I supermarked, når andre sover: Natindkøb har været succes

Flere aarhusianske dagligvarebutikker har afprøvet mulighederne for at lade kunderne handle om natten.

Artiklens øverste billede
Bilka er ingen pioner inden for eksperimentet med at holde døgnåbent i daglig varebutikker i Aarhus. I Netto på Skt. Knuds Torv har man dyrket konceptet i to år, og i november i år kom Netto på Randersvej med på bølgen. Arkivfoto: Henrik Schütt

Selv om klokken har passeret midnat, er der rift om de mest eftertragtede parkeringspladser lige foran Bilkas hovedindgang i Tilst. Lyset strømmer ud gennem karruseldøren, og inde i forretningen er nat og dag vendt helt på hovedet.

Der er ingen kunder og ingen trafik på vejene, så det er ren win-win for mig.

Jimmy Mikkelsen, natkunde i Bilka

Akkompagneret af popmusik fra højtalerne drysser handlende i tykke vinterfrakker rundt og propper grøntsager, chips, sodavand og strygebrætter i indkøbsvognene, mens medarbejderne vasker gulve og fylder nye forsyninger på hylderne, som var det en ganske almindelig formiddag og ikke en kølig decembernat.

Bilkas eksperiment med at holde åbent i nattetimerne i december er gået over alt forventning – om end fra et udgangspunkt med relativt lave forventninger, siger varehuschef i Bilka Tilst, Claus Rene Dahl.

500 kunder på en nat

Han havde ikke regnet med kunder i metermål, men julehandlen har været ualmindelig flot, og nattetimerne kan høste en del af æren for resultatet, lyder det.

På de bedste nætter har vi haft i nærheden af 4-500 kunder igennem. På en sløv nat har der mellem 150 og 175 kunder, siger han.

Til sammenligning når der omkring 9.000 betalende kunder gennem systemet på en travl decemberdag. Til gengæld kan man nøjes med omkring 15 medarbejdere og to vagter i nattetimerne, hvorimod der beskæftiges mellem 150 og 250 medarbejdere i dagtimerne.

Claus Rene Dahl har både oplevet sygeplejersken, der skulle proviantere på vej hjem fra en sen vagt, og manden, der pludselig fik brug for at købe et fladskærms-tv på 75 tommer kl. 3 om natten. Omsætningen er imidlertid ikke den eneste fordel ved at udvide åbningstiderne.

Sidegevinsten har været, at vi ved at fylde varer op om natten har kunnet gøre butikken helt klar til dagens kunder. Det er et godt konkurrenceelement i dag, at man har alle de varer, kunderne kommer efter. Man gider ikke skulle flere forskellige steder hen for at handle, siger Claus Rene Dahl.

Bilka er ingen pioner inden for eksperimentet med at holde døgnåbent i dagligvarebutikker i Aarhus. I Netto på Skt. Knuds Torv har man dyrket konceptet i to år, og i november i år kom Netto på Randersvej med på bølgen.

Medarbejderne trives

Her er erfaringerne de samme som hos Bilka. En anden gevinst er, at trivslen har vist sig at være højere blandt medarbejdere i de i alt 29 døgnåbne butikker på landsplan end i de øvrige forretninger.

Ved at sprede arbejdsopgaverne ud og gøre rent og fylde op om natten har vi bedre tid og overskud til at gøre tingene ordentligt og give en god kundeoplevelse i dagtimerne. Det er vigtigt, når man er i butiksfaget. Man bliver gladere, når kunderne er gladere, siger Claus Sjödin, regionschef i Netto.

Har givet vækst

Forsøget har stort set givet omsætningsvækst hver måned og har forårsaget en tocifret vækst i antallet af kunder i begge de aarhusianske Netto-butikker. Det har i det hele taget været en kæmpesucces ifølge Claus Sjödin.

Det er bestemt en god forretning både på top- og bundlinje. Hvis det ikke havde været en god forretning i den første butik, havde vi ikke indført det i den anden, siger han.

Det er dog ikke udtryk for, at man om et par år vil kunne gå på natterov i en hvilken som helst Netto.

De steder, hvor der er meget biltrafik eller stor kundestrøm, giver det god mening, men jeg tror ikke, regnestykket ville gå op i samtlige 460 butikker, siger han.

Det er også vurderingen fra forbrugerekspert og direktør i Retail Institute Scandinavia, Henning Bahr. Ifølge ham står det langt nede på den almindelig forbrugers prioriteringsliste at kunne gøre sine indkøb om natten.

Derfor skal man ikke regne med, at udvidede åbningstider vender op og ned på årsomsætningen. Alligevel kan det godt være en PR-mæssig fordel for butikkerne at være blandt de første til at prøve grænser af og tilbyde kunderne nye muligheder.

Dertil kommer, at man for relativt få omkostninger kan gøre butikken klar om natten, så kunderne ikke skal navigere mellem varepaller i dagtimerne.

I så lille et land som Danmark er det lidt af en niche, men jeg kan godt se en to-tredobling i antallet af døgnåbne butikker ske i løbet af de næste par år i områder med god befolkningstæthed og i trafikknudepunkter. Bilka i Tilst kunne godt tænkes at blive en permanent løsning, hvor det måske er sværere for Bilka i Slagelse, siger Henning Bahr.

I begyndelsen af det nye år går evalueringsarbejdet i gang i Bilka, der endnu ikke har besluttet, om der også i den kommende decembermåned og i andre perioder skal holdes åbent døgnet rundt.

Ren win-win

I Bilkas grøntafdeling undersøger 42-årige Lars Bo Jespersen udvalget af frugt. Han kunne lige så godt have handlet tidligere på dagen, men han tænkte, at det ville være sjovt at prøve at tage på natteindkøb. Han kan ikke svare på, om han ville benytte muligheden oftere, hvis den blev mere permanent.

Før lukkeloven blev ændret, gik jeg ikke og savnede at kunne handle ind sent om aftenen. Men nu hvor Netto har åbent til kl. 22, sker det jo alligevel ofte, at jeg tager ned og handler i de sene timer, siger han.

Jimmy Mikkelsen på 41 år, som er natarbejder på en maskinfabrik og på jagt efter appelsinsodavand, er ret begejstret for løsningen.

Jeg er vant til at være vågen på dette tidspunkt, så jeg kan lige så godt købe ind. Der er ingen kunder og ingen trafik på vejene, så det er ren win-win for mig, siger han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.