Ældre amatørdansere skal skubbe til ungdomsfiksering

Artiklens øverste billede
Nønne Mai Svalholm ønsker at skabe en refleksion over begrebet aldring. Foto: Caroline Jessen

Forestil dig 20 mænd og kvinder med en minimumsalder på 60 år, der danser og bevæger sig rundt om en spejlkugle, der hænger i en line 90 cm over scenegulvet. Kuglen pendulerer, svinger og reflekter det, der er omkring den, mens de ældre på skift sætter den i bevægelse.

Nønne Mai Svalholm ved godt, at hendes nye danseforestilling lyder »usexet«, og hun ved også godt, det går imod meget af det, »der sker i vores tid«. Men lige netop derfor er det vigtigt, at der er et alternativ til det, hun kalder en »meget kraftig ungdomsfiksering«.

Koreografen og instruktøren er kvinden bag værket Circuit, der er en danseforestilling af Svalholm, som ønsker at skabe en refleksion over begrebet aldring. Fordi det er vigtigt, at ældre også står som rollemodeller, mener Nønne Mai Svalholm.

Modighed er fællestrækket

»Det er vigtigt i scenekunsten at fokusere på andet end det hurtige, stramme, hårde og spændstige. Der er også en stor værdi i det langsomme og mere menneskelige,« siger Nønne Mai Svalholm, der også er Svalholms kunstneriske leder, og fortsætter:

»Jeg synes stadigvæk, der er nogle karikerede opfattelser af, hvad det vil sige at være et ældre menneske. Aldring er noget, vi nærmest aldrig taler om, medmindre det handler om sundhedssystem, pleje eller støttekroner.«

Sammen med forestillingens producent og idéudvikler Sine Riisager har Nønne Mai Svalholm haft gang i et større rekrutteringsarbejde for at engagere en gruppe af ældre til at deltage i forestillingen. Kvinderne har samarbejdet med Ældre Sagen og været på besøg på lokalcentre og gymnastikhold, til seniorbal og seniorcaféer.

»Der var ingen forudsætninger i forhold til at have kendskab til dans for at være med. Vi har en stor spredning med både tømrere, sygeplejersker og filosoffer. Fællestrækket er modighed og lysten til at udfordre sig selv,« siger Nønne Mai Svalholm, mens Sine Riisager bakker op:

»Vi har brugt meget tid på at tale ansigt til ansigt med dem og fortælle om projektet. Det tager ikke bare fem minutter, men det er seje mennesker, der har en masse at byde på,« siger Sine Riisager.

Hun glæder sig til at vise publikum en gruppe ældre mennesker optræde som individer med forskellige kroppe og karaktertræk.

»De rummer så meget mere end bare at sætte dem i en fælles kasse som ældre,« siger hun.

Stor værdi i aldring

Forestillingen er den første i en række af i alt syv værker, som Svalholm skaber over de næste to år. Projektet er støttet af Europæisk Kulturby Aarhus 2017, og alle værkerne reflekterer over temaet aldring. Der er planer om at integrere emnet på både scener og i byrummet i samspil med eksempelvis Kvindernes internationale kampdag og Århundredets festival, og initiativet munder ud i et større europæisk samarbejde fra 2018 og frem.

»Vi skal begynde at tænke aldring på en anden måde. Der er en stor værdi i alderdom og mange fine erfaringer at trække på,« siger Nønne Mai Svalholm.

Der er allerede udsolgt til premieren på Åbne Scene på Godsbanen den 24. juni, men ifølge producenten Sine Riisager er kun halvdelen af billetterne solgt til de øvrige forestillinger, der går frem til den 30. juni. Og det mener hun, at der er en forklaring på.

»Vi har nok fat i en målgruppe, der ikke er så vilde med at købe billetter på nettet, så vi håber på salg i døren,« siger Sine Riisager.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.