Uvist om skolerne undgår besparelser

På trods af at hovedparten af det omstridte omprioriteringsbidrag ikke indgår i den nye kommuneaftale, er der fortsat udsigt til besparelser på folkeskoleområdet.

Artiklens øverste billede
Den nye kommuneaftale betyder, at 2,2 mia. kr. af omprioriteringsbidraget på oprindeligt 2,4 mia. kr. i 2017 skal tilbagebetales til kommunerne. Foto: Gorm Olesen

Aftalen om kommunernes økonomi for 2017 mellem Finansministeriet og Kommunernes Landsforening betyder, at hovedparten af det såkaldte omprioriteringsbidrag for 2017 falder bort.

Det betyder, at planlagte besparelser i folkeskolen med baggrund i omprioriteringsbidraget nu kan pilles ud af de kommunale budgetter for 2017. Men det er usikkert, om det sker i Aarhus Kommune.

I gang med at regne

Ifølge børne- og ungerådmand Bünyamin Simsek (V) er der ingen, som for øjeblikket ved, hvilke konsekvenser det får for budgetlægningen efter sommerferien.

»Borgmesterens afdeling er i gang med at regne, men den umiddelbare vurdering er, at de fleste af de besparelser og effektiviseringer, som er vedtaget, står ved magt. Jette Skive (DF) og jeg har foreslået, at vi ikke udmønter alle årene, og der har vi udmøntet 2019 som det sidste år,« siger han.

Den nye kommuneaftale betyder, at 2,2 mia. kr. af omprioriteringsbidraget på oprindeligt 2,4 mia. kr. i 2017 skal tilbagebetales til kommunerne.

Ifølge økonomi- og administrationschef Eva Iversen, børne og unge-afdelingen, er aftalen derfor umiddelbart positiv for Aarhus Kommune.

»Efter den gamle aftale skulle vi spare, hvad der svarer til vores andel af 2,4 mia. kr. hvert år – stigende til 4,8 og 6,2 mia. kr. Efter den nye aftale går de penge tilbage til kommunerne på nær en lille del i 2017. Ellers bliver det helt annulleret fra 2018 og fremefter,« fortæller hun.

Til gengæld bliver kommunerne underlagt et effektiviseringsprogram, hvor beløbene er lavere. Alle kommuner skal under ét spare 1 mia. kr. og aflevere en halv mia. kr. til staten.

»Det er – isoleret set – umiddelbart positivt. Når borgmesterens afdeling er færdig med at regne på skatter, udligningsordninger osv., kender vi bundlinjen totalt set,« siger Eva Iversen, som dog kan bekræfte, at besparelserne bl.a. på skoleområdet indtil videre ikke er pillet af bordet.

Byrådet kan aflyse

»Aarhus Kommune har indtil nu valgt at implementere besparelser ud fra det høje beløb, men det kan byrådet lave om igen og aflyse nogle af besparelserne, hvis det vil. Hvordan det ender – også for den enkelte enhed – finder vi først ud af til budgetforhandlingerne efter sommerferien,« siger økonomi- og administrationschefen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.