12-årigt vidunderbarn skal spille med mesterpianist i Aarhus

Det var ikke meningen, at Rune Leicht Lund skulle spille musik, men trods mesterskaber i sportsdans var han draget af klaveret. Senere i juni spiller det 12-årige vidunderbarn både med DR Symfoniorkester og Aarhus Symfoniorkester.

Artiklens øverste billede
Den 12-årige Rune Leicht Lund har vundet adskillige konkurrencer. Fredag spiller han sammen med Aarhus Symfoniorkester. Foto Tobias Nicolai

Der er kun få minutters gang fra Vestervangsskolen i det nordvestlige Randers og hjem til klaveret på Bagervej. Så når klassekammeraterne »spiller fodbold og andre ting i den stil« i det store spisefrikvarter, går Rune Leicht Lund hjem og øver sig i en halv time ved tangenterne, inden han vender tilbage til næste skoletime. Desuden står han tidligt op hver eneste morgen for at øve sig i halvanden time ved klaveret før morgenmaden og matematikbøgerne.

»Det er mit eget valg. Jeg kan bare rigtig godt lide at spille klaver,« siger den 12-årige skoleelev, der har et helt særligt musikalsk talent.

Det har Rune Leicht Lund bevist ved adskillige lejligheder – eksempelvis med sejre i konkurrencer i såvel Danmark som i Sverige, Tyskland, Litauen og England. Ikke mindst blev den unge randrusianer tilbage i december landskendt, da han efter en tæt finale vandt DR’s talentshow ”Vidunderbørn” og dermed et legat på 50.000 kr.

Presset på en god måde

Vidunderbarnet ved klaveret er en del af en søskendeflok på tre, hvis forældre begge er konservatorieuddannede musikere. Alligevel begyndte han først med musikken, da han var otte år. Indtil da gik han til sportsdans, hvor han bl.a. blev dansk mester i standarddans og latinamerikanske danse. Men allerede da Rune var halvandet år gammel, kunne han ifølge sin far synge første sats af Mozarts klarinetkoncert, som han havde hørt sin mor spille. Derfor var det heller ikke nogen stor overraskelse for moderen, Mette Lund, at sønnen fandt sin kærlighed ved klaveret.

»Vi ønskede faktisk ikke, at han skulle spille, for vi har også oplevet alt det, der ikke er sjovt. Men han kunne ikke lade være. Når han skulle øve dans, gik han forbi klaveret og var tydeligvis draget af det. I dag nyder vi at se ham spille, fordi vi kan se, at han har det sjovt. Det er det vigtigste,« siger Mette Lund, der fortæller, at hun hurtigt fandt ud af, at han havde »ufattelig nemt« ved klaverspillet.

»Jeg kunne se det med det samme. Det var en leg for ham. Han var lynhurtig og begyndte først med noder, da han var ni år,« siger Mette Lund, der ved, hvad hun taler om efter 23 år som underviser på musikskoler.

Fire timer hver dag øver den 12-årige dreng, der samtidig går til to ugentlige eliteundervisninger hos Martin Lysholm Jepsen, der er leder af den private klaverskole Gradus i Tilst. Her bliver han ifølge sin mor udfordret.

»I skolen er opgaverne venstrehåndsarbejde for ham, men hos Martin bliver han presset til grænsen på sine evner på en god og respektfuld måde,« siger Mette Lund, der sammen med resten af familien på fredag kan opleve Rune spille sammen med Aarhus Symfoniorkester under Gradus International Piano Festival i musikhuset.

Ung og gammel i symfoni

Her skal Rune Leicht Lund bl.a. spille ved åbningskoncerten sammen med andre talentfulde pianister i alderen 10-20 år, men det største programpunkt for den 12-årige 6.-klasseselev er finalekoncerten, hvor han spiller sin yndlingskomponist Beethovens 2. klaverkoncert sammen med den russiske mesterpianist Mikhail Voskresenskij og netop Aarhus Symfoniorkester.

»Det glæder jeg mig helt vildt til,« siger Rune Leicht Lund, der mener, at det gode ved at være pianist er, at der er mange måder at spille på.

»Man kan både spille lyrisk og inderligt, men også hurtigt og kraftfuldt. Jeg kan godt lide at spille på mange forskellige måder,« siger han.

Hos Aarhus Symfoniorkester er forventningsglæden gengældt. Her mener informationschef Mariann Sejer Nielsen, at det er »fantastisk« at være en del af finalekoncerten, hvor man har muligheden for at opleve to solister ved samme koncert.

Bliver altid imponeret

»Det er det unge talent, der er på vej op, og så den etablerede og garvede pianist,« siger Mariann Sejer Nielsen, der fortæller, at hun altid bliver imponeret over at se vidunderbørn være så målrettede.

»Rune spiller sin yndlingskomponist, og den kræver både teknisk virtuositet og musikalsk indlevelse. Det er ret enestående,« siger hun.

Ved siden af klaverspillet går Rune Leicht Lund også op i eksempelvis fodbold som de andre drenge i klassen, men det er og bliver musikken, der står hjertet nærmest.

»Jeg kan godt lide at spille for publikum, og jeg drømmer om at blive en rigtig dygtig pianist,« siger han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.