Stor spareplan og flere undervisningstimer

Alle studerende skal have mindst 12 timer om ugen fra 2017, lover prorektor på Aarhus Universitet, der samtidig skal i gang med at gennemføre en spareplan på 280 mio. kr. frem mod 2020.

Aarhus Universitets ledelse får brug for den avancerede lommeregner i det kommende år.

For samtidig med at ledelsen netop har vedtaget en storstilet spareplan, der skal barbere 280 mio. kr. af budgetterne i perioden 2016-2019, er det også en erklæret målsætning, at alle studerende på bacheloruddannelserne – altså de første tre studieår – skal sikres minimum 12 timers undervisning om ugen.

Det fastslår Berit Eika, prorektor for Aarhus Universitet.

»Vi er nødt til at foretage besparelser på universitetet, men vi skal spare smart, og det er en klar ambition, at antallet af undervisningstimer på bacheloruddannelserne skal være på minimum 12 timer om ugen,« siger prorektoren, der fastslår, at digital læring fortsat ikke skal udkonkurrere mødet mellem underviser og studerende.

»Vi bruger mange former for undervisning, men vi anerkender, at det fysiske møde mellem studerende og underviser er vigtigt for uddannelsen,« siger Berit Eika.

En dugfrisk opgørelse over antallet af undervisningstimer på alle fag på Aarhus Universitet viser, at en lang række fag lever op til mindstemålet på 12 om ugen i gennemsnit i de 14 uger, som et semester er normeret til.

Men der er også fag med for lavt timetal, og det gælder bl.a. statskundskab, psykologi og en række erhvervssprog.

Mere supervision

Per Andersen er prodekan for uddannelse på Aarhus BSS, som bl.a. indeholder fagene psykologi og statskundskab.

»Når psykologi i dag har det antal undervisningstimer, skyldes det bl.a. faglige traditioner kombineret med de ressourcemæssige muligheder. Vi er i gang med at se på mulighederne for mere undervisning, så vi i 2017 lever op til målet om 12 ugentlige timer,« siger han.

Han nævner bl.a. flere gæstelærere som en mulighed, ligesom en række arbejdsgrupper blandt studerende kan tilføres supervision og løftes op til egentlig undervisning.

Per Andersen nævner også, at rent fagligt ville supervision i små grupper af studerende være et ønskescenarie, men det er meget ressourcekrævende på psykologistudiet, der optager op mod 200 studerende hvert år.

12 er i underkanten

Set fra de studerendes side er det gode nyheder, at universitetsledelsen nu lover 12 timer til alle studerende fra 2017.

»Det er positivt, selv om det godt nok har været længe undervejs. Det er vigtigt for os, at de 12 timer alene opfattes som et mindstemål, for som ny studerende er 12 timer i underkanten, når man kommer fra gymnasiet og er vant til mange konfrontationstimer. Senere i studiet bliver man bedre til at arbejde mere selvstændigt,« siger Mads Hareskov Jørgensen, formand for studenterrådet.

Målet om 12 timer om ugen på Aarhus Universitet gælder alene for bacheloruddannelserne – altså de første tre studieår.

På kandidatdelen – de sidste to studieår – er der ikke opsat konkrete målsætninger, og her har de fire fakulteter forskellige målsætninger.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.