Når små videoer er livlinen til børnene

To flygtninge fra Syrien har fået 300.000 kr. til at udvikle et tv-projekt til en selvstændig virksomhed.

Artiklens øverste billede
Lene Kjeldsen hjælper Haval Alzahabi med at optage en kort video om at arbejde i kantine. Videoen skal sendes til Haval Alzahabis familie, som venter i Tyrkiet på at komme til Danmark. Foto: Casper Dalhoff

»Vi glæder os, til I kommer op til Danmark, og jeg ved, at Haval gør alt, hvad han kan, for at I hurtigst muligt kommer, fordi han savner jer,« siger Lene Kjeldsen, mens hun ser ind i linsen på et iPhone-kamera.

Hun er køkkenchef i den socialøkonomiske virksomhed Fair Mad Streetfood og er ved at optage en film med den 36-årige Haval Alzahabi, som smilende kigger skiftevis på hende og kameralinsen.

Det er formiddag og i baggrunden er maden endnu ikke stillet frem i montrerne i Integrationsnets kantine i Skejby. Her er Haval Alzahabi i løntilskudsjob som kok, og i videoen, der skal sendes til hans kone og tre børn, som venter på familiesammenføring i Tyrkiet, beskriver han sit arbejde og liv i Danmark.

»Jeg lovede min kone at bygge et godt liv op i Danmark, og nu kan jeg vise, at jeg holder løftet. Samtidig vil jeg gerne vise mine børn, hvad jeg laver,« fortæller Haval Alzahabi.

Afhjælper psykisk pres

Bag iPhone-kameraet står Abdullah Alsmaeel, og sammen med Abdulghafar Kaabour er det hans idé at optage Haval Alzahabi, mens han fortæller sin familie om arbejdet i kantinen. De to idémagere er begge fra Syrien og har filmet adskillige fædre igennem deres fælles projekt Anaobaba tv – mig og far tv, der er blevet så stor en succes, at det har fået 300.000 kr. i støtte. Tv-projektet går ud på at optage videoer, hvor flygtningefædre, som venter på familiesammenføring, fortæller deres børn i udlandet om livet i Danmark og den danske kultur. Fortællingerne må gerne være så konkrete som muligt, forklarer Abdulghafar Kaabour, der bl.a. har fortalt sin egen datter om, hvad danske børn lærer i skolen, hvordan man færdes i trafikken, hvordan man køber ind i supermarkedet, og hvordan man hilser i Danmark.

»Projektet skal ses som et middel til at afhjælpe det psykiske stress og pres, familiefædre lider under i perioden, hvor de venter på familiesammenføring. Fædrene føler sig ude af stand til at hjælpe børnene i venteperioden. På den her måde bruger man tiden til noget godt og kan opretholde rollen som far,« siger Abdullah Alsmaeel, der selv ventede et år og syv måneder, før han for et halvt år siden blev genforenet med sin familie.

Haval Alzahabi er flygtet fra Syrien, og efter blot et år og tre måneder i Danmark står han over for at blive fastansat som kok hos Fair Mad Streetfood, hvor han skal arbejde sammen med Lene Kjeldsen.

Med Abdullah Alsmaeel i hælene og kameraet tændt går Haval Alzahabi ind i Integrationsnets køkken og stiller sig ved et komfur, hvor flere gryder er bragt i kog. Det er arabisk mad, forklarer han på sit modersmål sin familie gennem videolinsen.

Videoer er en god måde at forberede familien på livet i Danmark, synes Haval Alzahabi:

»Tidligere arbejdede jeg to måneder i en børnehave, hvor jeg sendte videoer til mine børn, så de kunne se, hvad danske børn laver. På den måde håber jeg, at de kan snakke med de danske børn, hurtigt efter de kommer.«

Rådmand er begejstret

Ambitionerne bag Anaobaba tv er store, forklarer Abdullah Alsmaeel og Abdulghafar Kaabour. Idéen til tv-projektet blev født for omkring halvandet år siden, da de to iværksættere mødte hinanden i organisationen ”Sager, der samler”, som hjælper initiativer fra borgere på vej. Anaobaba tv bliver i dag drevet gennem organisationen, som sammen med Aarhus Kommune og Bikubenfonden har bidraget med 300.000 kr. Det er nok til at give de to idémagere løn i et halvt år og modne Anaobaba tv til en selvstændig virksomhed.

Haval Alzahabi og Lene Kjeldsen står foran kantinen i Integrationsnet, hvor Haval Alzahabi er i løntilskudsjob. Foto: Casper Dalhoff.

Social- og beskæftigelsesrådmand Thomas Medom (SF) er begejstret for projektet:

»Der er en lang række aktører på integrationsområdet i Aarhus, og jeg kunne godt forestille mig, at kommunen på sigt køber Anaobaba tv til at varetage en del af integrationsopgaven.«

Hidtil er videoerne blevet lagt på en lukket Facebookgruppe, hvor flygtningefædre kan inspirere hinanden til at lave nye videoer. På sigt håber Abdullah Alsmaeel og Abdulghafar Kaabour at skabe deres egen platform til videoer, tekst og billeder i form af et program til smartphones.

»Vi arbejder nu med flere flygtninge, som har forskellige baggrunde og kommer fra forskellige lande med forskellige situationer. Og vi lærer mere om, hvordan de kan kontakte deres familier,« siger Abdullah Alsmaeel.

»Jeg elsker dig, far«

Haval Alzahabi håber på at få sin familie til Danmark om maksimalt et halvt år. Imens han venter, bruger han videobidder til at lære sine børn dansk, så de er forberedt, når de skal begynde i en dansk folkeskoleklasse.

»De skriver og læser dansk hver dag og kan nu alle navnene på dyr,« siger Haval Alzahabi og bliver tydeligt berørt, da han afspiller en lydoptagelse af sin yngste søn sige »jeg elsker dig, far«.

»Det er lang tid siden, vi har set hinanden. Men når de er glade, så bliver jeg glad som far,« siger han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.