Rådmand skærper kursen over for foreninger

Det Sociale Værested skal tilbagebetale 108.000 kr. og sammen med to andre foreninger ikke have kommunalt tilskud i år, mener aarhusiansk kulturrådmand.

Artiklens øverste billede
Rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad (R) vil have en mere effektiv kontrol af foreninger.

Tre muslimske foreninger skal ikke have støtte i år, en af dem skal tilbagebetale 108.314 kr. fra i fjor, og der skal strammes op på kontrollen af tilskud til foreninger.
Sådan lyder udspillet fra kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (R).

Det kommer på baggrund af en omfattende analyse af området for foreninger, der får tilskud af Aarhus Kommune via folkeoplysningsloven, fremgår det af en pressemeddelelse fra Kultur og Borgerservice.

Som tidligere beskrevet i JP Aarhus fik TV 2' s dokumentar "Foreningerne bag moskéerne" kommunens afdeling for kultur og borgerservice til at se nærmere på foreningerne Det Sociale Værested, Arabisk Kulturforening og Al-Nour. Det skyldtes bl.a., at Koran-undervisning for børn, ægteskabelig rådgivning med udgangspunkt i islam og islamisk opdragelse er blandt foreningernes aktiviteter.

Revisionsfirmaet BDO har lavet en undersøgelse af de tre foreninger, og ifølge Kultur og Borgerservice konstaterer den, at foreningerne ikke er i stand til at dokumentere deres aktivitetsniveau i 2015. Derfor mener Rabih Azad-Ahmad, at de ikke kan modtage støtte i 2016, hvilket han vil indstille til kommunens folkeoplysningsudvalg.

Desuden viser Aarhus Kommunes kontrolbesøg - som blev sat i gang, inden tv-dokumentaren blev sendt i marts - at Det Sociale Værested ikke har brugt lokalerne til det, som foreningen har oplyst og fået tilskud til, og derfor har rådmanden besluttet, at foreningen skal tilbagebetale sit såkaldte lokaletilskud for 2015 på 108.314 kr.

»Jeg ønsker, at alle skal følge reglerne og have styr på sagerne. Jeg har tidligere krævet, at en forening tilbagebetaler sit tilskud, og nu gør jeg det igen. Tillid er helt afgørende i et system, der er så tillidsbaseret som det, byrådet i Aarhus har besluttet. Derfor skal der slås hårdt ned på dem, der slår skår i den tillid,« siger Rabih Azad-Ahmad i pressemeddelelsen.

Ifølge folkeoplysningsloven må aktivitetsstøtte og lokaletilskud ikke gå til aktiviteter med religiøst indhold, men foreninger må godt have aktiviteter, som ikke er omfattet af loven, ved siden af aktiviteter med tilskud. F. eks. kan en muslimsk forening få støtte til eksempelvis bordtennis i samme lokale, hvor der undervises i Koranen.

Det Sociale Værested, Arabisk Kulturforening og Al-Nour - og de tre har tilsammen fået over 500.000 kr. i støtte i 2011-2014, viser beregninger, som Aarhus Kommune har udarbejdet for JP Aarhus.

Den omfattende analyse, som nu får rådmanden til at reagere, består således af tre elementer: revisionsundersøgelsen af de tre foreninger, 35 uanmeldte kontroller foretaget af kommunen og en analyse af praksis i landets seks største kommuner.

»Samlet tegner det et billede af et område, der i årtier har været meget vanskeligt at kontrollere grundigt. Det foreslår jeg nu, at vi med en helt række af initiativer strammer op på. Det skal sikre vished for, at pengene bruges rigtigt,« siger Rabih Azad-Ahmad og tilføjer:

»Det er nødvendigt, at vores tillidsbaserede tilskudssystem suppleres med en mere effektiv kontrol.«

Med rapporten i hånden vil rådmanden have strammet op i alle led - lige fra en forening ansøger om godkendelse til de efterfølgende kontroller.

Han foreslår ni konkrete opstramninger, som han vil tage op på et møde i folkeoplysningsudvalget på torsdag.

Rabih Azad-Ahmad vil bl.a. lave grundlæggende om i den måde, foreninger indberetter aktiviteter til kommunen på. Fremover skal det være lettere og mere effektivt at kontrollere, og rådmanden vil derfor indføre en elektronisk indberetning, der gør det muligt for forvaltningen løbende at følge med i, hvilke aktiviteter der foregår. Det skal vedtages af byrådet, som således snart kommer til at behandle et forslag fra rådmanden.

»Det er vigtigt med et nyt system, hvor der er større balance mellem tillid og kontrol. På den ene side skal vi værne om de frivillige ildsjæle i de foreninger, der kan finde ud af reglerne, og på den anden side er det nødvendigt, at vi strammer op der, hvor vi oplever problemer,« argumenterer Rabih Azad-Ahmad.

Rådmandens beslutning, revisionsundersøgelsen og resultatet af kontrolbesøgene vil nu blive sendt i partshøring hos foreningerne.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.