V og K vil have Samsøhurtigfærge tilbage til Aarhus

Artiklens øverste billede
Venstre og De Konservative i Aarhus Byråd mener, at Aarhus Byråd i første omgang skal samles om en hensigtserklæring, hvor byrådet forpligter sig til at undersøge muligheden for at etablere en fast færgeforbindelse mellem Aarhus C og Samsø som et fælles projekt mellem de to kommuner. Foto: Joachim Ladefoged

En fast færgeforbindelse mellem Aarhus C og Samsø vil gavne erhvervslivet og borgere på begge sider af Aarhus-bugten.

Det mener Venstre og Det Konservative Folkeparti i Aarhus Byråd, som har bedt de øvrige byrådspolitikere om at se på mulighederne for at genetablere en hurtigfærge til cyklister og gående passagerer direkte mellem Aarhus C og Sælvig på Samsø.

Sidste år sejlede den private passagerfærge ”Issehoved” i en periode fra Aarhus til Samsø, men projektet blev indstillet på grund af økonomien.

På hjemmesiden for Samsø-Aarhus Expressen står der, at færgen holder vinterpause, mens fagbladet Søfart skriver, at ”Issehoved” er sat til salg. Alligevel vurderer de to borgerlige partier, at færgefarten havde stor værdi.

»Projektet viste, at interessen for ruten var stor, men færgen var for ustabil og dermed ikke økonomisk bæredygtig. En hurtig færgerute fra Dokk1 til Samsø vil være til gavn for turister og for pendlere, som enten bor i Aarhus eller på Samsø,« siger Therese Blegvad, byrådsmedlem for V i Aarhus Byråd.

De to partier mener, at Aarhus Byråd i første omgang skal samles om en hensigtserklæring, hvor byrådet forpligter sig til at undersøge muligheden for at etablere en fast færgeforbindelse mellem Aarhus C og Samsø som et fælles projekt mellem de to kommuner.

Et tilsvarende forslag er stillet af Venstre og De Konservative i kommunalbestyrelsen på Samsø i marts, hvor forslaget blev enstemmigt vedtaget.

De to partier ønsker på tværs af bugten, at der skal laves en analyse af det økonomiske grundlag for en sådan ny færgerute.

Venstre og De Konservative i Aarhus vil også have afklaret, om de to kommuner kan eje en hurtigfærge i fællesskab. Partierne mener, at der sandsynligvis vil være behov for en form for kommunalt tilskud, støtte, garanti eller lignende i opstarts- og etableringsfasen.

»Man bør diskutere, om det er rimeligt, at det alene er private penge, der skal sørge for, at færgeprojektet kan overleve. Det skal i hvert fald undersøges, om der kan laves en kommunal og bæredygtig løsning,« siger Steen Stavnsbo (K), byrådsmedlem i Aarhus Byråd.

»Et rigtigt godt alternativ«

»Hvis man ikke har brug for at have bil med til Samsø, er hurtigfærgen et rigtigt godt alternativ til de nuværende bilfærger,« siger Steen Stavnsbo, der vurderer, at en ny, danskproduceret færge kan købes for 20-25 mio. kr.

Partierne har bedt om, at forslaget bliver behandlet på det kommende byrådsmøde i begyndelsen af juni. Hans Halvorsen (S) er formand for økonomiudvalget i Aarhus Kommune. Han vil ikke afvise muligheden.

I januar 2017 sagde Venstre og De Konservative i Samsø Kommunalbestyrelse nej til, at kommunen skulle sende en ansøgning til staten om støtte på fire mio. kr. til Samsø-Aarhus Expressen. Men det skyldtes alene, at netop færgen ”Issehoved”, ifølge Jørn C. Nissen, konservativt medlem af Samsø Kommunalbestyrelse, var for dårlig.

»Vi er overbevist om, at både Aarhus og Samsø vil have gavn af en stabil pendlerfærge, som kan sejle alle årets dage,« siger Jørn C. Nissen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.