Hospitalsansatte: Katastrofalt og kritisabelt

Den kommende sparerunde på Aarhus Universitetshospital chokerer medarbejderne.

Artiklens øverste billede
Hjertekirurgisk afsnit på Aarhus Universitetshospital var en af de afdelinger, der blev hårdt ramt af besparelser i 2015. Arkivfoto: Finn Frandsen/Polfoto

Den kommende sparerunde på Aarhus Universitetshospital (AUH) kommer til at ramme bredt. Af det annoncerede sparemål på 75 mio. kr. skal 54,3 mio. kr. hentes i generelle besparelser på hele hospitalet. 16 mio. kr. skal hentes på forskellige konti og puljer, mens bl.a. administrationen og vaskeriet skal finde de resterende penge. På et ekstraordinært møde torsdag morgen fik hospitalets HovedMEDudvalg (HMU) en orientering om situationen, og HMU drøftede hospitalsledelsens forslag til overordnet fordeling af besparelserne.

»Det er katastrofalt og dybt kritisabelt, at vi skal spare nu igen, hvor vi endnu ikke har landet den seneste sparerunde. Afdelingerne har store problemer med arbejdstidsplanlægning, og personalets arbejdstid og familieliv hænger ikke sammen,« siger Charlotte Thaarup, som er næstformand i HMU og fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne i en intern meddelelse til hospitalets personale.

Ifølge Charlotte Thaarup kan det ikke undgås, at besparelserne i sidste ende alligevel går ud over personalet og vilkårene for at løse opgaverne. Heller ikke selv om hospitalsledelsen vil forsøge at friholde sundhedspersonalet for direkte besparelser.

Pengene mangler

Det nye budgetforlig, som et flertal i regionsrådet vedtog i sidste måned, afsætter ca. 130 mio. kr. til at dække områder med stigende udgifter på AUH. Det dækker bl.a. over stigende medicinudgifter, nye behandlinger og personale til Dansk Center for Partikelterapi, som er under opførelse på AUH i Skejby. Men ifølge ledelsen på AUH mangler der alligevel penge, fordi budgettet for 2017 også indebærer en reduktion af Aarhus Universitetshospitals budget med 28,2 mio. kr. I alt viser Økonomiafdelingens beregninger, at der skal spares 75,2 mio. kr. på AUH fra næste år for at få budgettet til at hænge sammen.

»Politikerne har i budgetforliget forsøgt at undgå besparelser, der rammer sundhedspersonalet direkte. Det kan vi ikke undgå på AUH. Men vi skal finde besparelserne, uden at det går ud over den sundhedsfaglige kernebehandling af patienterne,« siger hospitalsdirektør Gert Sørensen, der påpeger, at besparelserne på lønbudgettet så vidt muligt vil blive gennemført via naturlig afgang, ledige stillinger og interne flytninger i afdelingerne.

»Vores erfaringer viser, at det i meget stort omfang lykkes at omplacere medarbejdere. Men det bliver hårdt for personalet og en vanskelig opgave for lederne, at vi kommer med nye besparelser oveni en række tidligere besparelser og effektiviseringer,« siger Gert Sørensen.

Flere sparerunder

Sidste år måtte AUH nedlægge 200 stillinger på grund af økonomi. Før sommerferien besluttede Sundhedsstyrelsen at samle al børnehjertekirurgi på Rigshospitalet i København fra den 1. oktober 2016.

Det betyder ekstraudgifter til AUH for 62 mio. kr., og derfor blev der hen over sommeren reduceret i personalet svarende til mere end 20 mio. kr.

Hospitalsledelsen tager endelig beslutning om de nye besparelser på 75 mio. kr. tirsdag den 13. september, hvorefter centerledelserne på hospitalet kan begynde at inddrage de lokale samarbejdsudvalg med medarbejderne, centerMEDudvalgene i, hvordan besparelserne skal fordeles mellem afdelingerne. Regionsrådet har tidligere besluttet, at der skal udarbejdes en udviklingsstrategi for Aarhus Universitetshospital som højtspecialiseret hospital, så Region Midtjyllands sundhedsvæsen også fremover rummer et højtspecialiseret universitetshospital, som kan måle sig med de bedste i Europa.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.