Færre flygtninge end ventet giver kommunen pusterum

Kun omkring 400 af flygtningekvoten på 607 vil ankomme til Aarhus i år, vurderer Sociale Forhold og Beskæftigelse.

Artiklens øverste billede
»Vi har ændret tankegangen i forvaltningen til, at flygtningene skal i job fra dag ét. Men vi har kørt på pumperne, og integrationsmedarbejderne smider alt, når flygtningefamilier med timers eller dages varsel skal modtages. Nu har vi tid til at se på, om vi gør det rigtige, eller om noget skal justeres,« siger Thomas Medom. Arkivfoto

Verdens flygtningekrise er ikke ovre, men i Aarhus er antallet af boligplacerede flygtninge de seneste måneder faldet markant. Derfor ventes kommunen kun at skulle modtage omkring 400 af årets flygtningekvote på 607.

Ifølge rådmand Thomas Medom (SF) giver de færre flygtninge social- og beskæftigelsesforvaltningen et pusterum.

»Vi har ændret tankegangen i forvaltningen til, at flygtningene skal i job fra dag ét. Men vi har kørt på pumperne, og integrationsmedarbejderne smider alt, når flygtningefamilier med timers eller dages varsel skal modtages. Nu har vi tid til at se på, om vi gør det rigtige, eller om noget skal justeres,« siger Thomas Medom, der også peger på, at der er blevet tid til et temamøde i september, hvor samspillet med civilsamfundet skal diskuteres:

»Over 10.000 venligboere laver en kæmpe indsats. Hidtil har vi været glade for det, men nu skal vi forholde os strategisk til, hvordan vi bruger frivillige.«

De boligplacerede flygtninge i Aarhus har alle fået asyl i Danmark og skal i den såkaldte integrationsperiode på tre år bo i kommunen. I år er der til og med august meldt ud, at 184 flygtninge kommer til byen. Dertil skal lægges 30 familiesammenførte.

Profilen har ændret sig

Ifølge Janus Hans Hedemann, personlig assistent for driftschefen i Integration og Fleksjob, er medarbejderne fortsat fuldt beskæftiget med at skaffe bl.a. virksomhedspraktikker og løntilskudsjob til flygtninge.

»Men vi har haft mulighed for at tænke nogle tanker om, hvordan vi bl.a. får virksomhederne i spil til at tage imod flygtninge, og arbejde på, hvordan vi får en god overlevering fra asylcentrene, så vi kender flygtningenes uddannelse og erfaringer, før de ankommer til kommunen,« siger han.

Kommunens afdeling Læring og Udvikling oplyser, at det færre antal flygtninge endnu ikke kan mærkes i modtagerklasserne.

I 2014-2016 er antallet af klasser steget fra 21 til 40. Heller ikke i Familierådgivning og Integration, som tager imod flygtningefamilier, er nedgangen slået igennem. Det skyldes bl.a., at profilen blandt de ankomne har ændret sig fra enlige mænd til flere familier, oplyser Thomas Medom.

Trods det lavere antal flygtninge mener V og DF, at kommunen har så store integrationsproblemer, at den skal fritages for at modtage flygtninge de kommende år.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.