Reform rammer hver sjette i Gellerup

Når reformen af kontanthjælpen træder i kraft den 1. oktober, får mange aarhusianere – især i Gellerup og Toveshøj – færre penge til rådighed.

Artiklens øverste billede
Regeringen vedtog i marts et kontanthjælpsloft for at give et incitament til at arbejde. Loftet betyder, at boligstøtten reduceres, hvis beløbet sammen med kontanthjælpen når over loftet.

Øget gæld til byens fattigste mennesker og flere, der bliver sat ud af deres lejligheder. Der er bekymrede miner over konsekvenserne af kontanthjælpsreformen og den udvidede integrationsydelse, som træder i kraft henholdsvis den 1. oktober og 1. juli.

Særligt i Gellerupparken/Toveshøj vil stramningerne kunne mærkes i mange husholdninger. 16,4 pct. af områdets 3.606 voksne er på kontanthjælp og vil således få færre penge til rådighed, fremgår det af en opgørelse, som Brabrand Boligforenings boligsociale sekretariat har lavet.

Ifølge sekretariatsleder Henning Winther mister beboerne ca. 500-15.000 kr. om måneden:

»Det er et ekstremt komplekst billede, men vi er fuldstændig sikre på, at en masse mennesker vil blive berørt af det.«

Regeringen vedtog i marts et kontanthjælpsloft for at give et incitament til at arbejde. Loftet betyder, at boligstøtten reduceres, hvis beløbet sammen med kontanthjælpen når over loftet.

Samtidig reduceres den offentlige ydelse, hvis ikke kontanthjælpsmodtagerne arbejder mindst 225 timer på et år. Derudover overgår kontanthjælpsmodtagere til den lavere integrationsydelse, hvis de ikke har boet i Danmark syv af de seneste otte år.

Højere husleje

Ifølge Henning Winther bliver par, hvor begge er på kontanthjælp og ikke har opfyldt 225-timersreglen hårdest ramt, idet de mister den ene kontanthjælp.

»Ud over at mange af vores beboere bliver ramt af loftet, kan de blive yderligere ramt på huslejen, hvis reformerne medfører udsættelser og restancer. Dem kan vi kun dække ved at øge huslejeniveauet,« konstaterer sekretariatslederen, som forventer, at boligforeningen bliver kimet ned til oktober, når beboerne opdager, at huslejen er steget med 2.000-3.000 kr.

Det gør Anders Rønnebro, formand for byens boligorganisationer og direktør for Arbejdernes Andels Boligforening (AAB), også.

Han vil ikke male fanden på væggen, men siger, at reformen bekymrer ham:

»Hvis du regner ud, hvor stor en del af folks rådighedsbeløb, der forsvinder, er det meget, meget store procentdele. Man kan frygte, at folk ryger på gaden, når de ikke længere har penge til deres husleje.«

Det er endnu ikke muligt at give et samlet billede af, hvor mange aarhusianere der bliver berørt af kontanthjælpsreformerne, oplyser Anne Marie Mikkelsen, chef for Jobcenter Aarhus’ Sundhed og Ydelse. Men jobcentret er ved at sende varslinger ud om ændrede ydelser.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.