Metallisk forkyndelse i kirken

Det har vakt debat, at Langenæskirken sammen med Aarhus Festuge lod det hårdtslående band Solbrud spille i kirkerummet.

Artiklens øverste billede
Rockbandet Solbrud spillede i Langenæskirken i forbindelse med Aarhus-festuge, og det har skabt debat. Foto:

Der lå ørepropper ved indgangen til kirkerummet.

Tydeligvis ville det være klogt at tage et par af dem i brug, inden man trådte ind i kernen af Langenæskirken. Den var mandag aften forvandlet til et koncertrum med scene, lys og musik af den hårde slags: black metal – en videreudvikling af heavy metal-genren.

Inden for blev der drukket øl, kastet djævletegn og hoveder og frem for alt lyttet til Solbrud, som er et af de fremtrædende danske metal-bands. Det stod under orglet, som det også inddrog i sin koncert. Alteret i den modsatte ende var spærret af, men måtte passeres, hvis man skulle købe sig noget at drikke.

»Fantastisk musik,« sagde en af de knap 300 publikummer.

»Voldsomt,« sagde en anden om oplevelsen, der fik en helt tredje troende mand til at prædike uden for kirken og opfordre folk til ikke at gå ind til den form for gudsbespottelse.

»En upassende koncert,« mener sognepræst Christian Roar Pedersen, Aalborg Stift, som skabte debat inden koncerten ved at kritisere Langenæskirken for at give plads til musik, der »ikke passer til kirkerummets særlige karakter, fordi den fejrer døden, mørket og ødelæggelsen«.

»Vores omdømme lider skade, når vi giver adgang for musik, der modsiger vores budskab,« mener han og tilføjer, at djævletegn efter hans mening ikke hører hjemme i en kirke.

Kirken som koncertrum

Det er biskop Henrik Wigh-Poulsen, Aarhus Stift, ikke enig i. Heller ikke han var til koncerten, men han har hørt sin del af den type musik i sin ungdom, og det har han ikke taget skade af, smiler han:

»Her bliver kirken brugt som koncertrum. Menighedsrådet har sagt ja efter at have forvisset sig om, at der ikke er noget i musikken, der taler grundlæggende imod kirkens karakter. Hvis den dyrkede den onde selv, ville det være det modsatte af det, som kirkens står for, men det gør Solbrud jo ikke,« siger han og tilføjer:

»Mange unge mennesker har trang til at afsøge det mørke i tilværelsen, som også metaluniverset drejer sig om. Det er fint, og det gør lyset i kirken så meget stærkere. Djævletegnet er i den sammenhæng bare en fjollet attitude. Der er så megen tyngde i det, vi siger og står for i kirken – det kan sådan en koncert ikke rokke ved.«

En drøm

For Solbrud selv var koncerten en opfyldelse af en længe næret drøm, fortæller Ole Luk, der er sanger og guitarist i bandet.

»Langenæskirken er en moderne kirke med et smukt rum – næste gang kunne vi tænke os at spille i en ældre kirke. Det var også en fed ting at kunne inkorporere orglet i musikken,« siger han.

Solbrud havde ikke set kritikken komme, siger han:

»Den betød, at alle billetter blev solgt på kort tid. Men der er altså ingen af os fra bandet, der sidder i en kælder og tilbeder Satan. Der er grusomheder, pinsler og plager nok i verden, som man kan synge om, man behøver ikke trække religion ind. Det er lidt passé at skulle chokere med at sige, at man er antikristen. Ja, folk kaster horn, men det hører genren til. Man har et helt afslappet forhold til det med Satan, det bliver mere et joke-element.«

Han betegner bandet som nærmest areligiøst.

»Det er musikgenren, vi dyrker,« siger han.

Sobert og ordentligt

Anne Ehlers, der er sognepræst i Langenæskirken, understreger, at det på forhånd var tjekket, at musikken ikke var satanisk.

»Havde den været det, havde vi naturligvis ikke taget det indenfor. Det er anderledes musik, men det er enhver koncert. Jeg var til koncerten, og det var så sobert og ordentligt. Publikum var rummeligt, en broget skare, der gav plads til alle. Der var ingen satan-råb, og mange sagde tak for i aften til kirketjeneren,« siger hun og fortsætter:

»Man kan i øvrigt heller ikke sige, at kristendommen ikke kender til det mørkeste mørke. Evangeliet bliver hverken antastet eller forfladiget ved denne form for koncert.«

Festugedirektør Rikke Øxner oplevede både koncerten og kirkerummet som meget effektfuld.

»Begge er meget markante og kunne fremkalde hinanden på en rigtig fin måde. Vi havde valgt bandet med omhu, så det passede kunstnerisk med det, vi gerne ville opnå. Det vil vi gerne med festugen: få disse mange smukke rum i Aarhus i spil på en anden måde og skabe nogle andre typer af oplevelser. Nu er vi begyndt, og jeg kan love, at vi fortsætter.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen