Vildere natur i mosen

Store kasser tiltrækker store dyr

Artiklens øverste billede
Stor gødningsrovflue giver et ganske forrygende bid. Det gør sindssygt ondt. Foto: Morten D.D. Hansen

Hvis I kører mod nordvest ud af byen, ikke langt, men bare ud til Kasted Mose, vil I her opleve et projekt, som vi kommer til at se langt flere af i fremtiden. Det kaldes rewilding og handler om at lade naturen udvikle sig langt friere, end vi hidtil har haft tradition for i det danske kulturlandskab.

Årsagen er, vi faktisk gerne vil passe på dyr, planter og svampe – kort og godt vores biodiversitet – men at flere og flere erfaringer viser, at det er rigtigt svært. Vi roder og regerer, vi forvalter og dyrker, men gang på gang gør vi noget, som går ud over sjældne dyr eller planter. Eftersom vi ved, at naturen selv har kunnet udvikle alle de arter, som findes, kan naturlige processer måske også medvirke til at opretholde bestandene. Det er i hvert fald tanken.

Derfor har man i Kasted Mose udsat heste, kreaturer og vandbøfler, som fremover skal leve af landskabet. De får nemlig ikke andet end det, som naturen tilbyder dem. Og så må vi se, hvad der sker. Min forventning er, at det kommer til at gå meget langsomt med at se sjældne arter genindvandre. De skal ofte indvandre fra fjerne lokaliteter, og hvis man i forvejen er krævende og kræsen, flyver man kun nødigt ud over store kornmarker.

Men en af de artsgrupper, som helt sikkert vil reagere hurtigt og positivt, er møgdyrene. Når man lever i lort, må man nemlig kunne flytte sig efter godterne. I modsætning til mange dagsommerfugle, der nærmest ikke rykker sig ud af flækken på deres lille lækre levested, kan møgdyrene nemt tilbagelægge mange kilometer i jagten på den rigtige kage.

Allerede i dag finder man masser af møgdyr i kolorte og hestepærer i Kasted Mose, men det er populært sagt de arter, der kan leve af brugt toiletpapir.

De fleste mennesker kender den sortblå skovskarnbasse, men der findes også arter, der lyder navne som måneplettet møgkær og rødbenet møgbille. Det er disse arter, der sørger for, at mosen ikke ender med at være fyldt med lort; sammen med regnormene står de for nedbrydningen af gødning, som så igen bliver til plantenæring.

Men en dag dukker den op, den kæmpestore rovflue, som på latin lyder navnet asilus crabroniformis. På dansk kaldes den stor gødningsrovflue, og med den brunrøde kropsfarve og en kropslængde på 3-4 cm kan man se den på lang afstand, når den flyver rundt på kreaturgræssede overdrev i jagten på insekter.

Rovfluer er skåret over den samme læst som guldsmede, nemlig med et par ganske store øjne og seks kraftige ben, der nærmest kan danne en kurv til byttefangst i luften. Rovfluers munddele er meget spidse og stærke, og når byttet er fanget, indsprøjter fluen fordøjelesenzymer i byttet, således at det nærmest kan udsuges.

Stor gødningsrovflue giver et ganske forrygende bid, kan jeg i øvrigt afsløre. Det gør sindssygt ondt.

I Danmark er stor gødningsrovflue på den officielle rødliste angivet som sårbar, og i resten af Europa anses den ligeledes for at være sjælden.

Det evigtgyldige spørgsmål er blot, om artens påståede sjældenhed kan tilskrives, at der ikke er særlig mange naturhistorikere, som vover sig ind på kreaturgræssede overdrev med friske kokasser. Jeg har således mødt arten de fleste steder, jeg har eftersøgt den, og hvis arten vitterligt er sjælden, skyldes det kun, at store dyr på græs efterhånden er et særsyn i den danske natur!

Stor gødningsrovflue lægger æg i kanten af kokasser, hvorefter larven i de første stadier formentlig lever af nematoder (rundorme), inden den i de senere stadier primært sætter møgbille- og skarnbasselarver til livs, ligesom regnorme også kan have en betydning.

Måske er den allerede i mosen? Så må I gerne lige ringe.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.