letbanens direktør,« siger Bent Hansen.

Information til ejerne

Rådmand og letbanebestyrelsesmedlem Bünyamin Simsek (V) har også i forløbet kritiseret den manglende information undervejs om problemerne. Den 24. september sagde han således til Århus Stiftstidende:

»Vi havde ikke på forhånd fået nogen viden eller nogen advarsler. Der var ingen indikationer på, at åbningen var i fare.«

Forelagt bestyrelsesreferatet om en »helt kritisk« situation, siger V-rådmanden:

»Jeg betragter ikke det, som at åbningen er i fare. Når direktionen fremlægger en plan for, at de kommer i mål, kan jeg som politisk repræsentant i bestyrelsen kun sætte min lid til, at det er rigtigt. Det har jeg gjort, og til det sidste bestyrelsesmøde er der heller ikke noget, der indikerer, at åbningsdatoen er i fare. Om onsdagen tilgår der endeligt viden om, at tilladelsen ikke kommer, men den tilgår direktionen, formanden og interessenterne – ikke bestyrelsen,« siger Bünyamin Simsek.

Når rådmanden henviser til interessenterne, henviser han til Aarhus Letbane I/S, hvor IS betyder interessentskab.

For udover at letbanens bestyrelse løbende holdes orienteret, er der også et flow af informationer til interessentskabet, hvilket vil sige kommune og region, og dermed altså borgmester Jacob Bundsgaard (S) og regionsrådsformand Bent Hansen (S) og deres direktører.

Mandagsorientering

Efter kokset med letbaneåbningen er det i Aarhus Kommune besluttet, at politikerne i teknisk udvalg orienteres hver mandag, men i mandags sendte Aarhus Letbane også en statusorientering til interessentskabet.

Det samme skete onsdag før letbaneåbningen, og den viser, at interessentskabet til tider er bedre orienteret end selskabets egen bestyrelse.

Den onsdag blev en mail om, at Trafikstyrelsen ikke ville godkende letbanen, sendt til – ikke bestyrelsen – men direkte til interessentskabet i form af stadsdirektør Niels Højberg og regionsdirektør Jacob Stengaard Madsen. Og derfra gik indholdet videre til borgmester og regionsrådsformand.

Mail blev til sms

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) oplyste over for JP Aarhus, at han ikke havde fået mailen, men stadsdirektør Niels Højberg kunne dagen efter fortælle, at både borgmester og rådmand Kristian Würtz (S) begge fik indholdet i mailen tilsendt fra ham – ikke i en mail, men i en sms, da de begge sad i møde.

Borgmester Jacob Bundsgaard valgte imidlertid ikke at sende beskeden videre til byrådspolitikerne, og bestyrelsesformand Johnny B. Hansen sendte heller ikke beskeden videre til sin bestyrelse.

Både borgmester og formand har efterfølgende beklaget den manglende information.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.