Et musikalsk møde om et sjæletræ i skoven
Havreballe Skov og et af dens 100 år gamle bøgetræer er en del af en koncertinstallation med bl.a. den færøske kunstner Eivør i front.
Maria Malmø er helt med på, at det kan lyde lidt langhåret. Men i de seneste par år har hun en gang eller to om måneden sammen med en ekspert i træer, Hans Peter Dinesen, besøgt et bøgetræ i Havreballe Skov.
De har udvalgt det nøje efter dets evne til at fortælle en historie, lært det at kende, siddet ved det, sat hånden på det og både fornemmet og set, hvilke forandringer der er kommet til siden sidst.
»Jeg har skrevet en dagbog om det: Hvordan føles det, som om at træet har det i dag,« siger hun og mener, at hun har fået meget tilbage fra dette sjæletræ på en nærmest meditativ måde.
Det har endog fået et navn, Nayaa, af en forfatter, Louise Juhl Dalsgaard, der har skrevet en tekst om dette træ i skoven ved Kongevejen, tæt på Marselisborg Grønnevej.
Den 1. september kl. 22-01 bliver det centrum for installationskoncerten ”Tree of Souls” – en kombination af koncert og forestilling.
Den færøske kunstner Eivør synger, og det nye Aarhus-band Malmø og strygekvartetten Who Killed Bambi spiller, alle fra hver sin scene.
Dans på flere niveauer
Mellem scenerne og de op til 400 publikummer vil dansere bevæge sig rundt, mens tre akrobater vil danse deres form for dans mellem trækronerne.
Idéen bag begivenheden er at udvide koncertoplevelsen ved at blande musikken med andre kunstarter – dans, visuals, design og akrobatik – og udnytte naturen som scene.
»Min drøm er, at folk får lyst til at bevæge sig med musikken eller føler sig bevæget af den,« siger Maria Malmø, der selv er på scenen med sit band, Malmø, der spiller elektronisk folk.
Et globalt rodnet
Drømmen er også, at ”Tree of Souls”-konceptet kan sprede sig og så at sige danne et rodnet i skove over hele verden.
Men først skal man se, hvordan koncerten i den aarhusianske skov forløber.
Med lys i træerne bliver det et nærmest eventyrligt kunstværk. I beskrivelsen af det hedder det, at »hver frase fører dig til et nyt sted. Skoven ser næsten ud til at være blevet forvandlet til et fremmed eventyr, som om musikerne og danserne er elverfolk og skoven deres kongerige.«
Det koster 300 kr. at komme ind i den udendørs koncertsal. Billetsalget er i fuld gang, men man kan også købe billet ”i døren”, siger den kunstneriske direktør, der har hentet støtte til sit projekt i 2017-fonden og hos Statens Kunstfond.