Omsust fyrtårn genoplives

Prisen for grund til Aarhus Ø-vartegn er sat ned.

Artiklens øverste billede
Folkene bag det tidligere højhusprojekt og de opførte Lighthouse-bygninger har ikke mistet lysten til den tomme byggegrund, fortæller byudvikler Rune Kilden: »Jeg kan bekræfte, at vi udvikler på projektet. Vi har kun set første del af Lighthouse, nu skal vi se finalen.«

Ambitionerne om at opføre en af Danmarks højeste bygninger på spidsen af Aarhus Ø er ikke neddroslet, men Aarhus Kommune har sænket prisen på den attraktive byggegrund gevaldigt.

Som tidligere afdækket i JP Aarhus opgav Havneinvest efter fire års arbejde i december 2013 at opføre den planlagte 142 meter – og Danmarks absolut højeste – bygning. Selskabet skulle inden årets udgang beslutte, om det ville betale ca. 270 mio. kr. for grunden, men projektet blev for dyrt, især fordi der er plastisk ler med stor elasticitet i undergrunden.

Efter at kommunen har fået lavet dybdegående jordbundsundersøgelser, lyder prisen for byggefeltet nu på 192,5 mio. kr., fremgår det af indstillingen bag udbuddet. På det såkaldte felt X2 skal opføres en mindst 110 meter høj bygning på 35.000 kvm. Samme minimumshøjde var også kravet, da grunden første gang blev sendt i udbud i 2006, men højden på det daværende Lighthouse-fyrtårn endte på 142 meter, fortæller Bente Lykke Sørensen, chef for Bolig og Projektudvikling, Aarhus Kommune.

»Om huset kan blive højere end 110 meter, afhænger af det konkrete projekt og jordbundsforholdene. Der er store omkostninger ved at gå i højden,« siger hun.

Chefen forklarer minimumsprisen, der er vurderet af en ejendomsmægler, og altså ligger knap 80 mio. kr. under den tidligere udbudte pris, med, at den skal afspejle udfordringerne ved at bygge:

»Hvis ikke der havde været den udfordring med lertyperne i jorden, ville markedsprisen være højere,« lyder det fra chefen, der fortæller, at en klausul om, at køber og kommunen kan komme ud af kontrakten efter ni måneder, er indført for at give vinderen af udbuddet tid til at projektere bygningen.

Teknisk rådmand Kristian Würtz (S) har store forventninger til byggeriet ved indsejlingen til Aarhus:

»Det er den mest attraktive grund i øjeblikket. Jeg håber på et fantastisk vartegn, hvor det stadig er planen, at vi skal have offentlig adgang. Det er spændende, hvem og hvor mange der vil byde ind.«

Folkene bag det tidligere højhusprojekt og de opførte Lighthouse-bygninger har ikke mistet lysten til den tomme byggegrund, fortæller byudvikler Rune Kilden:

»Jeg kan bekræfte, at vi udvikler på projektet. Vi har kun set første del af Lighthouse, nu skal vi se finalen.«

I øjeblikket er Domkirken Aarhus’ højeste bygning med 96 meter.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.