800 har besøgt byens veteranhjem

Tre til 30 veteraner bruger dagligt nyt veteranhjem i Brabrand.

Artiklens øverste billede
Region Midtjyllands nye veteranhjem, der åbnede i december, råder her over en 33.000 kvm stor grund og 364 kvm stor villa, hvor tidligere udsendte soldater kan spise sammen, få en snak med en af de frivillige, lave planer eller bare se tv. Placeringen i Brabrand med 500 meter til Grimhøjmoskeen blev forud for åbningen udsat for voldsom kritik af flere ekssoldater. Foto: Jens Henrik Daugaard

Store vinduespartier åbenbarer en naturskøn udsigt syd for Edwin Rahrs Vej, så snart man træder ind over dørtrinnet i det nye veteranhjem i Brabrand.

Region Midtjyllands nye veteranhjem, der åbnede i december, råder her over en 33.000 kvm stor grund og 364 kvm stor villa, hvor tidligere udsendte soldater kan spise sammen, få en snak med en af de frivillige, lave planer eller bare se tv.

Placeringen i Brabrand med 500 meter til Grimhøjmoskeen blev forud for åbningen udsat for voldsom kritik af flere ekssoldater.

Lokalavisen Aarhus er på besøg på stedet for at høre, hvordan de første måneder er forløbet. Den daglige leder, Helle Precht, tager imod i entreen, hvor gæsterne tager skoene af.

»Det er vigtigt for os at holde fast i, at det er et hjem. At man får fornemmelsen af at være trådt ind hjemme hos nogen. Så er her mere trygt at være, og så passer man også bedre på det,« siger Helle Precht.

Siden åbningen har cirka 800 besøgt huset. Det er både veteraner, pårørende, frivillige, nysgerrige naboer – og en del gengangere.

»Det svinger meget, hvor mange der kommer her. En dag kommer der tre-fire stykker, andre dage er her 30. Nogle er her en time, andre er her hele dagen,« fortæller lederen.

Der er cirka1.400 soldaterveteraner i Aarhus og 6.000 veteraner i Region Midtjylland.

»Det er heldigvis ikke alle, der hele tiden har behov for at komme hos os. Men vi er et livslangt tilbud, som man altid kan vælge til. Og man behøver bestemt ikke være syg for at komme her,” fortæller Helle Precht.

Kritikken af placeringen er forstummet, fortæller lederen.

“Den kritik har stille og roligt fortonet sig. Vi oplever stor opbakning til placeringen. Men man skal være her for at finde ud af, hvor dejligt her er,” siger Helle Precht, mens hun åbner terrassedøren og træder ud.

»Der er en fantastisk natur her. Det er bare wauw,« siger Helle Precht, mens fuglene kvidrer om kap, og tilføjer:

»Det er jo også en af de faktorer, der gjorde, at man valgte lige præcis den her placering.«

Lædersofaerne i stuen er nogle, som husets tidligere ejere har efterladt.

»Vi skal have købt flere møbler, men det var fint, at det ikke var helt tomt her fra begyndelsen,« siger lederen.

Der er åbent fra klokken 10 til 22 alle ugens dage. Til september håber lederen at have nok frivillige til at kunne holde døgnåbent og tilbyde overnatning på tre værelser:

»Hjemmet er stadig nyt, og mange ting opstår lige nu spontant. Vi har skabt en succes, når brugerne selv tager ejerskab og er med til at skabe netværk og sociale relationer,« siger Helle Precht.

Fonden Danske Veteranhjem, som er en selvejende institution, driver Veteranhjem Midtjylland i Aarhus. Driften af hjemmet, herunder aflønning af en daglig leder, finansieres af Forsvarsministeriet.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.