Troværdigheden halter hos politikere og embedsmænd

Hos 25 pct. af de adspurgte i en ny måling er der stor mistillid til politikere og embedsmænd.

Artiklens øverste billede
Peter Munk Christiansen, professor: Det er forbavsende, at der ikke er flere, som har lav tillid til forvaltningen.

En ud af fire aarhusianere fastslår, at de enten har lav eller meget lav tillid til Aarhus Kommunes embedsmænd og politikere.

Det viser en meningsmåling, som analyseinstituttet Wilke har lavet for JP Aarhus.

I målingen svarer eksempelvis 9,4 pct. af de adspurgte, at de har meget lav tillid til embedsmændene i kommunen, mens 15,6 pct. har lav tillid til embedsmændene.

Kun 3,7 pct. af borgerne har meget høj tillid til kommunens embedsmænd, viser besvarelsen på spørgsmålet, som tager udgangspunkt i skandalesagen fra Teknik og Miljø, der bl.a. har ført til bortvisning af en forvaltningschef og afskedigelse af afdelingens direktør.

»Tillid er vigtigt i et samfund og på den baggrund er det bekymrende, at 25 pct. har lav eller meget lav tillid til både politikere og embedsværket i denne måling. Vi betaler en høj skat af vores indkomst og har forventning om, at pengene bliver brugt på en ordentlig måde,« siger professor i statskundskab Peter Munk Christiansen fra Aarhus Universitet.

Professor: Grum sag

Peter Munk Christiansen har gennem flere år forsket i embedsværkets rolle.

Netop sagen fra Teknik og Miljø, hvor bl.a. sager om dårlig ledelse og mistanke om bestikkelse er kommet frem, kunne ifølge Peter Munk Christiansen have sendt aarhusianernes tillid endnu længere ned.

Der er foregået dybt kritisable ting, som ingen steder hører hjemme.

Jacob Bundsgaard (S), borgmester

»Det er forbavsende, at der ikke er flere, som har lav tillid til forvaltningen, hvor netop sagerne fra Teknik og Miljø har været rigtig grumme,« siger Peter Munk Christiansen.

Aarhus Kommunes øverste embedsmand, stadsdirektør Niels Højberg, mener, at tilliden til embedsværket bør ligge på et højt niveau. Derfor skal der arbejdes mere med bl.a. medborgerskab for at få tilliden løftet, mener han.

»Vi – og vores politiske chefer – skal tænke meget over, hvad der skal til, for at vi får genvundet den tillid. Med den rolle, vi har i det lokale demokrati, bør man kunne have tillid til vores arbejde. Vi skal derfor tænke mere på de rammer, som borgere i kommunen er i, end kommunens behov. Den eneste farbare vej er at få borgerne tættere på kommunen, som selvfølgelig også skal træffe nogle prioriteringer. Men vi kan blive meget bedre til at samarbejde med borgerne, end vi er det nu,« mener Niels Højberg.

Lav tillid til politikerne

Meningsmålingen viser også, at 8,2 pct. af borgerne har meget lav tillid til politikerne efter sagen i Teknik og Miljø.

16,9 pct. svarer derudover, at de har lav tillid politikerne.

»Generelt er der i Danmark høj tillid til politikerne og embedsmandssystemet. Det skal vi holde fast i, for det er en vigtig forudsætning for, at vi kan få borgerne til at engagere sig. Vi skal arbejde for at få de 25 pct., som udtrykker mindst tillid til os, til at få tiltro til det politiske system igen. Det kan vi bl.a. gøre ved at have åben dialog og en høj grad af gennemsigtighed i forvaltningen af det ansvar, vi har,« siger borgmester Jacob Bundsgaard (S).

Han er overbevist om, at sagen fra Teknik og Miljø påvirker resultatet i målingen.

»Der er foregået dybt kritisable ting, som ingen steder hører hjemme. Forhåbentlig tegner der sig et billede af, at vi nu får ryddet op. Vi skal have sikkerhed for at dette ikke kan ske igen,« siger Jacob Bundsgaard.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.