Aarhus sender delegation til folkemøde på lavbudget

Aarhus Kommune har reduceret sidste års udgift til Folkemødet på Bornholm til en tredjedel. Alligevel møder deltagelsen kritik.

Artiklens øverste billede
Folkemødet på Bornholm tiltrækker hvert år tusindvis af deltagere. Arkivfoto: Tobias Nørgaard Pedersen

Halvt så mange deltagere og en tredjedel af budgettet i 2015.

Aarhus Kommune slår et mindre brød op ved årets folkemøde på Bornholm i den kommende uge. Alligevel møder deltagelsen kritik.

»Det er mange penge sammenholdt med, hvad vi ellers har af opgaver,« mener socialrådmand Thomas Medom (SF).

»Jeg er da glad og tilfreds med, at man har skåret kraftigt ned på budgettet. Men kunne vi komme derned, hvor det kun var borgmesteren og en kommunaldirektør, så ville jeg være glad. Jeg mener, det er spild af penge,« siger Liberal Alliances Lars Boje Mathiesen.

Under overskriften – Rethink – satte Aarhus Kommune i fjor alle kræfter ind på at få opmærksomhed. 42 personer fra kommunen rejste til solskinsøen, og den endelige regning lød på 456.318 kr. – bl. a. til et fly, som kommunen chartrede sammen med Randers Kommune.

Målet med satsningen var bl.a. at sætte fokus på udvidelsen af E45, og samtidig stod kommunen for fire events – deriblandt en femretters debatmenu, som løb op i 50.000 kr.

Politisk festival

Lars Boje Mathiesen kalder Folkemødet for »en skatteyderbetalt Roskilde Festival for embedsmænd.«

»Den aarhusianske delegation var ovre og køre i radiobiler for at gøre opmærksom på, at vi gerne vil have en udvidelse af E45. Men der er ingen i kongeriget, som er i tvivl om, hvad alle i Østjylland mener om E45. Det er useriøst og at gøre grin med borgere, som man aftvinger skat, at bruge pengene på den måde,« siger Lars Boje Mathiesen.

Skriger til himlen

»I år bruger Folkemødet så 100.000 kr. på at få en kendt foredragsholder til at komme og i 45 minutter fortælle om, hvordan man får gennemslagskraft inden for politik. Der er der ganske vist en ukendt medsponsor på. Der bliver også brugt mange kommunale skattekroner på at få instruktøren bag House of Cards til at komme og tale på Folkemødet. Det skriger til himlen. Det har borgerne i Aarhus ingen gavn af,« siger LA-politikeren.

Aarhus sender i år seks politikere og 13 embedsmænd – og budgettet er 150.000 kr.

Det lykkedes ikke

 

Flere medlemmer af magistraten deltager, men ikke socialrådmand Thomas Medom.

»Jeg har bestemt, at min magistrat og jeg ikke deltager, og jeg har også argumenteret for, at kommunen ikke skulle deltage,« fortæller han.

»Min vurdering er, at man sagtens kan pleje sine kontakter og det kommunale netværk uden at møde op fysisk og bruge en halv mio. kr., som vi gjorde sidste år. Hovedformålet var at interessevaretage E45 ved at køre med racerbiler på en bane, og det lykkedes ikke. Den tid var brugt bedre på at påvirke den offentlige debat på anden vis,« mener rådmanden.

Ifølge Thomas Medom står hverken tidsforbruget eller udgiften mål med gevinsten.

»Jeg synes, det er godt, at man har imødekommet kritikken et stykke hen ad vejen og ikke er oppe og bruge så mange penge, som man brugte sidste år. Jeg havde foretrukket, at man helt var stoppet, eller at det blot var borgmesteren, som tog af sted, og at politikerne selv havde betalt,« siger han.

Fornuftigt niveau

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) mener, at de 150.000 kr., som magistraten har afsat i år, er et fornuftigt niveau. Og at pengene er givet godt ud.

»Styrken ved Folkemødet på Bornholm er især, at alle de kræfter, der er en del af det demokratiske Danmark, foreningslivet, en masse politikere og interesseorganisationer er til stede på samme tid. Her får man direkte kontakt til alle nøglepersoner – og den chance har man ikke andre steder,« påpeger borgmesteren.

»Det giver både politikere og embedsmænd rigtig gode muligheder for interessevaretagelse og for at fremme centrale sager med betydning for Aarhus. Som landets næststørste kommune er det vigtigt, at vi er til stede, så Aarhus også har en stemme i debatten om fremtidens velfærd.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.