EL, SF og DF: Hvor er de varme hænder blevet af?

Der er ikke levnet plads til mange ekstra kommunale medarbejdere i borgmester Jacob Bundsgaards budgetforslag. Det skal der laves om på, mener Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten.

Artiklens øverste billede
Letbanen. Foto: Jens Hasse/Chili

1,9 mia. kr. løber Aarhus Kommunes budgetterede anlægsudgifter i alene 2018 op i.

Borgmesteren snakker kun om asfalt. Jeg er dybt rystet og kan kun trøste mig ved, at der kun er tale om et forslag.

Jette Skive (DF), rådmand for Sundhed og Omsorg

Beløbet, som bl.a. indeholder betaling for Aarhus Kommunes overtagelse af det nuværende amtssygehus på Tage-Hansens Gade fra Region Midtjylland, vil formentlig blive reduceret frem mod vedtagelsen af Aarhus Kommunes kommende budget for 2018-2021.

Men samlet skal Aarhus Kommune i løbet af de kommende fire år bruge langt størstedelen af det økonomiske råderum til anlægsprojekter som skoler, letbanen, veje og Aarhus Lufthavn, hvis det står til borgmester Jacob Bundsgaard (S).

Han fremlagde tirsdag sit budgetforslag. Det nævner ikke mange nye tiltag, som vil øge mulighederne for flere kommunalt ansatte til at tage sig af velfærdsydelserne som eksempelvis pasning af byens ældre, børn og udsatte. Det undrer flere byrådspartier.

Skive er rystet

»Jeg er meget skuffet over borgmesterens budgetforslag. Øget hjælp til byens ældre står højt på borgernes ønskeseddel, så det er meget overraskende, at det slet ikke er prioriteret i budgetforslaget. Borgmesteren snakker kun om asfalt. Jeg er dybt rystet og kan kun trøste mig ved, at der kun er tale om et forslag. Men jeg kan godt have min frygt for, at der ikke bliver ændret meget, når vi er færdige med budgetarbejdet,« siger rådmand Jette Skive (DF), Sundhed og Omsorg.

Ældrerådmanden har bl.a. foreslået, at byrådet prioriterer penge til varm mad til de ældre på plejehjemmene i weekenderne og fastansættelse af oplevelsesmedarbejdere under de kommende budgetforhandlinger.

SF: Mere kernevelfærd

Heller ikke rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse, Thomas Medom (SF) er umiddelbart begejstret for budgetforslaget fra borgmesteren.

»De politiske prioriteringer fra borgmesterens side er mere asfalt og mere lufthavn. Men det er ikke Aarhus’ største udfordring. Der er brug for mere sikring af kernevelfærden: det gælder ældreområdet, vores børn og vores udsatte. Det er derfor et skævt budgetudspil. Jeg er med på, at der er voldsomme udfordringer på trafikområdet, men vi vil bl.a. prioritere mere omsorg til vores ældre medborgere og flere hænder til at tage sig af vores børn,« siger Thomas Medom.

Også Enhedslistens politiske ordfører Maria Sloth fastslår, at der er elementer i budgetforslaget, som partiet gerne vil have lavet om.

Færre kommunalt ansatte

»Vi er glade for, at miljøet vinder i forhold til mere offentlig transport. Men vi er ikke tilhængere af vejudvidelserne. Der er brugt lidt for mange penge på asfalt efter vores mening. Vi ønsker en højere grad af velfærd og ligestilling. Vi synes heller ikke, at vi er i mål med klimadelen i budgetforslaget,« siger Maria Sloth.

Borgmester Jacob Bundsgaard anerkender, at budgetforslaget ikke har mange nye tiltag til driften med. Men i budgetforslaget opretholdes det nuværende serviceniveau til borgerne. I takt med at byen vokser, betyder det, at der i budgetperioden er prioriteret yderligere 1,3 mia. kr. til den borgernære service.

Aarhus Kommune har siden 2011 skåret antallet af fuldtidsansatte pr. 1.000 borger ned fra ca. 75 til i dag 66. Og i vinter vedtog Aarhus Byråd yderligere besparelser, som skal effektueres i de kommende år.

»De besparelser fastholder vi. De er jo grundlaget for, at vi kan understøtte den udvikling, der er. Vi har brug for en god balance, så vi kan hjælpe økonomisk til på områder, der har behov for det,« siger Jacob Bundsgaard, der konstaterer, at aarhusianerne fortsat får et højt serviceniveau på de borgernære områder.

»Det er i sig selv en udfordring at sikre i takt med, at byen vokser,« siger Jacob Bundsgaard.

Råderum: 42 mio. kr.

Borgmesteren har dog ikke sat sig tungt på alle pengene. Der er bl.a. stadig et råderum til fordeling blandt de kommende forligspartier på 42 mio. kr. til forskellige nye servicetiltag. Heraf er forligspartierne fra seneste budgetforlig i 2016 dog garanteret råderet over 14,5 mio. kr. af det beløb. På anlægsområdet er der også stadig penge: to portioner à 80 mio. kr. til forhandling.

Venstre er overordnet tilfreds med, at borgmesteren vil sørge for flere penge til løsning af infrastrukturproblemerne. Alligevel er der en række elementer i budgetforslaget, som vækker bekymring i byrådets største oppositionsparti.

»Vi er bl.a. bekymrede for, at kommunens gæld bliver meget større, og at der er lagt flere forhold ind i budgettet, som øger risikoen. F.eks. regner man kun et tab på beskæftigelsestilskuddet med i 2018, og der er forudsat en højere vækst i udskrivningsgrundlaget. Derfor foreslår vi, at der inden næste års budgetlægning sættes et udredningsarbejde i gang, som afdækker udviklingen i kommunes gæld og risici i budgetlægningen,« siger Bünyamin Simsek, rådmand for Børn og Unge.

Venstre mener også, at der kan være problemer med borgmesterens forslag om at finansiere en ny etape af letbanen til Aarhus Ø via byudviklingsøkonomi på Aarhus Ø uden grundig analyse.

Byrådets partier har foreløbig fremsendt 164 forslag til, hvordan Aarhus Kommune skal prioritere sine skattekroner i de kommende år. Budgetforhandlingerne skal være på plads den 22. september og dermed være færdige inden valgkampen forud for kommunalvalget den 21. november for alvor går i gang.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.