Ejerkommuner afventer afklaring om ny lufthavn

Tre af ejerkommunerne i Aarhus Lufthavn har endnu ikke besluttet, om de vil sælge deres aktier i lufthavnen til Aarhus Kommune.

Artiklens øverste billede
Lufthavnen i Tirstrup har før vist, at den kan tjene penge, og det kan den komme til igen, siger Claus Omann Jensen, borgmester i Randers Kommune.

Favrskov Kommunes borgmester Niels Borring (S) har allerede tilkendegivet, at Favrskov sælger sine aktier og trækker sig ud af Aarhus Lufthavns ejerkreds, men de tre øvrige kommuner afventer Aarhus Kommunes proces om eventuel flytning af lufthavnen, før de beslutter sig.

Det viser en rundspørge hos borgmestrene i Norddjurs, Syddjurs og Randers kommuner.

Jan Petersen (S), borgmester i Norddjurs Kommune:

»Kommunalbestyrelsen skal afgøre, om vi trækker os ud af lufthavnen, og det kan gå begge veje. Vi er åbne overfor en ændring af ejerstrukturen, men jeg har endnu ikke lagt mig fast på en holdning til vores ejerskab. Hvis man fastholder, at lufthavnen bliver liggende i Tirstrup, og der kan komme ro omkring ejerforhold og fremtiden, er jeg overbevist om, at der er masser af muligheder for Aarhus Lufthavn i Tirstrup. I så fald skal vi overveje at bevare vores ejerskab,« siger han.

Claus Wistoft (V), borgmester i Syddjurs Kommune:

»Det har været skrevet, at Aarhus overtager alle aktierne, men det er ikke besluttet. Hvis man arbejder videre med at flytte lufthavnen, mener jeg, at vi skal sælge vores aktier, men for mig at se er det mest sandsynlige scenarie, at lufthavnen bliver liggende i Tirstrup, og så skal vi overveje at blive i ejerkredsen. Men det er op til byrådet at afgøre.«

Claus Omann Jensen (V), borgmester i Randers Kommune:

»Hvis der er enighed om at bevare lufthavnen i Tirstrup, og kommunerne kan blive enige om en fremtidig strategi, vil vi gerne fortsætte med at være en del af ejerkredsen. Lufthavnen i Tirstrup har før vist, at den kan tjene penge, og det kan den komme til igen, hvis vi skaber ro omkring lufthavnen. Men hvis uroen om lufthavnens placering fortsætter, så er Randers ikke interesseret i at være med længere.«

De fem ejerkommuner besluttede på et møde onsdag, at Aarhus Kommune udarbejder et tilbud om at overtage de øvrige kommuners andele, ligesom det er besluttet, at der skal åbnes for private investorer i ejerkredsen.

Jacob Bundsgaard (S), borgmester i Aarhus, siger:

»Målet er en enklere ejerstruktur, ved at Aarhus Kommune overtager aktierne helt eller delvis, og derfor fremlægger vi et købstilbud til ejerkommunerne efter sommerferien. Det kan lande på forskellig måde, men det afgørende er, at vi i Aarhus Kommune har indflydelsen til at udpege retningen for lufthavnen. Målet er også at få private investorer ind i lufthavnen, og det kræver entydige interesser i ledelsen,« siger borgmesteren og fortsætter:

»Uanset hvordan diskussionen om en ny lufthavn ender, vil det her være fornuftigt. Hvis vi flytter lufthaven, er vi efter min mening forpligtet til at afgive et købstilbud til ejerkommunerne, fordi de ikke enige i flytningen. Og hvis det ender med, at lufthavnen bliver liggende i Tirstrup, har vi brug for at skabe en mere fokuseret og entydig ejerinteresse,« siger Jacob Bundsgaard.

I forhold til processen om flytning af lufthavnen er næste trin, at muligheden for offentlig støtte skal afklares med EU-Kommissionen, og her er status ifølge borgmesteren, at Aarhus Kommune har bedt om et møde med Kommissionen, men fredag middag var kommunen i gang med at rykke for et svar fra Bruxelles.

Aarhus Kommune ejer 58,07 pct. af aktierne i Aarhus Lufthavn, Favrskov ejer 18,44 pct. og de øvrige tre kommuner ejer hver 7,83 pct.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.