40 års butiksliv set gemmen Claus Bechs briller

Claus Bech har været stærkt optaget af byens butiksliv og udvikling i 40 år. Vi tog ham med i arkivet og kiggede på gamle billeder, for butikkernes historie er også byens historie.

Artiklens øverste billede
I 2005 fik Claus Bech ideen til en Aarhus T-shirt. Som Aarhus- virksomhed var det oplagt at indlede et samarbejde med Hummel. Samarbejdet kom i stand på foranledning af daværende direktør for Aarhus Festuge, Martin Lumbye, der kendte Hummel-ejer Christian Stadil. Det er egentlig bindegalt, for man tjener ingen penge på sådan noget, men det skulle være et symbol på den stolthed, mange føler for byen, siger Claus Bech. Da kronprins Frederik senere skulle åbne en udstilling på Aros, fik daværende borgmester Louise Gade idéen til at overrække ham et eksemplar, og det faldt tilsyneladende i god jord, for kronprinsen smed jakken og tog trøjen på med det samme. Tilblivelsen af T-shirten er et godt eksempel på den samarbejdsånd, der hersker i Aarhus, hvor man sammen kan få selv skæve idéer til at ske, mener Claus Bech. Arkivfoto: JP

Man kan vel næppe tale om noget egentligt jubilæum. Men 40 år i aarhusiansk detailhandel kan alligevel være noget at fejre. Ikke mindst når det er direktøren for Aarhus City Forening, der i år kan markere lang tids virke dels bag disken og dels som repræsentant for byens butikker.

For detailhandlens historie er med til at beskrive byens udvikling.

Siden Claus Bech kom i lære hos Radio Thygesen i 1977, er små enkeltmandsejede butikker erstattet af kædeforretninger, og konkurrencen er skærpet, ikke mindst på grund af nethandlen. Butikkerne skal forholde sig til meget nyt, men går man 40 år tilbage, var det alligevel nogle af de samme ting, der optog de handlende, som i dag.

Der er gået 40 år med detailhandlen i Aarhus, men jeg slipper det ikke. Jeg bliver ved med at arbejde for og med Aarhus.

Udnyttelsen af byens torve og pladser samt ikke mindst trafikken og parkeringsmuligheder (eller mangel på samme) har fyldt meget og gør det stadig. Claus Bech er ikke i tvivl om, at trafiksituationen er det emne, han flest gange er blevet bedt om at forholde sig til.

For når der sker stort og småt i midtbyen, ringer journalister ofte til ham for en kommentar. En offentlig rolle, der passer den altid velklædte mand godt.

»Som repræsentant for byens detailhandel er det vigtigt at kunne gå ind i enhver debat, hvis den har relevans,« forklarer han.

Claus Bech har dog de seneste år skruet ned for kritikken af manglede ledige parkeringspladser. Undersøgelser har vist, at der ofte er masser af ledige pladser i de store parkeringsanlæg, og vil man være sikker på at finde en plads, skal man blot ændre vaner, mener han.

Det har ikke altid været lige let at være direktør for en forening, hvis bestyrelse består af hinandens største konkurrenter, og hvor samarbejdet med politikere, embedsmænd og myndigheder er en del af jobbeskrivelsen.

Det kræver strategisk lobbyarbejde og en veludviklet diplomatisk sans. Alligevel synes Claus Bech, at der selv blandt byens butiksrivaler er en fælles forståelse og interesse i at udvikle byen til alles bedste.

Selv i 1977 var Aarhus en attraktiv handelsby, mener Claus Bech. Nærmest ved et tilfælde blev det radio- og tv-branchen, der blev Aarhus-drengens vej ind i butikslivet. Der var købmandsgener i familien. Faderen drev en kiosk på Banegårdspladsen og moderen var bl.a. ansat i Neye. Claus Bech har stået i forretning i både Ryesgade, Frederiksgade, på Trøjborg og i Højbjerg.

»I det job, jeg har i dag, er det en fordel, at jeg selv har haft hænderne på disken.«

Siden de første år i butik har Claus Bech engageret sig i projekter, der både har øget handlen, men også udviklingen af byen.

Hvorfor?

»Fordi detailhandel er vigtigt for Aarhus og har været det lige siden vikingetiden.

Men det handler også om, at jeg slet ikke kan lade være. Jeg har noget energi, der skal brændes af,« siger han.

Detailhandel skal også ses som noget andet end bare at købe og sælge, mener direktøren. Det handler også om oplevelser.

»Hvis man skal friste forbrugerne, skal man sommetider pakke varerne ind i kunst og kultur,« forklarer Bech. Aarhus City Forening fandt på Verdensbilleder, som i dag kendes som Open By Night i et hav af købstæder, Claus Bech var med i etableringen af Classic Race Aarhus og foreningen er blandt hovedkræfterne i Climate Planet, der skyder op ved Toldboden.

Det kan virke paradoksalt, at en forening, der har til formål at få os til at forbruge mere, med Climate Planet sætter fokus på klimaudfordringerne. Men også detailhandlen er nødt til at tænke bæredygtigt, for kunderne kræver det, lyder rationalet fra Claus Bech, der ikke kan skjule sin stolthed over den kæmpe klode på havnen, hvor Aarhus kun er en lille prik, men som alligevel fylder alt i købmandens hjerte.

Claus Bech er flere gange fanget i JP’s bladtegner Rasmus Sand Høyers streg. Her et eksempel fra 2011, hvor direktøren for cityforeningen går tiggergang hos daværende politidirektør Jørgen Illum om at få fjernet tiggerne på Strøget. Jeg er utrolig stolt over at være blevet tegnet af Rasmus Sand Høyer. Det er ikke alle forundt at blive karikaturtegnet. Det er sjovt at se sig selv i morgenavisen, og det er fint med hug, også selv om man synes, at man ikke ser fantastisk ud, siger Claus Bech. Tegning: Rasmus Sand Høyer
Aarhus City Forening har etableret en klode, Climate Planet, på havnen i anledning af 2017. Sammen med Claus Bech, direktør for Aarhus City Forening, får vi en smugkig på planeten.
Fra begyndelsen var Aarhus City Forening en del af Erhvervscentrum Aarhus, hvor en række erhvervs- og interesseorganisationer er under samme tag. Først holdt man til i Toldboden (foto), senere Pakhus 13, mens flere organisationer i dag sidder samlet i Dokk1. Foto: Sanne Vils Axelsen
Siden 1996 har Aarhus City For ening stået bag Verdensbilleder. Siden er konceptet med at lade butikkerne holde længe åbent kopieret i flere andre byer. Billedet er fra 2003, hvor der første gang blev arrangeret et børneoptog i samarbejde med Cirkus Arena. Det var planen, at elefanter fra cirkus skulle gå med rundt i byen, men kommunen sagde nej. Der kunne alene gives tilladelse til, at heste og æsler deltog i optoget, og kun hvis det begrænsede sig til Ryesgade. Claus Bech mener, at det er vigtigt, at der fortsat er fokus på folkeligheden i Aarhus, og at Verdensbilleder stadig i dag er et eksempel på en stor og populær begivenhed. Et eller andet sted er det jo bare en kæmpe by- og handelsfest, og folk elsker det, siger Claus Bech. Arkivfoto: Johan Mikkelsen
Claus Bech har deltaget i flere kommunale arbejdsgrupper. Opgaven i en af dem var branding af byen, og i 2010 blev Smilets by genoplivet som et kælenavn. Jeg har altid været meget begejstret for udtrykket ”Smilets by”, og jeg er glad for, at det er kommet tilbage. På billedet Claus Bech og tidligere turistdirektør Jørgen Hansen. Arkivfoto: Mie Scharfe
Aarhus City Forening er medarrangør af Climate Planet, der lige nu rejser sig ved Toldboden. Hvis man ikke en gang i mellem gør noget ekstraordinært, kommer vi ikke op i det ekstra gear, forklarer Claus Bech og medgiver, at det kan være paradoksalt, at foreningen på den måde er med til at skabe opmærksomhed på klodens tilstand, når nu dens hovedformål er at få folk til at forbruge. Vi køber ikke aflad på denne måde, men også detailhandlen må fokusere på bæredygtighed. Det er et stadig større krav fra kunderne, siger han. Foto: Tanja Lund Carstens
I 2004 stod en renoveret udgave af Ryesgade klar. Kommunen ville i sin tid kun skifte fliserne på Søndergade, men Claus Bech satte sig i spidsen for en kamp for, at Ryesgade, hvis gadeforening han var formand for, skulle integreres med den øvrige del af Strøget. Tidligere var Ryesgade og Søndergade to forskellige foreninger med begrænset samarbejde. Renoveringen af Ryesgade medførte, at der blev lukket for biltrafik, hvilket ikke alle gadens forretningsdrivende var begejstrede for. Senere kom Bruuns Galleri til bag hovedbanegården, og med en renoveret Ryesgade blev der skabet et samlet gågadeforløb i midtbyen. Arkivfoto: Johan Mikkelsen

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.