Et vindue til en anden verden
Kunstnerdrevne institutioner fra Afrika og Mellemøsten åbner lørdag en udstilling i Kunsthal Aarhus.
Det er et vindue til en anden verden, den nye udstilling i Kunsthal Aarhus, ”Something to Generate From”.
»Vi prøver at række ud internationalt, også til en del af verden, som vi ikke kender. Vi vil gerne vise, hvad der sker i ikke-vestlige lande,« siger Jeanett Stampe, der er udstillingsansvarlig.
At udstillingen og 17 kunstnere fra bl.a. Egypten, Cameroun, Marokko, Libanon og Palæstina, er på besøg i Aarhus skyldes, at kuratorkollektivet Madrassa Collective vandt en udstillingskonkurrence med temaet Collective Making. Udstillingen er skabt i samarbejde med CKU Center for Kultur og Udvikling og er del af Images 16, hvor flere end 100 kunstnere i 16 danske byer præsenterer nutidskunst fra Afrika, Asien og Mellemøsten med fokus på globale udfordringer og forholdet mellem kunstneren og samfundet.
Aktivistisk med muligheder
Kollektivet viser dets aktivistiske kunst på sin egen måde.
»Det er ikke billeder på væggene på traditionel vis – kunstnerne går to skridt videre. Det er politisk kunst, som peger på nogle uretfærdigheder, men som også kommer med nogle løsningsforslag,« siger Jeanett Stampe.
En af installationerne er Barthélémy Togus kaffestation, som sætter politisk fokus på kaffeproduktionen i Cameroun. Man kan købe en kop kaffe for 40 kr. Den serveres af performance-kunstnere, som vil invitere til en diskussion om kaffens symbolske rolle i installationen samt om det forhold, der er mellem kaffedyrkerne og kunstneren. Et godt eksempel på idéen bag ”Something to Generate From”, hvor kunstnerne med kunsthallens ord »udfordrer den historiske idé om kunsten som noget fjernt, ophøjet og særskilt ved at lade den virke som en drivkraft for forandring og indgå i samfundslivet«.
Det er også en stor del af kunsthistoriens fortælling.
»Den synliggør en problematik og viser, og at kunsten har et potentiale for at få noget til at ske,« forklarer Jeanett Stampe.
Udstillingen varer til den 7. august. Lørdag og søndag kan man møde kunstnerne ved deres værker, og den 1. juli er der en workshop.