Millionregning efter byggesjusk

Havnefronten i Aarhus er ramt af andre byggeskandaler end Dokk1. Et undertag på ikonbyggeriet Navitas blæste af, fordi det ikke var monteret korrekt, og det har efterladt en regning på ca. 3 mio. kr.

Artiklens øverste billede
Det er ikke nogen lille opgave at udskifte undertaget på Navitas. Arbejdet ventes færdigt den 26. juni. Foto: Joachim Ladefoged

Hvordan kan et undertag på et splinternyt ikonbyggeri blæse af, første gang ejendommen udsættes for et kraftigt uvejr?

Sådan var der mange, der spurgte, da 450 kvadratmeter undertag over indgangen til Navitas blev flået af under tvillingestormene Dagmar og Egon, der strøg hen over Danmark med kun én dags mellemrum i januar 2015 – kun et halvt år efter byggeriet stod færdigt.

Forklaringen er byggesjusk.

»Tømrerfirmaet, der monterede undertaget, fulgte ikke byggevejledningen. Da der kom en ordentlig vind, blev undertaget simpelthen revet ned,« forklarer Anders Hanberg Sørensen, som er rektor for Aarhus Maskinmesterskole og formand for ejerforeningen i Navitas.

Et tilsvarende undertag på bagsiden af bygningen valgte ejerne af Navitas straks at udskifte for egen regning for at undgå en ulykke.

»Et utroligt held«

Anders Hanberg Sørensen betegner det som »et utroligt held«, at ingen blev ramt og kom til skade, da det massive undertag blev rykket af og knust mod jorden ved indgangspartiet til Navitas.

Byggeskandalen har efterladt en regning på små 3 mio. kr., som ejerne selv skal betale en del af, og det er Anders Hanberg Sørensen rigtig ærgerlig over, selv om han er glad for, at det omsider er lykkedes at få det ødelagte tag udbedret. Arbejdet er i fuld gang og afsluttes efter planen den 26. juni.

Den langvarige proces skyldes, at hovedentreprenøren på opførelsen af Navitas, E. Pihl & Søn, gik konkurs undervejs i byggeriet, og at tømrerfirmaet, der sjuskede med undertaget, også efterfølgende gik fallit. Undervejs overtog et helt tredje selskab, entreprenørfirmaet A. Enggaard, det overordnede ansvar for opførelsen af ikonbyggeriet på havnefronten i Aarhus.

Svært at placere ansvar

»Det har ikke været så enkelt at placere ansvaret, fordi byggeriet er projekteret af et firma og færdiggjort af et andet,« siger Anders Hanberg Sørensen.

Ifølge formanden for ejerforeningen er der fundet en pragmatisk løsning, hvor de involverede parter har aftalt at deles om at dække udgiften på ca. 3 mio. kr.

»Vi betaler noget af det som ejere, andre parter betaler resten,« forklarer Anders Hanberg Sørensen. Den nøjagtige fordelingsnøgle ønsker han ikke at oplyse.

»Med konkurserne og undertaget, der faldt ned, blev vi stort set ramt af alle de uheld, der var mulige, og det er rigtig ærgerligt for os ejere, at det har taget så lang tid, før vi kunne få sat et nyt undertag op. Heldigvis landede vi på en fornuftig løsning, og nu kan vi endelig få afsluttet sagen på en god måde,« siger Anders Hanberg Sørensen.

Navitas, som er en stjerneformet bygning på 38.000 kvadratmeter i otte etager, stod færdigt den 26. juni 2014.

Det huser og ejes af forskerparken Incuba, Ingeniørhøjskolen, der hører under Aarhus Universitet, og Aarhus Maskinmesterskole.

Pris: 1 mia. kr.

Brugerne er ca. 2.000 studerende, 300 undervisere og forskere samt 400-600 ansatte i virksomheder, der er tilknyttet stedet.

Det kostede omkring 1 mia. kr. at opføre Navitas.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.