Dansk løbekomet vil til OL

Jakob Dybdal Abrahamsen vil forsøge at kvalificere sig til OL i Rio på en af atletikkens sværeste discipliner, 3.000 meter forhindringsløb. Og skulle det kikse, er han overbevist om, at han kommer til OL om fire år.

Artiklens øverste billede
Danmarks to bedste forhindringsløbere mødes igen i Amsterdam om en uge. Her ses Aarhus 1900’s Jakob Dybdal Abrahamsen (261) og Ole Hesselbjerg fra Sparta (205) ved et dansk stævne. Foto: Lone Dybdal

Det ville være synd at sige, at Jakob Dybdal Abrahamsen, 21-årig aarhusianer, har valgt den nemme vej. Han skal løbe 3.000 meter, springe over 35 forhindringer, heraf syv gange over en 70 cm dyb vandgrav, han skal bokse og bakse med 15 konkurrenter om albuerum i det enkelte løb.

I år er der 16 europæere, som har klemt sig ind på listen over de 100 hurtigste på distancen i verden. Hovedparten af de bedste er afrikanere, der er drysset lidt amerikanere ud over også, og så to danskere. Ole Hesselbjerg fra Sparta er nummer 67 på listen, Jakob Dybdal Abrahamsen er nummer 99.

Om en uge er det – set med Jakob Dybdal Abrahamsens øjne – heldigvis kun de europæiske løbere, han skal op imod.

Den unge løber er blevet udtaget til EM i Amsterdam på baggrund af gode resultater i USA, hvor han er halvvejs på et stipendium på Eastern Kentucky University.

Både Ole Hesselbjerg, der er fire år ældre end sin landsmand, og Jakob Dybdal Abrahamsen vil i Amsterdam forsøge at kvalificere sig til OL. Kravet hedder 8.30,00, og Ole Hesselbjerg er 51/100 af et sekund fra, mens Jakob Dybdals hurtigste tid i år er 8.34,04.

EM er sidste chance

Sidste chance for at nå til OL er EM i Amsterdam.

»Jeg er kun lige begyndt på noget stort. Om fire år skal jeg helt sikkert med til OL. Kommer jeg med til Rio i år, er det fedt. Men det er et højt niveau, de andre er på,« siger Jakob Dybdal Abrahamsen.

Han er en af 32 løbere til EM, hvor feltet deles op i to heat, hvoraf de 12 bedste havner i finalen.

»Hvis der er noget, jeg gør, så er det at tænke stort. Så i mine øjne skal jeg i finalen. Det skal jeg bare,« bemærker den 21-årige dansker.

Helt frem til EM vil han spekulere over, hvordan han når sit mål. Og overvejelserne er mange, for Jakob Dybdal Abrahamsen skal sikre sig en plads i finalen. Det kan ske ved at løbe taktisk og lidt langsommere. Men hvad så med OL-kravet? Det skal også indfries.

»Det er svært at sige, hvor hurtigt jeg skal løbe for at nå i finalen. Bliver det en taktisk affære, kan jeg komme i finalen med en tid, der er 10 sekunder langsommere end min personlige rekord. Hvis det til gengæld går helt amok, så skal jeg ned og løbe et godt stykke under OL-kravet. Jeg vil rigtig gerne med til OL. Inden EM skal jeg se lidt på fordelingen af løberne i de to heat. Derefter lægger jeg en slagplan,« siger han.

To løb på tre dage

For nylig kvalificerede han sig til finalerne i de amerikanske universitetsmesterskaber, det indebar to løb på tre dage, og akkurat det samme venter ham i Holland.

»Skal jeg tage føringen og have fart på? Der er to løb på tre dage, og forhindringsløb er ekstremt hårdt. Jeg var udkørt i finalen i USA, jeg havde ømme ben, så sådan skal jeg ikke gribe det an ved EM. Jeg var måske for ivrig for at få fart på. Jeg skulle have ventet et par omgange, inden jeg kørte i femte gear. Det handler om at lære,« erkender han.

Som 21-årig har han allerede masser af fart i benene, de allerbedste forhindringsløbere topper først senere i 20’erne, og Jakob Dybdal Abrahamsen har tænkt sig at fortsætte karrieren, så længe han kan. Og han ved udmærket godt, hvilke aspekter i sit løb han skal forbedre.

»Jeg skal lære at løbe og bokse lidt i feltet. Det er jeg ikke så glad for. Du skal jo over bommene, og de flytter sig ikke. Folk skubber løs for at få plads til sig selv. Der er en positionskamp, som jeg aldrig har været vant til i Danmark. Men det er jeg nødt til at lære, når jeg skal op mod de bedste i verden.«

I Amsterdam er han en af de yngste i feltet, allerede da får han masser af erfaring, og han ved godt, at skulle han kvalificere sig til OL, bliver konkurrencen endnu skrappere.

»Men jeg ville kunne få uvurderlig erfaring. For eksempel det med at sidde og vente i et call-room i tre kvarter. Så står man derude alene på et stadion, og det kan man ikke læse sig til. Det skal opleves. Det lyder sådan lidt dansk, at man skal have erfaring. Men det er altså vigtigt,« betoner han.

Ved EM ligger han placeret som nummer 15 af de 32 deltagere målt på årets bedste tider.

»Mange af løberne ligger og snupper sølv til OL og vinder medaljer ved verdensmesterskaber. Så der er et meget højt niveau til EM,« bemærker han.

Fransk storfavorit

Årets hurtigste europæer på 3.000 meter forhindring er franskmanden Yoann Kowal, der for tre uger siden løb i tiden 8.17,83, og han er ikke uventet storfavorit til at vinde guld i Amsterdam.

For at få de bedste betingelser tager den danske EM-trup i dag i træningslejr i Holland et par timers kørsel fra Amsterdam.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.