Børneafdelingen: Vi er ude over kanten

Børneafdelingen på Aarhus Universitetshospital har i løbet af de seneste tre år sagt farvel til 68 medarbejdere. Professor betegner afdelingens situation som »dybt bekymrende«.

Artiklens øverste billede
I et internt mødereferat har ledende overlæge Rune Weis Nærå, Børneafdelingen, Aarhus Universitetshospital, fastslået, at afdelingen er »ude over kanten«. Foto: Kenneth Koustrup Lysbjerg

Pleje og behandling af regionens mest syge børn har fået trangere kår på Aarhus Universitetshospital (AUH).

I løbet af de seneste tre år har børneafdelingen på AUH pga. besparelser skåret 50 sygeplejerske- og sosu-stillinger. Der er samtidig nedlagt fire speciallægestillinger samt 14 andre stillinger, herunder socialrådgiver og psykolog.

»Tilbage har vi kun én psykolog tilknyttet afdelingen,« siger ledende overlæge Rune Weis Næraa, Børneafdelingen på AUH.

Børneafdelingen har de senere år fået sit budget reduceret med i alt 30 mio. kr. I samme periode er antallet af patienter eller behandlinger ikke faldet tilsvarende, fortæller Rune Weis Næraa.

Specialist er skåret væk

Den økonomiske situation på afdelingen er nu så stram, at afdelingen netop har måttet nedlægge den sidste tilbageværende overlægestilling inden for socialpædiatri og derfor samtidig har nedlagt afdelingens specialistcenter, Center for Børn udsat for Overgreb (CBO).

Dermed har regionerne Midt- og Nordjylland fremover ikke en specialist på området, som bl.a. omfatter undersøgelse af mishandlede børn, mistanker om omskæring af piger eller seksuelt misbrug. Specialet skal fremover varetages af andre speciallæger på afdelingen, så området vil fortsat blive varetaget af AUH på et kvalificeret fagligt niveau, pointerer den ledende overlæge, der dog erkender, at ændringen ikke er uproblematisk.

»I en overgangsperiode efter omorganiseringen kan det blive nødvendigt at trække på socialpædiatrisk ekspertise uden for afdelingen, men vi vil selvfølgelig sikre, at alle børn, som udredes for overgreb på AUH, får et lægefagligt forsvarligt forløb. Ændringen inden for socialpædiatrien kan forekomme indgribende, men det er det mindst indgribende, vi har kunnet gøre i situationen,« siger han.

»I den seneste sparerunde er afdelingen blevet pålagt at finde yderligere knap 8 mio. kr., ud over at vi skal reducere med ca. 5 mio. kr. som følge af børnehjertekirurgiens flytning til Rigshospitalet,« oplyser Rune Weis Nærå.

I et internt mødereferat har Rune Weis Nærå fastslået, at afdelingen allerede er »ude over kanten«.

Med de foregående store sparerunder er det blevet tiltagende svært for afdelingen at finde sparetiltag, som ikke påvirker kvaliteten af behandlingen.

»Langt hen ad vejen har vi kunnet håndtere reduktionerne ved eksempelvis at omlægge patientforløb fra indlagt til ambulant behandling, men sparekravene er blevet for store til, at effektivisering kan gøre det,« siger Rune Weis Nærå.

Færre tilbud til patienterne

Afdelingen har ud over nedlæggelsen af den socialpædiatriske overlægestilling reduceret psykologtilbuddet til et minimum og fjernet al forskning i klinisk sygepleje.

»Det er helt forkert, at en universitetsafdeling ikke har forskning i sygepleje,« siger afdelingens professor i børnesygdomme, overlæge dr.med. Søren Rittig.

»At vi er kommet i den situation, giver anledning til dyb bekymring for den højt specialiserede behandling af børn i Region Midtjylland på sigt,« mener han.

Øget effektivisering

En medvirkende grund til Børneafdelingens besparelser er, at AUH skal spare 8 pct. på budgetterne, fordi der forventes en øget grad af effektivisering, når alle matrikler af AUH fra 2019 samles i Skejby. Besparelsen gælder også afdelinger, som ikke flytter og ikke får en effektivisering herved, hvilket f.eks. gælder Børneafdelingen.

Regionsrådsformand Bent Hansen (S) anerkender, at børneområdet på AUH er udfordret.

»Der er sket store besparelser på børneområdet, og jeg er klar til at drøfte udfordringerne med afdelingen. Men jeg har ikke en pose penge med 10 mio. kr., som står klar,« siger Bent Hansen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.