»Jeg savner at være en aktiv del af cykelsporten«

For en lille måned siden blev Michael Skelde ringet op af Orica-Greenedge-rytteren Christopher Juul-Jensen. Da begyndte vejen tilbage til professionel cykelsport efter fyringen, der rystede ham i december 2015.

Artiklens øverste billede
Et af de sportslige højdepunkter for Michael Skelde var, da Team Cult blev udtaget til forårsklassikeren Amstel Gold Race i 2015. Foto: Gregers Tycho / Polfoto

En dag i maj fik Michael Skelde det lille puf, han havde brug for. Telefonen ringede, det var Christopher Juul-Jensen.

Den 26-årige Orica Greenedge-rytter, som i 2015 vandt Danmark Rundt for Tinkoff-Saxo, ville bede om en tjeneste. En hjælpende hånd fra den tidligere ejer af og sportsligt ansvarlige på det østjyske prokontinental-hold Team Cult.

I december i fjor blev Michael Skelde fyret og bortvist fra holdet kort tid efter at have indgået et partnerskab med det tyske Stölting-mandskab for at sikre holdets fremtidige eksistens. Siden har han været væk fra professionel cykelsport og flere gange kraftigt overvejet at lade situationen forblive sådan. Det gør han ikke længere.

»Jeg blev glad, da Christopher ringede for en lille måned siden. Han satte nogle tanker i gang, og jeg er nået frem til, at det er rigtigt for mig at vende tilbage, hvis muligheden byder sig,« siger Michael Skelde.

»Jeg savner at være en aktiv del af cykelsporten, som jeg har været før. I hvert fald på det sportslige plan.«

Christopher Juul-Jensen ville høre, om Michael Skelde ville agere sportsdirektør igen, når han og holdkammeraten Magnus Cort kommer til Danmark for at køre DM i slutningen af juni.

For Juul-Jensen og Michael Skelde kender hinanden særdeles godt. Michael Skelde var sportsdirektør for den unge dansker på Glud&Marstrand – som siden blev til Team Cult – inden den professionelle karriere begyndte på Tinkoff-Saxo i 2012.

Færdig som praktisk gris

Nu skal Michael Skelde sidde i følgebilen, når Christopher Juul-Jensen kører for at forsvare sin DM-titel i enkeltstart torsdag og ved linjeløbet på søndag.

Om alt går vel for Michael Skelde bliver den opgave første skridt på vejen tilbage. Helt tilbage.

Hvis de seneste måneder væk fra cykelsporten har lært Michael Skelde noget, er det, at han ikke vil bruge mere tid på at betale regninger og lave administrativt arbejde. Den slags åd mindst halvdelen af hans tid, efter at Team Cult rykkede op som et professionelt mandskab.

Derfor er han også helt afklaret om, at han ikke skal stå i spidsen for sit eget cykelhold igen.

Når det bliver taget fra en, man bliver fyret og bortvist, står man pludselig med et kæmpe tomrum. ”Hvad skete der lige der?”. De første måneder gik med at sluge den.

Michael Skelde, , tidl. sportsdirektør på Team Cult

»De seneste år er gået med den evindelige kamp for overlevelse og penge. Men jeg vil gerne fordybe mig i at udvikle cykelryttere, være en aktiv del af sporten, gøre noget selv. Det håber jeg, at jeg kan finde et sted til, hvor det giver mening, og jeg kan stå inde for værdierne på holdet,« siger han.

»Jeg brænder stadig mest for talentudvikling, hvor jeg føler, at man kan gøre den største forskel. Hvor rytterne er mest åbne over for at blive præget i en retning. Der tror jeg, at jeg kan få mest ud af mine kompetencer.«

Det var også i den rolle, Michael Skelde udviklede Glud & Marstrand og siden Team Cult til at være Danmarks største cykelhold og den naturlige arvtager, efter at Bjarne Riis’ Team Saxo Bank rykkede til Rusland.

Talentfabrikken

En række af Danmarks professionelle cykelprofiler lige nu er udklækket i Østjylland.

Bl.a. Magnus Cort (23 år) og Christopher Juul-Jensen fra Orica Greenedge og Michael Valgren (24 år) og Jesper Hansen (25 år) fra Tinkoff.

Man talte om at skulle køre Tour de France med Team Cult en dag i en ikke så fjern fremtid. Og den første professionelle sæson bød bl.a. på deltagelser i World Tour-løbene Amstel Gold Race og Liège-Bastogne-Liège.

Men pludselig var det slut. Og det gjorde ondt på både Michael og hans kone Christa Skelde.

»Selv om det ikke var Christas og mit cykelhold mere, følte vi jo et eller andet sted, at det stadig var vores barn. Det vi havde lagt hele vores liv i i mange år,« siger han.

»Når det bliver taget fra en, man bliver fyret og bortvist, står man pludselig med et kæmpe tomrum. ”Hvad skete der lige der?”. De første måneder gik med at sluge den.«

Nu er Michael Skelde klar til at komme videre, om end han ikke har nogen konkrete dialoger i gang om sin fremtid på nuværende tidspunkt.

Opkaldet fra Christopher Juul-Jensen satte noget i gang, og nu er der et DM at se frem til.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.