Vilde naturoplevelser kommer ind i byen

Et samarbejde mellem Aarhus Kommune og Naturhistorisk Museum Aarhus skal skabe en vildere natur i centrum af Aarhus.

Artiklens øverste billede
Naturformidler for Naturhistorisk Museum Aarhus Lars Brøndum, som står i midten, fortæller om værdien at have en frodig og vild natur i midtbyen. Det sker blandt andet ved at plante vilde planter. Foto: Rune Aarestrup Pedersen

Naturen skal tilbage til midtbyen i Aarhus. Ikke at den for alvor har været væk, men et nyt tiltag skal gøre turister og aarhusianere mere opmærksomme på den frodige og vilde natur, der blomstrer frem i bl.a. Mølleparken, som onsdag lagde ramme til en præsentation af et nyt naturprojekt i Aarhus.

»Vi opretter ca. 15 bynaturskilte i år, der alle vil fortælle, hvad der er af naturoplevelser i de pågældende områder som f.eks. Mølleparken, Den Grønne Ambassade eller Godsbanen,« fortæller naturformidler for Naturhistorisk Museum Aarhus Lars Brøndum.

Et af de nye tiltag bliver også at lade visse områder stå til.

»Der skal være områder, hvor naturen kan få lov til at vokse. På den måde fremmer vi biodiversiteten (forskelligartet liv, red.) i byen, fordi dyrene og insekterne får bedre betingelser for at leve,« siger Lars Brøndum.

Det drejer sig bl.a. om edderkoppen Rubinrød Seksøjespinder, der er en truet dyreart, i den forstand at den kun er blevet spottet på Godsbanen i Aarhus og på Sydsjælland ved Rødbyhavn – som de eneste steder i Danmark.

»Hvis man fortsætter med at klippe græsset kort, der hvor aarhusianerne er, og lader naturen gro, hvor de ikke er, så bliver det alt andet end lige et mere mangfoldigt dyre- og planteliv, vi får. Selv inde i byen, hvor bybefolkningen vokser tættere sammen i de her år,« siger Lars Brøndum og tilføjer:

»Vi har også planten Blåhat inde i byen, som er værd at bevare. Den giver pollen og nektar til den lille varmekrævende humlebi, der gemmer sig i byen.«

Regnskabet går i nul

På afdeling for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune ser man også frem til at vise den vilde natur frem i Aarhus.

»Vi skaber mulighederne for, at borgerne i Aarhus kan genopdage naturen. Det kan vi gøre ved at bruge naturen – i befolkningstætte områder – mere intenst,« siger Kim Gulvad Svendsen, der er chef for Drift og Myndighed under magistraten Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

Han bakkes op af rådmand for Teknik og Miljø Kristian Würtz (S).

»Det handler også om, hvad man ser. I Marselisborg har vi et område, hvor græsset har fået lov til at vokse, og når borgerne får at vide, hvorfor vi lader det vokse, skaber det en begejstring blandt borgerne,« siger Kristian Würtz.

Og ifølge chefen for Drift og Myndighed koster den vilde natur ikke mange penge.

»Det er en del af en omprioritering af midlerne. Så vi sparer nogle mandskabstimer ved at lave noget natur i by-midten, der er vildt og frodigt, fordi græsset ikke skal slås og friseres, men leve vildt,« siger Kim Gulvad Svendsen.

Tiltagene til naturprojektet sker på baggrund af et samarbejde mellem Aarhus Kommune og Naturhistorisk Museum Aarhus. Og ifølge planerne skal der også skabes kunstværker, hvor diverse insekter, dyr og planter kan ånde, leve og vokse sig store inde i en ellers urbaniseret by, hvor 6.000 nye flytter til hvert år.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.