Udviklingshæmmede smager på arbejdslivet i vaskeri

Socialøkonomisk projekt får nu 50.000 kr. om året pr. medarbejder.

Artiklens øverste billede
I et socialøkonomisk projekt startet i Brabrand, får udviklingshæmmede mulighed for at smage på arbejdslivet. Arkivfoto: Asger Ryø Borberg/Polfoto

De kalder det selv en øvebane for udviklingshæmmede. »Vaskeriet« er et socialøkonomisk projekt beliggende i Brabrand, hvor udviklingshæmmede kan prøve arbejdslivet af med forskellige jobfunktioner.

Nu har Aarhus Kommune Vaskeriet indgået en aftale om kommunal støtte på forsøgsbasis med Vaskeriet. Fremover kan Vaskeriet få 50.000 kr. pr. deltidsansat person med udviklingshæmning - op til fire ansatte gælder det.

Jobfunktionerne vil variere mellem at folde, tørre eller sætte vasketøj over, lave kaffe eller snakke med kunder. Sådan kan de udvikle nogle sociale kompetencer til at komme ud i det rigtige arbejdsmarked, og samtidigt er opgaverne af så varierende karakter, at de kan tilpasses den enkelte efter behov.

»Det er initiativer som Vaskeriet, der skaber den sociale sammenhængskraft i Aarhus. Derfor er jeg glad for, at vi fra kommunal side kan bidrage til, at de udviklingshæmmede mennesker i højere grad kan føle sig inkluderet i vores by,« siger Thomas Medom (SF), rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse.

Vaskeriet, der har adresse på Anettesvej i Brabrand, har fået sin første erhvervskunde og to medarbejdere er blevet ansat. Projektet startede ved udgangen af 2016 efter et flerårigt ønske fra de to initiativtagere, socialpædagogerne Pia Stabell Hjort og Katrine Knudsen, om at give de udviklingshæmmede nogle gode oplevelser med at arbejde.

»De ansatte bliver en del af et fællesskab, hvor de opbygger sociale kompetencer og lærer, at deres bidrag betyder noget, og at netop han eller hun er en vigtig og nødvendig del af fællesskabet,« siger Pia Stabell Hjort, en af initiativtagerne.

Efter et år vil projektet blive evalueret af Aarhus Kommune i forhold til tilskuddet.

Vil du have seneste nyt om Aarhus direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste nyheder fra JP Aarhus én gang i døgnet - klik her, sæt flueben ved Aarhus og indtast din mailadresse. Følg også JP Aarhus på Facebook

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen