Læger frygter for patientsikkerhed

Politikerne i Region Midtjylland bliver nødt til at prioritere arbejdsopgaverne, hvis ikke patientsikkerheden og kvaliteten af behandlingen på Aarhus Universitetshospital skal forringes, påpeger bl.a. overlægerne.

Artiklens øverste billede
Region Midtjylland har på forskellige byggeprojekter på DNU i øjeblikket et underskud på 57 mio. kr., og flere uforudsete udgifter kan være i vente. Derfor er planen om et nyt patienthotel i Skejby nu overført til listen over nye sparemuligheder.

Arbejdspresset på Aarhus Universitetshospital (AUH) er så voldsomt, at overlægerne, afdelingsledelserne og lærestolsprofessorerne forudser forringet kvalitet af sundhedsbehandlingen og ringere patientsikkerhed.

Det fastslår lægerne i to breve sendt direkte til regionsrådet i Region Midtjylland. I brevene, som er afsendt i september, og som JP Aarhus har fået udleveret af regionen, konstaterer lægerne, at de oplever en stigende grad af misforhold mellem det politiske ambitionsniveau og de økonomiske ressourcer.

»De seneste sparerunder efterlader et indtryk af, at det ikke inden for det tildelte budget er muligt at sikre både et sammenhængende sundhedsvæsen med høj kvalitet og lav patientrisiko og samtidig leve op til kravet om den helt nødvendige forskning, uddannelse og udvikling i patientbehandlingen,« skriver de to ledende overlæger Carsten Kock-Jensen, Neurokirugisk afdeling, og Anne Kaltoft, Hjertesygdomme, på vegne af de 44 afdelingsledelser og lærestolsprofessorerne på AUH i deres brev.

Det er de seneste sparerunder i hospitalsvæsenet i Region Midtjylland, som bekymrer lægerne. I løbet af sommeren 2016 gennemførte ledelsen på AUH en sparerunde på 20 mio. kr., og i september blev medarbejderne forelagt nye besparelser til 75 mio. kr. fra 2017. Overlægerådene skriver i deres brev til regionsrådet, at man har forståelse for, at regionens budget skal hænge sammen.

»Besparelserne følges ikke af en reduktion, men snarere en øgning i de sundhedsfaglige ydelser. Således er det præciseret, at vi ikke aflyser operationer, og desuden indføres nu den generelle behandlingsgaranti på en måned – forhold, der bidrager til arbejdspresset,« skriver overlæge Sanne Fisker og overlæge Karina Bækby Houborg på vegne af overlægerådene på AUH.

Ifølge afdelingsledelserne og lærestolsprofessorerne er der brug for, at Region Midtjylland indleder en diskussion om den fremtidige prioritering af ressourcerne. Regionsrådsformand Bent Hansen (S) anerkender, at der er pres på personalet i sundhedssektoren.

»Der er også store omstillingskrav til personalet, men hvis vi skal sammenligne den lægemæssige dækning i Danmark med udlandet, ligger vi pænt. Samtidig er rammerne for, hvad vi skal lave, fastlagt af Sundhedsstyrelsen, og de retningslinjer skal vi leve op til,« siger Bent Hansen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.