Pladerne fører til råd og rust – men de sidder der stadig
To århusianske boligforeninger har i mere end et år ventet på at få udskiftet de MgO-vindspærreplader, som skader facaderne.
Sagen uafklaret.
Det er situationen for AL2Bolig og 198 lejere i Langkærparken ved Tilst. I mere end et år har de været vidende om, at facadepladerne skader bygningerne, og at de skal pilles ned igen.
»Vi ved endnu ikke, hvem der skal betale. Og spørgsmålet er, om vi selv kommer til at hænge på noget af regningen,« siger direktør Allan Werge, med henvisning til at mange lignende sager er endt med et forlig som alternativ til en årelang kamp ved domstolene.
Boligforeningen var i fjor i gang med en omfattende renovering af 34 blokke i Langkærparken ved Tilst.
De første 11 blokke havde under de ydre skiferplader fået monteret vindspærreplader af mærket MgO på tre facader. I februar 2015 gik det dog op for boligforeningen, at der var noget rivende galt. Pladerne optog fugt, som bredte sig til det bagvedliggende træværk med rust og råd til følge. Siden har beregninger vist, at det vil koste omkring 30 mio. kr. at udskifte pladerne.
Holder øje
»Vi skal have Landsbyggefonden med på råd om, hvad vi gør. Men vi holder øje med udviklingen på pladerne. Vi måler fugt og piller en gang imellem og piller en plade af og kigger bagved. Og så er vi ved at dokumentere, så vi kan begynde at skifte dem og stadig køre en sag, hvis det er det, vi vil,« fortæller Allan Werge.
Alboa – Almen Boligorganisation Aarhus – afsluttede renoveringen af bebyggelsen Kjærslund i Viby i 2012.
Nu var vi lige blevet færdige med en renovering, og så kan vi sætte stilladset op igen med de gener og byggestøj, som nu engang er forbundet med det.
I ni af de 11 blokke med 381 boliger blev der anvendt MgO-plader, og her har man siden 2013 døjet med vandindtrængen i boligerne, så bl.a. vindueskarme og gardiner blev ødelagt.
Selvrisiko koster
Byggeskadefonden har accepteret at dække udgifterne, som er forbundet med udskiftning af MgO-pladerne. Men ifølge Alboas direktør Jens Peter Hegelund Jensen er alt ikke endt til boligforeningens fulde tilfredshed, for fonden kan kun dække 95 pct. af udgiften, der som minimum kommer til at koste 10 mio. kr.
»Der er en selvrisiko. De sidste fem pct. samt nogle andre ekstraudgifter må Alboa selv betale, så det bliver minimum en halv million plus det løse. Det er ærgerlige penge, men bestyrelsen har dog tilkendegivet, at vi sikrer beboerne, så de ikke huslejemæssigt bliver påvirket,« siger han.
Også Alboa afventer, at Landsbyggefonden får afklaret sit mellemværende med entreprenøren, inden udskiftningen kan sættes i gang.
»Vi er lidt utålmodige, men vi må også acceptere, hvordan systemet arbejder. Det er dog en voldsomt ærgerlig situation for beboerne. Nu var vi lige blevet færdige med en renovering, og så kan vi sætte stilladset op igen med de gener og byggestøj, som nu engang er forbundet med det.«