Kampen mod de forbandede sekunder

Trods frustrationer og et krævende universitetsstudie bliver den EM-aktuelle atlet Andreas Bueno ved med at jagte OL og det perfekte løb.

Artiklens øverste billede
Andreas Bueno efter lørdagens løb i Aarhus, hvor han ikke kom under det danske EM-krav. Men søndag fik han alligevel en EM-billet. Foto: Mikkel Berg Pedersen

D et er de forbandede sekunder, der bliver ved med at forfølge 1500 meter-løberen Andreas Bueno. Typisk er der tale om et par stykker, måske tre, mere er det ikke.

De få sekunder har givet den 28-årige løber flere timers smerte og frustration. De gør ham i tvivl om noget, han ellers havde forsvoret at tænke på. Og de kunne give ham så stor forløsning og få OL-drømmen til at få i opfyldelse, hvis bare de arbejdede på hans side.

»Der er kun to-tre sekunder mellem kæmpe succes og kæmpe skuffelse,« siger Aarhus 1900-profilen selv.

Det bliver en skuffelse, den dag jeg indser, at jeg aldrig bliver bedre. Der er jeg slet ikke endnu.

Andreas Bueno, 1.500 meter-løber

Det bliver ikke sagt som en forbitret ærgrelse, snarere som en afklaret konstatering.

Særligt i år – hvor en ny træner med friske idéer samt det altdominerende mål om OL-deltagelse har præget sæsonen – har de sidste, afgørende sekunder nemlig forfulgt en af landets bedste løbere.

Han har jagtet OL-kravet på 3.36,00 minutter hele året, men har indtil videre måtte indse, at han ikke er kommet tættere på end flere fine, men utilstrækkelige tider lige over hans personlige rekord på 3.38,44.

»Det føles lidt som at dumpe en eksamen. Med alt det fokus jeg har haft rettet mod OL, så er det en kæmpe skuffelse, at jeg endnu ikke har kunnet sætte en ny rekord,« siger Andreas Bueno.

Skuffende EM-test

De markerede arme – der ligesom hans ben er lige så muskuløse som trimmede for ethvert unødigt gram fedt – bevæger sig sammen med resten af den ranke krop entusiastisk, når han taler, og giver mindelser om det energiniveau, han normalt indtager alverdens atletikstadioner med.

For under en uge siden – lørdag eftermiddag ved Aarhus Nordic Challenge – stod han netop dér, på løbebanen, igen.

Denne gang på Ceres Park i Aarhus, foran hjemmepublikummet, med sidste chance for at nå under det danske EM-krav på 3.39,40 og på ny nærme sig OL.

Som et bevis på den dedikation, hans nye træner Morten Munkholm har lagt i forsøget på at hjælpe sin elev, stillede den ellers pensionerede 1500 meter-løber op for at agere temposætter for Andreas Bueno.

Netop samarbejdet med Morten Munkholm har været med til at gøre Andreas Bueno mere udholdende og stabilt præsterende.

Alligevel mangler det sidste, og vigtigste, stadig – at eksplodere i et enkelt løb, så han kan opnå en ny personlig rekord.

»Når man forventer et resultat, og det ikke kommer, så opstår der altid noget frustration og tvivl. Det er svært, når man begynder at sætte spørgsmålstegn ved det, man laver, og jeg havde egentlig besluttet mig for, at jeg ville lægge alle betænkeligheder væk, da vi startede samarbejdet sidste efterår. Derfor prøver jeg at ryste det af mig og lægge al min tillid over på min træner,« siger han.

Lørdag på Ceres Park lykkedes planen godt i starten. Andreas Bueno blev trukket frem af Munkholm, inden han kort før mål selv lagde sig i front af løbet. Til sidst løb både konkurrenterne og EM-kravet imidlertid fra ham endnu en gang.

I mål slog Bueno opgivende ud med armene med et lille smil, inden han traskede hen til sin træner og gav ham et behersket highfive.

Sidste OL-chance

Dagen efter valgte Dansk Atletik Forbund at tage Andreas Bueno til nåde og alligevel udtage ham til EM, der indledes den 6. juli.

Dermed bliver mesterskabet i Amsterdam sidste mulighed for at nå under OL-kravet inden deadline den 11. juli. Et mesterskab, der kan være med til at afgøre, hvor længe Andreas Bueno vil blive ved med at kæmpe mod de forbandede sekunder.

Ved siden af atletikkarrieren læser han medicin og er efter planen færdiguddannet til næste sommer. Og selv om han i øjeblikket ikke kan se sig selv vælge mellem løbebanen og lægegerningen, så ved han, at den beslutning kan komme snart.

»Hvis jeg slår OL-kravet eller generelt bliver ved med at løbe hurtigere, så er det intet problem at fortsætte, selv om studiet kræver meget tid. Jeg elsker at træne, og hvis jeg bliver ved med at sætte nye rekorder, vil jeg fortsætte med at finde ud af, hvor langt min krop kan nå. Men hvis jeg pludselig bliver dårligere, vil det også gå ud over lysten. Det bliver en skuffelse, den dag jeg indser, at jeg aldrig bliver bedre. Der er jeg slet ikke endnu,« siger Andreas Bueno.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.