Stor test for stjernen og talentet

Atletikstævnet Aarhus Nordic Challenge vil vise, om talentet Andreas Martinsen får opfyldt sin store drøm, og om stjernen Sara Slott får fjernet en nagende usikkerhed.

Artiklens øverste billede
Den 25-årige Andreas Martinsen, der stiller op i 110 meter hæk. Foto: Casper Holmenlund Christensen

Det var egentlig ikke meningen, at Aarhus Nordic Challenge skulle have været så afgørende for atletikstjernen Sara Slott Petersen.

For selv om turneringen foregår på hjemmebanen Ceres Park i Aarhus og konkurrenterne i favoritdisciplinen 400 meter hæk er profiler som den tidligere EM-sølvvinder Hanna Titimets fra Ukraine, er EM- og OL-pladsen allerede sikret for den 29-årige atlet.

Et forbandet forår, hvor skader og sygdom nærmest har været sværere at passere end “hækkene” på banen, har imidlertid betydet, at den sidste test inden sommerens store mesterskaber er blevet vigtigere end beregnet.

»Alt er usikkert, fordi jeg kun har kunnet deltage i én udendørskonkurrence i år. Jeg skal typisk bruge en tre-fire konkurrencer på at få alt på plads, og derfor er der mange tekniske ting, jeg er usikker på. Jeg skal have opbygget noget tro på tingene, og derfor er Aarhus Nordic Challenge et vigtigt løb,« siger Sara Slott Pedersen.

Selv ikke hendes karakteristisk brede smil kan skjule, at foråret har frustreret hende. Hun har været tvunget til at melde afbud til blandt andet fire Diamond-League-stævner - en af de mest presigefyldte atletikkonkurrencer - på grund af sygdom, ømhed i musklerne og smerter i baglåret.

Lige så tydeligt er det imidlertid, at hendes fokus nu er rettet mod at levere præstationer som under sidste års succesfulde sæson, hvor hun blandt andet blev nummer fire ved VM.

Målet er mindst en finaleplads ved sommerens OL, og troen på, at det kan lykkes, blev styrket af hendes turneringscomeback tidligere på måneden i Schweiz, hvor hun med tiden 55,20 sekunder besejrede konkurrenter som europaranglistens nummer 1, Eilihd Doyle fra Storbritannien.

»Jeg havde på fornemmelsen, at min form var til det, men det er altid rart at få et bevis på det. Jeg kunne jo også have mistimet noget fuldstændigt, ligesom jeg kan gøre lørdag. Det er derfor, at det er godt at prøve sig af i nogle løb, inden det for alvor begynder at betyde noget,« siger hun.

For flere af hendes holdkammerater i idrætsforeningen Aarhus 1900 betyder det dog i sandhed noget allerede lørdag.

Selvsikker trods pres

Det er nemlig ikke kun nervøse gymnasieelever eller universitetsstuderende, der for tiden mærker eksamens svedfremkaldende pres. Tre aarhusianske stjerneatleter har kun én mulighed tilbage, hvis de skal kvalificere sig til EM om to uger, der samtidig er den eneste reelle mulighed for at nå under OL-kravet.

Mine chancer er gode, og det baserer jeg primært på, at jeg er i vanvittigt god form.

Andreas Martinsen, hækkeløber, Aarhus 1900

En af dem er den 25-årige Andreas Martinsen, der stiller op i 110 meter hæk. Hvis det tynger ham, at det nu er sidste chance i forhold til at klare EM-kravet på 13,70 sekunder, så skjuler den lyshårede atlet det godt bag sine brede skuldre og fokuserede øjne.

»Mine chancer er gode, og det baserer jeg primært på, at jeg er i vanvittigt god form. Samtidig er jeg bedst, når det virkelig gælder, og man kan jo ikke ønske sig mere, når man er på hjemmebane og har en masse af dem, man kender, i ryggen,« siger han.

For at fjerne den sidste tvivl om rystende nerver slår han fast, at han er mentalt stærk og tror på, “at det nok skal lykkes”.

Og faktisk er det allerede lykkedes – senest for en uge siden – at komme under EM-kravet. Vindforholdene gjorde imidlertid, at tiden ikke blev godkendt, og sammen med tekniske fejl i tidligere løb har det betydet, at han endnu mangler det sidste for at nå under den tid, der kan få drømmen om OL til at gå i opfyldelse.

»Der er hele tiden nogle elementer – som f.eks. min fart – der fungerer virkelig godt, mens andre elementer ikke fungerer så godt. Men jeg tør godt sige, at de ting er løst lørdag,« siger han.

Også højdespringer Janick Klausen og 1.500 meter-løberen Andreas Bueno har lørdag sidste mulighed for at nå under EM-kravet ved henholdsvis at springe over 2.26 meter og løbe hurtigere end 3.39,40 minutter.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.