Borgmesteren har større ambitioner

Inden året er omme, bør 75 pct. af aarhusianerne have været til et arrangement under kulturhovedstadsåret, mener borgmesteren.

Artiklens øverste billede
Den moderne ballet "Tree Of Codes”, der blev opført i Musikhuset Aarhus tidligere på året, har været en af de store satsninger i kulturhovedstadsåret. Balletten gentænker den amerikanske forfatter Jonathan Safran Foers bog ”Tree of Codes” i en scenografi skabt af kunstneren Olafur Eliasson til musik komponeret af Jamie xx. Arkivfoto: Mikkel Berg Pedersen

Der er postet 420 mio. kr. i kulturhovedstadsprojektet Aarhus 2017. Penge, som skal bruges til at promovere både Aarhus og Region Midtjylland generelt.

Men knap 40 pct. af aarhusianerne har endnu ikke været afsted til et kulturhovedstadsarrangement.

Det viser en undersøgelse blandt indbyggere i Aarhus Kommune, som analyseinstituttet Wilke har lavet for JP Aarhus.

I undersøgelsen svarer 38,5 pct., at de ikke har deltaget i et arrangement med relation til kulturåret.

Tallet lever ikke helt op til forventningerne hos Hans Skou (V), der er medlem af Aarhus Kommunes kulturudvalg.

»Jeg havde måske forventet, at lidt flere havde været af sted på nuværende tidspunkt, men kulturåret er for dem, der vil. Det er ikke negativt, at tallet ikke er nede på nul. Synligheden er blevet bedre, siden den tyske journalist var heroppe i foråret,« siger han, med henvisning til Ralf Neite fra den tyske avis Hildesheimer Allgemeine Zeitung.

Under et besøg i Aarhus i marts gav han til Århus Stiftstidende udtryk for undren over, at han skulle hele vejen fra banegården og ned til Dokk1, før der var en tydelig markering af Aarhus som europæisk kulturhovedstad.

Svært at vide

Fra borgmesterkontoret kommer der imidlertid andre toner.

»Når næsten 60 pct. har været afsted på nuværende tidspunkt, ligger det fuldt på højde med vores forventninger, og endda lidt over,« siger borgmester Jacob Bundsgaard (S), som også er bestyrelsesformand for Fonden Aarhus 2017.

Noget af det, Hans Skou fremhæver, er, at mange kan være i tvivl om, hvorvidt de har været afsted til et Aarhus 2017-arrangement.

Det er f.eks. faste begivenheder som The Garden eller den kommende Aarhus Festuge, som er en del af kulturhovedstadsåret, fordi de har fået støtte fra Aarhus 2017.

Det synspunkt understøttes af rethinkIMPACTS 2017 – Aarhus Universitets uvildige evaluering af kulturhovedstaden.

Her viser en undersøgelse foretaget i samarbejde med Kantar Gallup, at det kun er 26 pct. af aarhusianerne, der ikke har været afsted.

Borgmesteren er da heller ikke bekymret.

»Jeg vil gerne medgive, at det nogle gange kan være svært at få øje på, om et arrangement har relation til kulturåret eller ej. Men det er helt med vilje. Når eksempelvis The Garden løber af stablen, så skal Aarhus 2017 træde i baggrunden, selv om vi har været med til at støtte det. The Garden er jo et blivende arrangement, og derfor er det vigtigt, at fokus ved sådanne begivenheder ikke flyttes over på Aarhus 2017, så folk ikke misforstår det som noget, der kun finder sted i år,« siger Jacob Bundsgaard.

Lånte fjer

Den tidligere direktør for Aarhus 2017 Trevor Davies, som var en af hovedmændene bag den succesfulde ansøgning om at blive europæisk kulturhovedstad, mener, at der stadig er et stykke vej endnu, før målet er nået.

»Hvis det ender med, at mere end 25 pct. af aarhusianerne ikke har været til et arrangement, så vil det være skuffende. Også selv om det sker med lånte fjer fra arrangementer som Aarhus Festuge, der jo havde været holdt alligevel,« siger Trevor Davies.

Efteråret typisk stærkere

Den målsætning er Jacob Bundsgaard enig i:

»Det er en rimelig ambition, at 75 pct. af aarhusianerne skal have været af sted. Men det vigtigste er egentlig, at vi formår at fastholde momentum, så vi i fremtiden vil kunne se stigende brug af de mange kulturudbud, der findes i byen.«

Ifølge Trevor Davies, der også tidligere har været generalsekretær for Aarhus Festuge, er erfaringen, at denne type kulturbegivenheder normalt trækker flere besøgende om efteråret end om foråret.

»I efteråret er der flere, der gerne vil med på vognen. På den vis kan man sige, at det går godt,« siger han.

Hele regionen

Hos Aarhus 2017 har pressechef Peter Vestergaard da også forventninger om, at endnu flere aarhusianere vil deltage i løbet af efteråret.

»Vi har et mål om, at 20 pct. af borgerne i Region Midtjylland skal have deltaget i et 2017-arrangement, når det hele er slut. Det er klart, at her skal Aarhus Kommune gerne ligge noget højere. Det overstiger mine personlige forventninger, når næsten 60 pct. af aarhusianerne har været af sted allerede, og vi har et meget stærkt efterårsprogram,« siger han.

Blandt de mange events i efteråret fremhæver Peter Vestergaard bl.a. musikshowet ”Watermusic” i Randers Havn, som blandt andre den kendte sangerinde Oh Land er med til at sætte op.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.