40 år med kreative kreationer

Den Jyske Operas skræddersalsleder, Gitte Olsen, fejrer i år 40-års jubilæum. De mange år i branchen har givet hende mange spændende oplevelser.

Artiklens øverste billede
Den Jyske Operas skræddersalsleder Gitte Olsen – blandt stofrester og kostumer – i det kreative værksted i Aarhus. Foto: Casper H. Christensen

Det slidte trægulv knirker, selvom man blot lister rundt i skræddersalen på Eckersberggade 30 i Aarhus. Det lille lokale på 1. sal emmer af både historie og kultur, og det er i sin enkelhed både autentisk og en smule eventyrligt at stå midt i kostumekreativitetens maskinrum blandt stofrester, blyanttegninger, indrammede operaplakater og adskillige kasser med strømper, smykker, briller, handsker, slips og seler.

I det ene hjørne af lokalet er der indrettet et lille kontor med skrivebord, computer og notesbøger til den mindre kunstneriske del af jobbet. Det hører sig til som skræddersalsleder. Det er 65-årige Gitte Olsens administrative arbejdshjørne i en verden af kreativitet.

Midtjyden, der har en håndværksuddannelse som dameskrædder, har siden 1976 været skræddersalsleder hos Den Jyske Opera, hvor hun den 1. august kan fejre sit 40-års jubilæum. Blandt sine mange opgaver rådgiver hun scenograferne i kostumevalget, bestiller varer hjem, er ansvarlig for budgettet og er afdelingsleder for to herreskræddere, to dameskræddere og en elev.

»Jeg ser nok mig selv som et teknisk og kunstnerisk bindeled mellem scenograf og produktion,« siger Gitte Olsen fra kontorstolen i skræddersalen i Eckersberggade.

Havde aldrig set opera

Det var efter en weekend med ondt i maven af overvejelser, at hun sagde ja til jobbet en mandag morgen for knap 40 år siden. I sidste ende kunne hun ikke sige nej. Hun havde set tv-teater i fjernsynet, men dengang var det håndværket, der trak i hende, for hun forestillede sig ikke, at hun ville blive en del af en operaproduktion. Ja, faktisk havde hun ikke set en eneste operaforestilling, da hun begyndte i jobbet. Men det har naturligvis ændret sig sidenhen.

»En tidligere medarbejder sagde engang, at hvis man ikke kan lide opera, når man kommer, så kan man det, når man går. Det passer meget godt på mig,« siger Gitte Olsen, hvis drivkraft igennem alle årene har været den kreative proces med at få det hele sat sammen for at skabe en forestilling.

»Kostumerne er med til at fortælle historien i forestillingen. Det er en spændende proces at få det hele til at passe, men der skal også være udfordringer, for at arbejdet er interessant. Nogle gange ved scenograferne ikke, præcis hvad de gerne vil have, og så må vi jo forsøge at grave os ind på, hvad det kunne være.«

Et par erhvervsskader

I arbejdsrummet på 1. sal hænger der nær loftet flere operaplakater med tilknytning til Den Jyske Opera. Der er eksempelvis minder fra serien af Richard Wagners operaer i 1980’erne, der for Gitte Olsen var »en fantastisk og speciel oplevelse«, men også fra den rumænske stjernesopran Angela Gheorghiu i Den Jyske Operas opsætning af La Bohème.

»Jeg husker, at hun kom kl. 22 til hotelværelset, hvor hun skulle prøve kostumerne, og så blev der ellers syet hele natten. Heldigvis kunne hun lide det, ellers havde hun helt sikkert valgt ikke at tage det på,« siger hun.

Selv vurderer Gitte Olsen, at hun stopper »inden for en overskuelig årrække«, men de mange år i branchen har allerede givet hende et par »erhvervsskader«. Hun lægger mærke til flotte jakkesæt og ser gerne royale fester med store kjoler i fjernsynet.

»Og når jeg køber tøj til mig selv, er der altid noget, der skal rettes til.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.