Byens største kongrescenter skal kapre gæster til Aarhus

Byudvikler Rune Kilden og arkitekt Bjarke Ingels arbejder på et nyt konferencehotel.

Artiklens øverste billede
Øst for Ø4 vil byggefeltet Nikoline Kochs Plads blive sendt i udbud. Her er der mulighed for at opføre 30.000 kvm etageareal, hvoraf minimum en tredjedel skal opføres til erhvervsbrug som detailbutikker samt en eller to dagligvarebutikker.

Aarhus bliver sorteret fra til fordel for København eller Aalborg, når de største kongresser skal afholdes, fordi byen ikke har tilstrækkelige faciliteter.

Det mener teknikrådmand Kristian Würtz (S), og det er en af grundene til, at hans forvaltning nu vil udbyde et område på Aarhus Ø til at opføre et hotel- og konferencecenter med faciliteter til mindst 2.000 gæster. I en udbudsindstilling til byrådet fremgår det, at hotel- og konferencecentret skal placeres ud til Bassin 7 i Aarhus Ø.

»Hvis vi kan sikre byen et større hotel- og konferencecenter, kan vi række ud efter de helt store konferencer. Kan vi komme ind på det marked, vil det være godt nyt for byens restaurationer og hotelbranchen,« siger Kristian Würtz.

De største konferencer kan i dag afholdes i Scandinavian Center Aarhus konferencesal med plads til 1.000-1.600 gæster alt efter opstillingen af stole og borde.

I sin indstilling skriver teknikforvaltningen, at udbudsvinderen får mulighed for at opføre et nyt hotel- og konferencecenter på ca. 19.500 kvm. Til gengæld skal vinderen kunne dokumentere at råde over en virksomhed, der kan stå for ledelse og drift af centret.

Konferencecentret skal placeres på Pier 4 i det såkaldte Ø4-område, som består af i alt fem byggefelter – 1, 2a, 2b, 3 og 4.

Køberet til tre byggefelter

I 2014 blev felt 1 solgt til Kilden og Mortensen ApS, som i foråret 2016 går i gang med at bygge projektet AARhus, som stjernearkitekten Bjarke Ingels har tegnet, med 251 lejligheder og 3.000 kvm bylivsaktiviteter bestående af bl.a. teater, badehuse og restauranter. Byudvikler Rune Kilden bekræfter over for JP Aarhus, at han og arkitekt Bjarke Ingels også arbejder på at lave et bud på hotel- og konferencecentret.

»Med bylivet, havnebadet og alt det, der sker i området, er det et drømmescenarie at få turismen ind,« siger han.

Ifølge indstillingen får vinderen af det kommende udbud af hotel- og konferencecentret også køberet til de tre tilstødende byggefelter. Her kan der opføres i alt 26.000 kvm boliger med mulighed for detailbutikker i stueetagen.

»Det skal være et sted, hvor folk kommer for at få morgenkaffe, derefter for at spise frokost. Om aftenen skal gæsterne spise middag på restauranterne, og eventuelt have lyst til en drink bag efter. Det liv vil både beboere og konferencegæster hjælpe til med at skabe,« siger teknikrådmand Kristian Würtz.

Mens kommunen vil udbyde byggefeltet, hvor højhuset Lighthouse tidligere var planlagt, for en mindstepris på 192,5 mio. kr., er der ikke angivet nogen mindstepris for de resterende byggefelter i Ø4-området.

Ifølge chefen for Bolig og Projektudvikling under Teknik og Miljø, Bente Lykke Sørensen, ønsker kommunen at afprøve markedet.

»Vi har ikke behov for at komme med vores forventning – markedet må bare byde ind. På den måde kan vi teste markedet uden præcis at sige, hvor vi er,« siger hun.

Siden byggerierne begyndte i Aarhus Ø har det været byrådets hensigt at skabe en mangfoldig beboersammensætning med forskellige boligtyper. Derfor kræver kommunen, at der afsættes omkring 7.000 kvm etageareal til ca. 80 almene familieboliger i Ø4.

Boligerne skal efterfølgende sælges til den almene boligorganisation, og købssummen er vurderet til at være 25,5 mio. kr.

Har ventet på interesse

Øst for Ø4 vil byggefeltet Nikoline Kochs Plads blive sendt i udbud. Her er der mulighed for at opføre 30.000 kvm etageareal, hvoraf minimum en tredjedel skal opføres til erhvervsbrug som detailbutikker samt en eller to dagligvarebutikker.

Ifølge Bente Lykke Sørensen har man ventet med at sende byggegrunden i udbud, indtil der var interesse fra dagligvarekæder for at etablere sig på stedet.

»Vi skal have en dagligvarebutik på stedet i mellemklassen, hvilket svarer til f.eks. Kvickly eller Føtex Food. Og nu har vi oplevet interesse fra dagligvarekæder, og derfor kommer udbuddet nu,« siger hun.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.