Dokk1-sag kan trække længe ud

En afklaring om, hvem der skal betale for den kostbare udskiftning af de udskældte vindspærreplader på Dokk1’s facade kan have lange udsigter.

Artiklens øverste billede
Byggeskadefonden, som omfatter alle offentligt støttede boligbyggerier, har rejst en række syns- og skønssager, men endnu er der ikke faldet en eneste dom. Arkivfoto

Ingen ved, hvem der har ansvaret for de udskældte MgO-plader, som bl.a. er monteret på prestigebyggeriet Dokk1’s facade på Aarhus Havn.

Byggeskadefonden, som omfatter alle offentligt støttede boligbyggerier, har rejst en række syns- og skønssager, men endnu er der ikke faldet en eneste dom.

»Det er kompliceret, og vi er enormt spændt på de første udfald af de her syns- og skønssager. Det er mange penge for os, og det fylder rigtig meget her,« fortæller teknisk chef Jens Dons, Byggeskadefonden, med henvisning til at der på landsplan er anvendt MgO-vindspærreplader i 82 almene nybyggerier og renoveringer af bebyggelser med 11.473 boliger.

Omkostningerne til udskiftning af MgO-pladerne og følgearbejder kan alene i den almene sektor ifølge fondens skøn løbe op i omkring en mia. kr.

Afgørelse på vej

En sag har dog ifølge Jens Dons været længe undervejs ved domstolene og kan blive afgjort til efteråret.

»Det er ikke en af vores sager, men det vil blive første gang, man hører, hvad retten mener,« siger han.

Regningen for at udskifte pladerne og udbedre følgeskader på Dokk1 vil sandsynligvis ende i et tocifret millionbeløb, og ifølge Jurist Henrik Fausing, Dansk Byggeri, er det netop de enorme summer, som gør det ekstra svært at håndtere sagerne.

»Jeg kender til adskillige sager, som er på vej i retten, fordi parterne ikke kan blive enige. På nuværende tidspunkt er der stor usikkerhed om, hvordan sagerne vil falde ud, men efterhånden, som der falder flere afgørelser, vil der danne sig et billede af, hvordan domstolene placerer ansvaret,« siger Henrik Fausing, som dog henviser til, at nogle sager også ender med et forlig.

»Det er ikke altid kun et spørgsmål om retsstilling, men også om kunderelationer. Hvis nogen har haft et godt samarbejde i mange år, eller man er interesseret i at fastholde det gode samarbejde med en kunde, kan et forlig være en fornuftig løsning,« siger han.

Fugt under pladerne

Al2Bolig opdagede i februar i fjor, at der var fugt under vindspærrepladerne i 11 blokke i den nyrenoverede Langkærparken i Tilst. Udskiftningen af pladerne kan løbe op i 30 mio. kr., men hvem, der skal betale, er ifølge direktør Allan Werge endnu ikke afgjort.

»I dag siger jeg, at regningen ikke skal ende hos os. Men vi har også noteret os, at man rundt omkring laver forlig mellem bygherre og entreprenør. Udfordringen er, at en voldgiftssag kan tage mange år, og at man i stedet for at bruge pengene på advokater, lige så godt kunne bruge dem på at udskifte Mgo-plader,« siger Allan Werge.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.