Dårligt arbejdsmiljø på AUH resulterer i 32 påbud

Arbejdstilsynet har fundet problemer med bl.a. sundhedspersonalets arbejdsmængde, tidspres og arbejdsstillinger. Formanden for hospitalsudvalget i Region Midtjylland, Anders Kühnau (S), erkender, at der er en stresset virkelighed på mange hospitalsafdelinger.

En række afdelinger på Aarhus Universitetshospital (AUH) har så store problemer med arbejdsmiljøet, at Arbejdstilsynet i løbet af i år har udstedt i alt 32 påbud. Tilsynet har bl.a. konstateret problemer med indeklima, risiko ved løft, dårlige arbejdsstillinger og med medarbejdere, som har så stor arbejdsmængde og tidspres, at det forringer deres sikkerhed og sundhed.

På mave-tarm-kirurgisk afdeling på Tage-Hansens Gade har Arbejdstilsynet eksempelvis pålagt hospitalsledelsen at sikre, at arbejdet senest fra den 1. marts 2017 bliver udført sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt.

Der er risiko for, at langvarig stor arbejdsmængde og tidspres kan forringe ansattes sikkerhed eller sundhed, skriver Arbejdstilsynet i sin påbudsskrivelse fra november i år til afdelingen.

Også fødeafdelingen har ifølge Arbejdstilsynet problemer med det psykiske arbejdsmiljø. Fire andre afdelinger, urinvejskirurgi, dagkirurgisk afdeling, afdelingen for hud- og kønssygdomme og nyremedicinsk afdeling, har derudover modtaget vejledninger, hvori Arbejdstilsynet påpeger, at der er forhold inden for det psykiske arbejdsmiljø, som tilsynet anbefaler hospitalet at arbejde videre med.

Gert Sørensen, hospitalsdirektør på AUH, fastslår, at hospitalsledelsen vil arbejde på at få problemerne løst hurtigst muligt.

»En stor del af påbuddene skyldes eksempelvis, at vi ikke bruger let tilgængelige hjælpemidler. På de afdelinger, hvor vi har fået påbud vedrørende stor arbejdsmængde og tidspres, går vi nu ind og analyserer situationen og problemerne. Vi har frist til foråret med at udarbejde handlingsplaner, og de løsninger, vi kommer frem til, vil vi forsøge at brede ud til de øvrige afdelinger for at lette arbejdspresset på hospitalet generelt,« siger Gert Sørensen.

I 2015 fik AUH samlet 26 påbud om at forbedre arbejdsmiljøet på hospitalet. Sygeplejerskernes fagforening, Dansk Sygeplejeråd (DSR), vurderer, at arbejdsmiljøproblemerne er generelle på AUH, der har ca. 10.000 ansatte.

»Arbejdstilsynet har besøgt et udpluk af nogle afdelinger på hospitalet, men vi er sikre på, at hvis de havde besøgt andre afdelinger, ville billedet være det samme. Samtidig kan vi se, at hele personalet er kommet under et gevaldigt pres rent arbejdsmæssigt med bl.a. 2 pct. effektiviseringskrav, strammere budgetter og behandlingsgaranti,« siger fællestillidsrepræsentantsuppleant Jacob Gøtzsche, DSR.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.