Konkurrence: Superfotos kræver planlægning

Fotokonkurrencen Habitat:Aarhus viser, at Aarhus er en særdeles levende by. Men de mere end tusind indkomne fotos af bynaturen afslører også, at det perfekte billede stiller krav til fotografen.

Artiklens øverste billede
Den røde løber – egernet – falder næsten i et med omgivelserne. Foto: Ketty Thomsen

Måger, mange måger! Tamduer, krokus, vintergækker og erantis. Cykelstier med grønne omgivelser, fiskehejrer og andefodring ved byens mange damme og søer samt et mylder af harer. Vidunderligt mange harer, faktisk. Godt halvvejs igennem fotokonkurrencen Habitat:Aarhus, der handler om at stille skarpt på byens natur, er det tid til at gøre status over konkurrencens hidtidige forløb.

Morten D.D. Hansen fra Naturhistorisk Museum er en af idémændene bag projektet:

»Habitat:Aarhus blev oprindeligt undfanget, fordi der mangler gode fotos af dansk bynatur. Ærlig talt blev vi lidt provokerede af, at den danske tradition inden for naturfotos tilsyneladende er, at der ikke må være kultur på naturfotos. Det er en alt for trist og traditionel tankegang: Det er jo netop i kontrasten mellem natur og kultur, at vi får øjnene op for den danske naturs forunderlige skabninger. Ingen bliver jo overrasket over at se en smuk blå sommerfugl i Mols Bjerge, men når den pludselig flakser rundt i en baghave på Frederiksbjerg, bliver man glad i låget. Det er det, vi gerne vil formidle med konkurrencen. Der er liv overalt, bare vi giver det lidt plads.«

Netop nu kan aarhusianerne på Rådhuspladsen se et udvalg af nogle af de bedste fotos. Foto: Søren Rud

Og liv har der så sandelig været. Projektleder Emil Skovgaard Brandtoft fra Naturhistorisk Museum er således en meget glad mand:

»Når man indleder sådan en fotokonkurrence, er man altid lidt nervøs for, om folk nu også vil deltage. Heldigvis har vi kunnet iagttage, hvordan rigtig mange fotografer har taget opgaven på sig og er gået på jagt efter gode naturmotiver i byrummet.«

Efter at have gennemgået små 1.000 naturfotos sammen med JP’s fotoredaktør Brian Karmark og Søren Rud og Stine Norden fra Life Exhibitions er Emil Skovgaard Brandtoft dog også blevet væsentligt klogere:

En svær opgave

»At tage et godt naturfoto i byen er altså overraskende svært. Man kan sagtens komme supertæt på en fugl eller en flittig humlebi, men så kan man ikke se, at den er fra byen. Og på for lang afstand bliver alle smådyr og blomster til noget utydeligt krimskrams. Derudover skal kompositionen være lige i skabet. Slingshots er gode til dokumentation, men karakteristisk for næsten alle vinderfotos er, at det tydeligt fremgår, at fotografen har haft en plan.«

Tålmodige fotografer

Søren Rud fra Life Exhibitions forklarer:

»I de to fotos med hhv. egernet og fiskehejren ses det tydeligt, at det ikke er nok bare at tage et snapshot: Fotografen skal have tålmodighed og vente på sit motiv. Den røde løber viser et imponerende overskud, idet fotografen får komponeret et flot billede med et egern, som bestemt ikke kan “instrueres”. Fiskehejren er ligeledes et smukt eksempel på en flot komposition, hvor det er tydeligt, at fotografen har arbejdet sig ind på motivet.«

En flot komposition, siger dommerne om denne fiskehejre, som er fotograferet af Finn Salomon Nielsen.

Planer gør det imidlertid ikke alene. Det kræver også tid, masser af tid, at vente på det helt rigtige motiv.

»De fede motiver findes derude hvert sekund. En jagende spurvehøg i trafikken eller en springende havørred i Aarhus Å foran cafégæsterne. Sådanne motiver er bare så svære at planlægge, og de færreste har den tid, det tager at tage det perfekte National Geographic-foto. Men vi krydser fingre, og der er heldigvis en hel sommer og et efterår tilbage at løbe på i konkurrencen,« fortæller Emil Skovgaard Brandtoft.

»Hvis man gerne vil inspireres, kan man måneden igennem se den første Habitat:Aarhus-udstilling på Rådhuspladsen, hvor 28 af konkurrencens foreløbigt bedste fotos er udstillet frem til 31. juli 2016. Ellers kan man kigge forbi hjemmesiden habitataarhus.dk, hvor man også kan bladre i vinderbillederne,« slutter Emil Skovgaard Brandtoft.

Sådan deltager du:

Sæt fokus på naturen inden for Ydre Ringvej de kommende måneder.

  • Habitat:Aarhus handler om at sætte spot på bynaturen og er et samarbejde mellem Naturhistorisk Museum og Life Exhibitions med støtte af Nordea-fonden. Projektet ender bl.a. med en stor udstilling i Aarhus midtby i 2017, der er en del af Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017. JP Aarhus er mediepartner på projektet.
  • Det er ganske enkelt at deltage: Tag fotos af bynatur i Aarhus inden for Ydre Ringvej hver måned i perioden den 1. december-31. oktober 2016.
  • Upload de bedste via www.habitataarhus.dk senest den 5. i den efterfølgende måned.
  • Vinderen for den enkelte måned kåres den 10. i den efterfølgende måned og offentliggøres i JP Aarhus og på Naturhistorisk Museums hjemmeside.
  • De bedste billeder indgår i en pulje, hvorfra der vælges billeder til en udendørs udstilling.
  • Hvis dit foto skal komme i betragtning, skal det være i horisontalt format, det skal være taget på et sted, der er tilgængeligt for offentligheden, du skal eje alle rettigheder, og du skal beskrive det med maks. 400 anslag.
  • Dommerpanelet består af Jyllands-Postens fotochef Brian Karmark, Stine Trier Norden og Søren Rud fra Life Exhibitions samt Emil Skovgaard Brandtoft og Morten D.D. Hansen fra Naturhistorisk Museum.
JP

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.