Byens bestand af tigre stiger

Artiklens øverste billede
Aarhus Tigers vil vinde lige så meget som Bakken Bears, lyder det fra Peter Friis, tidl. formand for Aarhus Tigers.

I USA er det en milliard-industri. Fra barnsben bliver tusindvis af amerikanske børn sat på stien til NFL, og for langt de fleste bliver det ved drømmen. De få, der slipper gennem nåleøjet, står over for en benhård kontaktsport, hvor fysiske skader og et liv i smerter er hverdag.

Alt sammen for chancen for en dag at stå med det eftertragtede Lombardi-trofæ, som vindere af Super Bowl.

For nogle af vores medlemmer er amerikansk fodbold den første succesoplevelse, de har haft med sport.

Peter Friis, , tidligere formand for Aarhus Tigers

Hos Aarhus Tigers er der træning to gange om ugen. Det skal passe med skole og job. Der er ingen, der tæller point, før spillerne bliver U16 spillere, og når der har været stævne for de yngste årgange, er det vigtigste, at de unge har haft det sjovt.

De ældre spillere ramler dog stadig sammen med et brag, når træningen for alvor går i gang på de spritnye faciliteter i udkanten af Viby. Tacklingerne er benhårde, og det massive træningsudstyr, alle spillerne bærer, er ikke til for sjov. Ønsket om at ville til tops i National Ligaen stiller krav. Så spillerne lægger sig virkelig i selen.

»Vi vil vinde lige så meget som Bakken Bears«. Sådan lyder udmeldingen fra Peter Friis, den netop afgåede formand for Aarhus Tigers. Han er i stedet avanceret til chef i Dansk Amerikansk Fodbold Forbund.

Det kan måske virke sært at sammenligne Aarhus Tigers med byens store klubber som AGF og Bakken Bears. Men ambitionsniveauet er det samme, og Aarhus Tigers har 240 spillere bredt ud over hold i flere aldersgrupper.

»Vi arbejder hårdt på at komme op og blive fast inventar i Mermaid Bowl. Derfor er det vigtigt, at vi holder fast i det, og gør det bedste vi kan. Vi har tidligere tabt en vigtig kamp, fordi vi havde en dårlig dag, og det er den slags, som vi arbejder på at undgå,« siger Peter Friis.

Via Aarhus på vej mod NFL

Vindermentaliteten og det høje niveau hos Aarhus Tigers er med til at gøre klubben attraktiv for amerikanske spillere med footballdrømmene intakte efter collegekarrieren. For nogle er det et skridt i retning mod NFL.

»Der er mange spillere, der er interesserede i at komme til Europa for at spille. Nogle for at blive ved med at spille så længe de kan, og andre for at træne og spille og på den måde øge chancerne for at komme videre i NFL.«

De amerikanske spillere er højt værdsat af både spillere og trænere hos Aarhus Tigers. Spillerne kommer med noget erfaring og viden, de har samlet op i deres karriere i USA. Alt dette skræmmer ikke de danske spillere, snarere tværtimod.

»De er jo som regel rigtigt dygtige, så de danske spillere ved, at de skal give sig 100 pct. De vil ikke stå tilbage for amerikanske spillere, og på den måde er de med til at hæve niveauet for hele klubben.«

Succes blandt de unge

Det handler dog ikke kun om at vinde Mermaid Bowl og lokke amerikanske kontraktspillere til byen. For Aarhus Tigers tager deres forpligtelser som en dansk sportsklub lige så alvorligt. Klubben tæller totalt set 240 medlemmer, og mange af dem spiller på ungdomsholdene.

»Vores yngste spiller er lige nu ni år gammel. Vi har spillere på U10 og helt op til senior. Vi tror på, at hvis vi gør det sjovt at spille fodbold for de yngre spillere, vil de holde fast i sporten længere. Nu dækker vi et stort område, så vi kan sagtens stille et helt hold. Mange af de mindre klubber har måske kun to-tre spillere i de yngre årgange, så når vi er til stævne, går mange af dem sammen, så de kan stille et helt hold. På den måde får de en god oplevelse, samtidig med at de spiller noget fodbold,« forklarer Peter Friis.

For amerikansk fodbold har en anden fordel. Der er plads til dem, der ikke nødvendigvis passer til andre sportsgrenes krav om fysik.

»Det er jo fedt, at nogle af de unge, der ikke kan løbe 100 meter på 12 sekunder, også finder en plads herude. Mange af vores spillere må jo gerne være nogle store drenge, og de bliver hjerteligt modtaget af holdkammeraterne. For nogle af vores medlemmer er amerikansk fodbold den første succesoplevelse, de har haft med sport. Samtidig bliver de trænet af nogle virkeligt engagerede trænere, og de bliver en del af det fællesskab, vi har herude. Det giver virkelig noget selvtillid,« siger Peter Friis.

Ordentlige tacklinger

Amerikansk fodbold er en kontaktsport, og det kan være svært at forhindre skader i at opstå, når to gutter på knap 100 kilo løber sammen. Ligesom i NFL i USA er sikkerhed blevet et vigtigt emne for alle hos Aarhus Tigers.

»Vi gør alt, hvad vi kan, for at sikre, at vores spillere ikke kommer noget til. Det gælder for alle. På de yngste hold spiller vi for eksempel ikke med Special Teams-spillere, der griber og returnerer bolden, når der er kickoff. Det er i de kaotiske situationer, der er størst risiko for, at der sker skader. Hvis nogen kaster en interception, altså hvor modstanderne griber bolden, ville det normalt give det gribende hold chancen for at score, men her dømmer vi bolden som død. På den måde har man ikke en forsvarsspiller, der pludselig skal løbe og tackles,« forklarer Peter Friis.

Et par på hovedet

Ligesom i NFL er det forbudt at bruge hjelmen til at tackle med. For selv om forstuvninger og blå mærker er uundgåelige, er hjernerystelser kommet meget i fokus de seneste år.

Ro og hvile er det vigtigste, når man er blevet udsat for en hjernerystelse, og det stemmer ikke så godt overens med den måde, man spiller amerikansk fodbold på.

»Vi har medics, der holder øje med spillere, der har modtaget en hård tackling, eller på anden måde er kommet til skade. De ved, hvilke signaler de skal se efter. Hvis de opdager noget hos en spiller, trækkes han ud af kamp og træning, indtil vedkommende har fået grønt lys fra sin egen læge. På den måde er det ikke trænerne, der skal træffe den beslutning,« siger Peter Friis.

Spillerne er således i gode hænder. Det er nødvendigt, for selv om det blot er træning, er det tydeligt at se, hvorfor amerikansk fodbold er en kontaktsport. En af tigrene griber bolden, og bliver øjeblikkeligt lagt ned af en forsvarsspiller. Han rejser sig hurtigt op igen, klar til at modtage endnu en gang.

Det er ikke bare snak. De vil det virkelig.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.