Pensionsselskab putter knap 1 mia. kr. i havneby

PFA Ejendomme har købt kontorbygningen Pakhusene i Aarhus Ø og overtager optionen på at opføre yderligere 21.000 kvm kontorer på grunden. PFA har smag på mere i Aarhus, og det ser toppolitikere frem til.

Artiklens øverste billede
PFA Ejendomme har overtaget byggeretten til at opføre yderligere 21.000 kvm kontorer til projekt Pakhusene og et parkeringsareal under jorden. Byggeriet skal efter planen stå klar til indflytning i 2020. Illustration: PFA

For tre år siden stod Michael Bruhn, direktør for PFA Ejendomme, sammen med en mægler i en lejlighed i Aarhus Ø og kiggede ned på grunden, hvor den første af kontorbygningerne i projekt Pakhusene skulle skyde op. De fandt Pakhusene spændende, men var dengang ikke parate til at gå ind i projektet.

Mandag eftermiddag kunne Michael Bruhn tage elevatoren op til ottende eta

ge i den nyopførte første etape af Pakhusene, som pensionsselskabet lige har købt, og fra en terrasse spejde ud over Aarhus Ø og arealerne på nabogrunden, hvor PFA netop har overtaget byggeretten til at opføre yderligere 21.000 kvm kontorer til projekt Pakhusene og et parkeringsareal under jorden.

På denne blæsende sommerdag med et typisk dansk sommervejr skiftende mellem sol og regndryp var direktøren flankeret af bl.a. borgmester Jacob Bundsgaard (S), teknisk rådmand Kristian Würtz (S) og Bente Lykke Sørensen, chef for bolig og projektudvikling i Aarhus Kommune, samt byudviklerne Rune Kilden og Stine Hindby, der står bag Pakhusene.

De var samlet for at markere overdragelsen af Pakhusene fra Domis-koncernen og Kilden/Hindby, der ejede henholdsvis 75 og 25 pct. af projektet.

Indenfor, i et mødelokale ud mod terrassen, skrev PFA-direktøren under på, at pensionsselskabet overtager optionen på at opføre de sidste etaper af Pakhusene – to kontorhuse på henholdsvis 10 og 12 etager.

Fuldt blus på hele byggeriet

»Vi sætter fuldt blus på hele byggeriet på én gang. Vi vil gerne udnytte det gunstige marked og se at få det op at stå,« sagde Michael Bruhn, der rakte den underskrevne aftale over til borgmesteren og rådmanden på den anden side af bordet.

»Vi siger mange tak og glæder os til at se det realiseret,« kvitterede Jacob Bundsgaard.

Købsretten til at købe arealerne til de sidste etaper af Pakhusene af Aarhus Kommune for 91,5 mio. kr. skulle indfries senest den 1. juli.

Hverken PFA-direktøren eller Rune Kilden og Stine Hindby ønskede at fortælle, hvad PFA har betalt for at overtage den første, fuldt udlejede kontorbygning. De ville blot oplyse, at PFA’s samlede investering i projekt Pakhusene udgør over 850 mio. kr.

Michael Bruhn roste Rune Kilden og Stine Hindby, der fortsætter som projektudviklere for at have skabt fremtidens fleksible kontorer med bl.a. fællesfaciliteter og deleøkonomi i den første del af Pakhusene.

Bordet rundt blev der talt varmt om Aarhus Ø’s mange fortræffeligheder, og hvor attraktiv bydelen er godt på vej til at blive.

Men er der lejere til de yderligere 10-30 nye lejemål, der forventes at stå klar til indflytning midt i 2020? Det er Rune Kilden ikke et sekund i tvivl om:

»Vi kunne have fyldt det her hus to-tre gange. Vi har fået mange henvendelser fra folk, der spørger, om der ikke er plads, og der er allerede lejer, som mangler plads,« sagde byudvikleren, som skal stå for udlejningen af de kommende lejemål.

Den eksisterende bygning huser bl.a. Søstrene Grenes hovedsæde, Bank Nordik, Moe Ingeniører, Aart arkitekter, Interlex Advokater, og i bunden af bygningen er der kantine i restauranten Mib Pakhusene, mens der ved siden af kan trænes i Seier-Fitness.

Som tidligere beskrevet i JP Aarhus fik Byggeselskab Olav de Linde i fjor lov til at ændre sit planlagte Ship-projekt i Aarhus Ø til boliger, fordi selskabet ikke havde kunnet finde erhvervslejere. Lige præcis dette forhold havde bestyrelsen for PFA Ejendomme også hæftet sig ved, fortalte Michael Bruhn, som dog kunne forsikre om, at projekt Pakhusene var værd at investere i.

»Vi er ikke gået ind i det med blå øjne. Vi har også fået nogle, der ikke er Rune, til at udtale sig om, hvorvidt det kan lejes ud, og de siger, at projektet er supergodt, og hvis I havde mere af det, så er der masser af lejere til det. Så det er vi ikke bekymrede for,« lød det fra direktøren.

Michael Bruhn understregede, at PFA, der kalder sig Danmarks største kommercielle pensionsselskab med 1,2 mio. kr. medlemmer, længe havde ønsket at udvide sin portefølje med flere boliger og kontorer i Aarhus, hvor PFA i dag kun ejer Prismet, Martin Belysning i Skejby og ejendommen på Store Torv, hvor McDonald’s har til huse.

PFA tror på Aarhus

Han mener, at en alt for lille andel af selskabets samlede ejendomsinvesteringer på ca. 45 mia. kr. i Danmark ligger i Aarhus.

Han henviste til, at PFA har fået Institut for Fremtidsforskning til at lave en gennemgang af landets større byer i forhold til, hvor det er lukrativt at investere, bl.a. ud fra aldersfordeling, indkomst og jobmuligheder:

»Hvis du ser på alle de parametre, klinger Aarhus rigtigt, rigtigt højt ud.«

PFA er mere end velkomne til at investere yderligere i byen, lod politikerne på den anden side af bordet forstå.

»Der er mange gode muligheder,« konstaterede borgmesteren.

Kristian Würtz var klar til flere underskrifter på købsaftaler og pegede på PFA-direktørens kuglepen.

»Hvis der er mere blæk i den der ...«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.