Aarhus Havn skaber plads til fremtidens brændsel

Aarhus Havn udvider med et 140.000 kvm. stort areal til biobrændsel. Terminalen ventes at åbne i januar 2018.

Artiklens øverste billede
Losningen af de 74.000 kubikmeter afrikansk træflis fra skibet ”M/S Nord Everest” var tirsdag i fuld gang. Flisen skal bruges i lokale værker i omstillingen fra kul og gas til biomasse. Foto: Tanja Lund Carstens

Aarhus Havn vil være landets førende havn for modtagelse af biobrændsel. Derfor er havnen i gang med et anlægsprojekt til godt 200 mio. kr., som skal resultere i en ny omniterminal på 140.000 kvm. Projektet ventes færdigt omkring nytår.

»Bestyrelsen har truffet en strategisk beslutning om, at Aarhus Havn skal have Danmarks største og mest konkurrencedygtige biobrændselsterminal,« forklarer havnedirektør Jakob Flyvbjerg Christensen.

Vi har mange konkurrenter, så vi er nødt til at være best in class.

Jakob Flyvbjerg Christensen, havnedirektør, Aarhus Havn

Energiselskabernes omstilling fra fossile brændstoffer til mere miljøvenlige energikilder som træflis, træpiller og bioaffald har været en udfordring for mange havne – deriblandt Aarhus Havn. Årsagen er, at biobrændsel stiller andre krav til opbevaring, håndtering og transport end kul. Derfor har det ifølge havnedirektøren været nødvendigt at investere i håndteringen af nye typer gods i form af større oplagsarealer, kraner og 8.000 kvm pakhuse.

»Vi fik foretaget en grundig analyse af markedet og af vores egne muligheder, og den viste, at vi har en rigtig gunstig placering. Dels ligger vi centralt placeret for en lang række kraftvarmeværker, der allerede er omstillet til biobrændsel eller er ved at blive det. Dels har vi en vanddybde på 14 meter, som betyder, at vi kan modtage de store skibe og større mængder og dermed være garant for forsyningssikkerheden,« fortæller Jakob Flyvbjerg Christensen.

Et kæmpe potentiale

Analysen viste også, at søtransport af biobrændsel vil vokse betydeligt i de kommende år.

»Vi ser et kæmpe potentiale i det her med en vækst på linje med cruises og containere,« siger havnedirektøren.

Den nye terminal vil blive indrettet, så alle processer uanset godstype kan udføres smartere end hidtil og dermed danne grundlag for havnens ambition om fortsat vækst.

»Vi har mange konkurrenter, så vi er nødt til at være best in class. Det bliver vi ved at optimere forsyningskæden og skabe de rigtige faciliteter,« siger han.

800 vognlæs på kajen

Bulkcarrieren "M/S Nord Everest" fra rederiet Norden er i øjeblikket ved at losse 20.000 tons afrikansk fyrretræsflis – svarende til 74.000 kbm eller 800 vognlæs – til en af havnens store biobrændselkunder, det østjyske energiselskab Verdo.

Flisen skal bruges på Verdos eget kraftvarmeværk i Randers og hos andre af selskabets kunder i bl.a. Østjylland.

Ifølge Verdos bioenergy manager, Benny Corneliusen, giver det god mening at importere brændsel fra Afrika – i dette tilfælde fra Swaziland.

»Det er et restprodukt fra en plantage, som er anlagt for at skaffe tømmer. Hvis ikke vi eller andre køber det, vil det blive liggende eller blive brændt,« siger han og understreger, at flisen er 100 pct. FSC-certificeret.

»Vi stjæler ikke ressourcer eller udnytter arbejdskraft, men skaber værdi. Vi er med til at skabe arbejdspladser og en indtægt lokalt, og der er ikke større udgifter per enhed ved at sejle det herop end fra Baltikum, hvor vi også modtager træflis fra,« forklarer han.

Verdo satser massivt på import af træflis og håber, at andre energiselskaber med tiden vil blive aftagere.

»Vi har flere lokale kunder, som vi gerne stiller det til rådighed for, men mange skal lige vænne sig til at bruge afrikansk træflis, så det kræver en ændret mentalitet. Men vi tror, at det bliver et eftertragtet produkt og øver os på en fremtid, der kommer,« fortæller Benny Corneliusen.

Dansk flis med vand

Hvorfor bruger man ikke bare dansk træflis i stedet for at sejle det helt fra det sydlige Afrika?

»Dansk træflis er fint, men i efteråret og om vinteren kan det, fordi det regner så meget i Danmark, indeholde op til 50 pct. vand, og det kan ikke holde kedlerne varme. Derfor er vi nødt til at supplere med tør flis, og det er den afrikanske. Desuden vil der ikke være nok dansk flis på den lange bane,« forklarer han og understreger, at afrikansk biobrændsel også er ensbetydende med høj forsyningssikkerhed.

»Der kan være isproblemer i de baltiske havne om vinteren. Det problem er vi ude over med leverancer fra Afrika, så det er også et forsøg på risikospredning,« siger Benny Corneliusen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.