Vestergade skal være byens kreative strøg

Fest: På lørdag holder Vestergade sin årlige vejfest. Bag festen ligger en vision om at gøre Vestergade til Aarhus’ kreative hænge ud-område.

Artiklens øverste billede
Der er allerede mange steder i Vestergade, hvor man kan slappe af med en kop kaffe eller lidt mad. Foto: Tanja Carstens Lund

På lørdag rulles den 400 meter lange røde løber igen ud i Vestergade fra Lille Torv og helt ned til Vesterport. Gaden spærres for biltrafik, for nu er det tid til den årlige Vestergadefest med musik, streetfood, loppemarkeder med mere.

Arrangøren er Vestergadeforeningen, der har 45 butikker, foreninger og andre aktører i gaden som medlemmer.

Den 11 mand store bestyrelse har også ildsjæle med, som ikke har et umiddelbart tilhørsforhold til Vestergade, men som med deres engagement vil være med til at udvikle Aarhus – ved at udvikle Vestergade.

En af disse ildsjæle er John Hermansen, der er bestyrelsesformand.

»Vestergadeforeningens målsætning er at udvikle Vestergade med omdrejningspunkt i de kreative fag som musik og kunst. Engang var Vestergade kendt for sin musik, nu vil vi finde pulsen igen. Vestergadefesten viser, hvad gaden kan i samspillet mellem de kreative og butikkerne,« siger John Hermansen.

Det koster omkring 150.000 kr. at holde Vestergadefesten, som betales via medlemmernes kontingent, og Aarhus Kommunes Initiativpulje har bidraget med 10.000 kr.

»Det koster mange kræfter og penge at lave Vestergadefesten, og motivationen kommer fra vores vision om at gøre Vestergade til Aarhus’ kreative strøg, hvor man sætter sig og lader hvilen falde på sig. I modsætning til Strøget skal Vestergade være en gade for det andet Aarhus, det kreative Aarhus,« forklarer John Hermansen.

Dialog med kommunen

Vestergade er på få år gået fra at være en hensygnende gade til et attraktivt hænge ud-miljø med mange små selvstændige erhvervsdrivende, bl.a. kaffebarer og spisesteder.

»For omkring syv år siden var Vestergade en blindtarm, men nu er hele Vestbyen vokset frem, bl.a. med 5.000 studerende i Ceres Byen, så kommunen er begyndt at interessere sig for Vestergade igen, også for at få andre veje ind i byen end Aaboulevarden,« påpeger John Hermansen.

Vestergadeforeningen er derfor i dialog med kommunen om at udvikle Vestergade.

»Hvis man ankommer til Aarhus via en gade, som først bliver interessant henne ved Magasin, tænker man, at det er en kedelig by. Kommunen vil have levende gader rundt i byen, så ikke alle skal sidde ved åen,« siger John Hermansen.

Med Vestergadefesten vil gaden vise, hvad den kan udvikle sig til. Et levende strøg med et rigt udeliv.

»Der er strenge regler for gaden, og det er interessant for os at vise, hvor meget liv, det skaber i gaden, at vi må være ude til kl. 24 i modsætning til hverdagen, hvor vi skal tage alt ind kl. 22. Der skal lempes på de benspænd, før Vestergade kan vise, hvad den kan,« siger Peter Zartow, medejer af madbodegaen Vesterlauget. Han ser også gerne en dæmpning af trafikhastigheden i gaden, både bilernes og cyklernes.

Sænk farten

»Her er en hel anden stemning under Vestergadefesten, fordi her ikke er biler. Til daglig kører folk hurtigt igennem gaden. Vi vil ikke af med trafikken, men vi kunne godt tænke os øer med bænke og f.eks. cykelpumper, så trafikanterne skal siksakke gennem gaden,« siger Peter Zartow.

Han er også ked af kommunens restriktioner for restauranternes brug af fortovet til udeservering.

»Det er regler, der modarbejder alt det, som vi gerne vil være som by,« siger Peter Zartow.

Både han og John Hermansen ser også gerne en ny belægning på hele Vestergade, så vejen bliver til ét stort fortov, som det er tilfældet i den første del af gaden op mod Magasin.

15.000 besøgende

Vestergadeforeningen har ansat to projektledere til at skabe rammerne for festen, bl.a. ansøgningerne til kommunen og de efterhånden store krav til sikkerheden. Hvert medlem stiller med en frivillig, der skal stå for det praktiske, ligesom det er lagt ud til medlemmerne at komme med indholdet til festen, bl.a. de mange bands der spiller rundt om i gaden.

»Sidste år kom der op mod 15.000 gæster til festen, så det handler da også om cool cash for forretningerne,« påpeger John Hermansen.

Vestergade er en mangfoldig gade med eksklusive butikker som Mulberry i den ene ende og de mere afslappede hænge ud-steder i den anden ende. Det er stykket fra Grønnegade til Vesterport, der i høj grad definerer Vestergadefesten. Især kæderne i den øverste del deltager ikke i festen, fordi de ikke har lokal forankring.

»Når en forretning er ejerdrevet, er beslutningsprocessen kort. De store kæder kan ikke selv tage beslutningen om at være med, men de skal jo nok klare sig. Og vi er da i dialog, flere af dem er medlem af Vestergadeforeningen, bl.a. Magasin,« siger John Hermansen.

Ikke del af Verdensbilleder

Vestergadefesten falder sammen med Verdensbilleder, der holdes af Aarhus City Forening, men det er et tilfælde. Vestergadeforeningen blev i sin tid etableret som en protest mod Aarhus City Forenings fokus på Strøget.

»Vi var frustrerede og ville skabe vores eget hernede. Aarhus City Forenings argument var, at deres store medlemmer på Strøget betalte det store kontingent, og derfor skulle de også skal have serviceringen. Men de fandt ud af, at deres strategi skabte en modreaktion ude i gaderne, og nu har vi et gryende samarbejde,« siger John Hermansen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.