Et godt tilbud om kunst, man vist er nødt til at tage imod

Aros har bredt sig ud over by, strand og skov med sin nye udstilling, ”The Garden”. Den har fået mangen en aarhusianer til at forholde sig til kunsten og dens virkemidler.

Det er gået de færreste aarhusianere ram forbi, at Aros har åbnet en ny udstilling ude i det fri.

Udstillingen, ”The Garden”, er delt i tre og reflekterer over menneskets forhold til naturen gennem 500 år.

”The Past” åbnede allerede i april i to gallerier på museet, mens ”The Present” og ”The Future” er i byen og langs stranden og skoven.

Især den tyske kunstner Katharina Grosses rød- og hvidmalede kunstværk i Mindeparken har vakt heftig debat.

Selv borgmester Jacob Bundsgaard (S) måtte ud i parken at tage del i en debat om betimeligheden i værket, mens hans kollega i byrådet, Gert Bjerregaard, kaldte det for »noget svineri«.

Det er det, kunsten kan

»Der har været gang i nogle gode debatter, og det viser jo bare, hvad kunsten kan,« siger direktør for Aros Erlend Høyersten.

Hans mål med udstillingen er at give aarhusianerne og borgerne i resten af regionen »et flot kunsttilbud, som de ikke behøver at betale for, og som kan begejstre dem«.

Desuden ville han skabe en udstilling, som kunne tiltrække sig international opmærksomhed, ikke bare fra pressen, men fra publikum.

»Det ser ud til, at vi har ramt rigtigt der,« siger han med henvisning til de gæster, han har mødt på Aros og langs den 5 km lange rute.

Besøgstallet er ikke gjort op. Det er svært at få det præcise tal på den gratis udendørs del af udstillingen.

Hvad mener du om ”The Garden”?

Den er elsket og hadet. Aros’ udstilling ”The Garden” har sat gang i debatten om, hvor langt kunsten kan gå i forhold til naturen. Men er udstillingen et besøg værd?

»Den er genial«

Ellen Brath, 68 år, pensionist.

Hvad synes du om udstillingen?

Den er genial. Det er en fin måde at bruge naturen på for at skabe opmærksomhed om og en diskussion af, hvordan vi bruger den. Jeg tror, at der kommer folk herud i området, som ellers ikke vil komme. Det er en fremragende diskussion, det har medført, men det har også været vovet.

Hvad synes du om det nye i forhold til ”Sculpture by the Sea”?

På mange måder minder det om hinanden – idéen med at bruge naturen på mange måder. Det med at kunstnerne tager mulighederne til sig og integrerer værkerne i området.

Vil du anbefale andre at se den?

Det vil jeg helt sikkert. Udstillingen er bestemt værd at besøge. Vi tager selv venner med ned til Kystvejen for at se den. Placeringen ved kysten er jo virkelig imponerende, og området er smukt.

»Sætter tanker i gang«

Nanna Berg, 23 år, pædagogstuderende.

Hvad synes du om udstillingen?

Udstillingen er spændende og står i kontrast til naturen. Nogle af værkerne er en smule småprovokerende og iøjefaldende – især træerne, der er malet røde og hvide. Det er ikke særlig æstetisk, men det sætter nogle tanker i gang. Det er en oplevelse at se kunstværker i naturen, fordi det sætter nogle andre tanker i gang, end når man ser det på en væg.

Hvad synes du om det nye i forhold til ”Sculpture by the Sea”?

Forskellen på de to udstillinger er svær at se. De minder meget om hinanden – især placeringen taget i betragtning. Men jeg besøgte også ”Sculpture by the Sea” ofte, og jeg synes, det var en fantastisk udstilling.

Vil du anbefale andre at se den?

»Jeg synes bestemt, den er værd at besøge. Jeg vil helt sikkert gerne komme igen. Det er fint, at udstillingen er så lettilgængelig og gratis. Der er sikkert mange, som går tur herude, som ikke tager på kunstmuseum, men alligevel får set noget kunst.«

Måske lidt knudret

Jens Aakjær, 72 år, pensionist.

Hvad synes du om udstillingen?

Det er måske en lidt knudret udstilling. Man skal have en oplevelse uden den store forklaring. Nogle af værkerne kan godt blive overforklaret. Men det skaber debat, og selvom det på nogle punkter ligner hærværk, så får det folk til at spærre øjnene op.

Hvad synes du om det nye i forhold til ”Sculpture by the Sea”?

Jeg har været rigtig glad for ”Sculpture by the Sea”. Men på mange måder er der langt imellem snapsene ved den her udstilling, hvis man kan sige det på den måde. Nede ved stranden kan det især blive lidt kedeligt. For nogle af dem, der er dårligt gående, er der måske for få oplevelser.

Vil du anbefale andre at se den?

Man skal være åben for nye indtryk, så jeg vil absolut anbefale andre at tage ud at se udstillingen. Man skal da helt sikkert ud at se, hvad det er for noget.

»Det koster jo ikke noget«

Signe Resbo, 37 år, lærer.

Hvad synes du om udstillingen?

Jeg synes, at udstillingen er spændende. Efter at have læst om det røde værk, tænkte jeg, at jeg burde tage ud at se det. Jeg synes, det er fantastisk og en fed måde at skabe debat på. Det er jo noget af det, som kunst kan: at man tager ud og kommer i dialog omkring naturen.

Hvad synes du om det nye i forhold til ”Sculpture by the Sea”?

Det minder lidt om ”Sculpture by the Sea”, og konceptet er vel det samme. Ligesom den tidligere udstilling er der forskel på værkerne, og det er den samme spændende måde at bruge naturen og fællesarealerne på.

Vil du anbefale andre at se den?

Jeg vil bestemt anbefale andre at besøge udstillingen. Det er en oplevelse, der sætter tanker og nysgerrigheden i bevægelse. Men jeg vil altid anbefale folk at tage ud at se noget kunst. Det er noget, som alle har adgang til og råd til – det koster jo ikke noget.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.