Chefkonsulent: Der kan være helårsbeboelse i Skæring Strand om to år

Folketinget vedtog torsdag en ny planlov, som betyder, at omkring 1.000 sommerhusgrunde i Skæring Strand måske kan omdannes til byzone.

Artiklens øverste billede
Skæring Strand skal opfylde en række kriterier for at kunne ændres til byzone. Et af dem er, at 75 pct. af beboerne skal stemme for omdannelsen. Arkivfoto: Katrine Marie Kragh

Omkring 1.000 husejere i Skærings Strand kan begynde at ane en ende på mange års midlertidige og livslange dispensationer til at bo i deres sommerhuse hele året. Torsdag blev den første nye planlov siden 1992 vedtaget i Folketinget, og den skaber grundlag for, at sommerhusområdet i Skæring Strand kan blive omdannet til en byzone, hvilket giver beboerne sikkerhed for, at de permanent kan bruge deres huse hele året.

Steen Frøbert, der som chefkonsulent i kommunens afdeling Byudvikling og Mobilitet i mange år har beskæftiget sig med Skæring Strand, forklarer, hvordan den nye lov kan få indflydelse på Skæring Strand.

»Ifølge den nye planlov vil kommuner nu kunne søge om at overføre sommerhusområder til byzone, så der kan ske helårsbeboelse, forudsat at en række nærmere angivne kriterier, som ikke fremgår direkte af loven, er opfyldt,« siger han.

Går i gang med det samme

Kriterierne vil fremgå af en såkaldt bekendtgørelse til Planloven samt vejledningsmateriale til loven, som skulle blive udsendt, samtidig med at den nye planlov træder i kraft den 15. juni. Om det er muligt at opfylde kriterierne for en overførsel, kan Steen Frøbert endnu ikke svare på.

Af bemærkninger til loven fremgår det dog, at tre betingelser skal være opfyldt for at overføre et sommerhusområde til byzone:

Aarhus Kommune skal påvise, at der er et behov for arealer til byvækst.

Beboerne i området skal orienteres om alle konsekvenser ved at omdanne området til byzone.

Tre fjerdedele af de berørte grundejere skal stemme for en omdannelse.

Når kriterierne er opfyldt, kan Aarhus Byråd beslutte at ansøge erhvervs- og vækstministeren om at overføre Skæring Strand til byzone, og hvis det får ministerens godkendelse, bliver der udstedt et såkaldt landsplansdirektiv, som betyder, at byrådet kan begynde at lave en lokalplan for området.

Venstre stillede sidste år forslag i Aarhus Byråd om at omdanne Skæring Strand, men efter sagen blev behandlet i teknisk udvalg, har den været sat på pause, indtil en ny planlov blev vedtaget. Steen Frøbert forklarer, at kommunen vil gå i gang med at behandle overførslen af Skæring Strand til byzone, så snart man kender bekendtgørelsen til Planloven og vejledningsmaterialet.

75 pct. er en udfordring

Men selv om kriterier for at opfylde de tre punkter endnu ikke er kendt, kan kommunen ifølge Steen Frøbert allerede nu begynde at foretage indledende analyser.

»Vi kan analysere grundlaget for en omdannelse. Vi kan se på, om vi kan påvise, at der er behov for arealer til byvækst, og samtidig skal vi have klarlagt, hvad en omdannelse har af konsekvenser. Derudover skal vi stikke en finger i jorden for at finde ud af, om sommerhusejerne overhovedet har et ønske om at omdanne området til byzone,« siger han og oplyser, at der er planlagt et borgermøde i september.

Hos Foreningen Skæring Strandby glæder den nye planlov formand Willy Bregnhøj. Han mener, at der er politisk opbakning til at omdanne området til byzone, og forventer ikke tekniske problemer.

»Nu kan man endelig komme i gang. Vores udfordring er, at 75 pct. af grundejerne skal stemme for en omdannelse. Men jeg tror, det går igennem,« siger han.

Sommerhusejerne skal dog væbne sig med tålmodighed. Steen Frøberts bud på en omdannelse lyder på et par år.

»For det første skal der på et oplyst grundlag holdes en afstemning blandt grundejerne. Det kan ske relativt hurtigt. Så skal der træffes beslutning i byrådet, om der skal rettes henvendelse til ministeren. Hvor lang tid, han (Brian Mikkelsen (K), red.) bruger på sagsbehandlingen, ved jeg ikke, og processen med en lokalplanlægning tager som tommelfingerregel et års tid,« siger han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.