Op- og nedtur for byrådets yngste

Mens Venstres Lene Horsbøl er røget helt op som nummer to på partiets opstillingsliste til kommunalvalget, er De Radikales Anne Nygaard dumpet fra en 4. til en 19. plads.

Artiklens øverste billede
Når de personlige stemmer ved kommunevalget i november skal tælles op, er der mange gengangere fra 2013 på stemmesedlerne, men rækkefølgen er anderledes for en del kandidaters vedkommende. Arkivfoto: Peter Klint/ Polfoto

For to af byrådets yngste og mindst erfarne politikere har opstillingsmøderne i deres partier udmøntet sig i vidt forskellige placeringer på stemmesedlen, når aarhusianerne til november trækker forhænget for stemmeboksen og sætter deres kryds til kommunevalget.

I 2013 omsatte den i dag 27-årige Anne Nygaard en fjerdeplads på stemmesedlen for De Radikale til 1.325 personlige stemmer og fik for første gang en plads i byrådet. Men til det kommende valg skal vælgerne igennem 18 navne, før hun dukker op på stemmesedlen. Anne Nygaard, som siden 2014 har været viceborgmester, afviser, at placeringen skyldes utilfredshed med hendes byrådsarbejde.

»Det handler om intern magtkamp. I De Radikale har vi en top fem-liste, og det er klart, at dem, som gerne vil i top fem, ikke stemmer på et siddende byrådsmedlem, da den position giver en fordel i sig selv,« siger hun.

Synlighed i partiet?

På De Radikales opstillingsmøde i begyndelsen af marts blev Anne Nygaard valgt som nummer ni på partiets opstillingsliste. Placeringen var en skuffelse, og Anne Nygaard meddelte, at hun ikke ville stille op til kommunevalget. I april var hun kommet på andre tanker, da der, ifølge politikeren, var indløbet mange støtteerklæringer. Men hun kunne ikke indtage sin tidligere placering på partiets opstillingsliste og vil derfor være placeret som liste B’s kandidat nr. 19 på stemmesedlen.

»Min placering til opstillingsmødet er kommet bag på rigtig mange af dem, som ikke er en del af partiet, men som har støttet mig og fulgt mit arbejde i de fire år i byrådet. Folk kender mig kun som en hårdtarbejdende og en utrolig passioneret og engageret person, der er meget autentisk,« siger Anne Nygaard, som har fået fortalt, at hendes placering kan skyldes, at hun ikke har været særlig synlig i partiet:

»Men det har jeg hele tiden været meget bevidst om. Der er kun 24 timer i døgnet, jeg prioriterer at tale med borgere og iværksættere i Aarhus, min søvn og at være sammen med min familie. Det er et deltidsarbejde at være i byrådet, og det holder jeg hårdt på.«

Et tilvalg af andre

Klaus Bach Trads, formand for De Radikale i Aarhus, vil ikke spekulere i motiverne for, hvorfor medlemmerne stemte, som de gjorde, på partiets opstillingsmøde. Han har heller ikke hørt nogen tale om, at Anne Nygaard har været for usynlig i partiet.

»Jeg tror, at hendes placering er et udtryk for, at vi har haft et virkelig godt kandidatfelt. Så det har ikke så meget været et fravalg af Anne som et tilvalg af andre,« siger Klaus Bach Trads, der selv er tilfreds med Anne Nygaards indsats i byrådet:

»Derudover tror jeg, at det har haft betydning, at hun modsat i 2013 ikke har været Radikal Ungdoms kandidat.«

Får ekstra travlt

For Vestres yngste byrådsmedlem, den 28-årige Lene Horsbøl, er det gået en del bedre. Hun stillede op til kommunevalget for første gang i 2013 som nummer fire på partiets opstillingsliste. Fra denne placering sikrede hun sig 2.250 personlige stemmer, og til Venstres opstillingsmøde i marts blev Lene Horsbøl valgt som nummer to på partiets liste lige efter borgmesterkandidaten Bünyamin Simsek.

»Det er jeg ekstremt glad for. Det betyder, at jeg får ekstra travlt op til valget, fordi der selvfølgelig følger et ansvar for at sikre partiet et godt valg med sådan en placering,« siger Lene Horsbøl.

En god profil

Hun betegner sig selv som en »politik-producerende« politiker, der har sat dagsordner på social- og beskæftigelsesområdet, og det har Venstres medlemmer bemærket, mener den unge politiker.

»Jeg tror, det har bonet ud, at jeg har skabt debatter og lavet konkrete forslag. F.eks. har jeg været med til at få afsat midler i budgetforliget til at få flere psykisk syge i job. Så jeg synes egentlig, at jeg havde resultater at vise på opstillingsmødet,« siger hun.

Ifølge Venstres formand i Aarhus, Michael Gram, skal man dog passe på med at knytte placeringerne på partiets opstillingslister sammen med tilfredshed med byrådsmedlemmernes arbejde i den snart forgangne valgperiode.

»Venstres opstillingsliste er mere et udtryk for, hvem der har haft store foreninger i ryggen på opstillingsmødet. Lene Horsbøl har haft en god profil og en stærk mobilisering, hvilket betød, at hun havde god opbakning fra VU’erne,« siger formanden.

Lene Horsbøl understreger da også, at hun ikke tager et genvalg for givet:

»En god placering på listen er ikke det samme som, at man er valgt ind. Man skal stadig knokle for at få et flot antal personlige stemmer.«

Slået af erfaren kandidat

Maria Sloth (EL) er den eneste af partiernes nuværende spidskandidater, som ikke har fastholdt sin topplacering på stemmesedlen. På partiets opstillingsmøde blev hun sendt ned på en andenplads af det tidligere byrådsmedlem Keld Hvalsø Nedergaard.

Ifølge Thure Hastrup, kontaktperson i Enhedslistens kommunebestyrelse, skyldes det snarere, at den nye spidskandidat tidligere har gjort det godt i byrådet, end et ønske om at straffe Maria Sloth:

»Politik er lidt uretfærdigt på den led, at det jo ikke altid folk får belønning ud fra, om de har gjort en god indsats, men partimedlemmerne stemmer efter, hvordan de vurderer partiets chancer for et godt valg, igennem de personer, der er valgt. På den led er der meget lidt autoritetstro i Enhedslisten.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.