Dræn i Østjylland: Lokale politifolk har brugt over 100.000 arbejdstimer andre steder i landet

Siden 2014 har politifolk fra Østjylland bidraget massivt til opgaver uden for politikredsen – bl.a. har grænsebevogtning og terrorberedskabet i København trukket mandskab bort.

Artiklens øverste billede
Formanden for Politiforbundet, Claus Oxfeldt, udtaler: »Når vi bruger så mange årsværk på forhøjet beredskab og øget grænsekontrol, er det klart, at det koster på et eller andet niveau i det daglige hjemme i politikredsen. Selvfølgelig vil det gøre det.«

Betjente i Østjylland arbejder ikke længere kun lokalt. I de seneste godt to år har Østjyllands Politi i stort omfang udlånt mandskab til andre dele af landet – uden at få hjælp den anden vej.

En opgørelse, som politiet har lavet til JP Aarhus, viser, at betjente fra Østjyllands Politi i perioden fra 1. januar 2014 til 31. marts i år har bidraget med godt 112.000 arbejdstimer til opgaver uden for politikredsen.

Det er bl.a. terrorberedskabet i København, grænsebevogtning og Folkemødet på Bornholm, som har været årsag til, at det lokale politi har oplevet et dræn i styrken.

Politistyrken i Danmark er generelt under stort pres som følge af nye opgaver, og derfor bevilgede Folketinget sidste år knap 2 mia. kr. ekstra til at styrke og udvide politikorpset i de kommende år.

Mangel på betjente

Det løser imidlertid ikke den aktuelle mangel på betjente, og det er årsagen til, »at der lige nu sker mærkbare omprioriteringer i alle landets politikredse,« sagde justitsminister Søren Pind, da han for nylig holdt tale på Politiskolen i København.

Ministeren gjorde det samtidig klart, at manglen på ressourcer vil kunne mærkes, fordi man ikke kan »nedprioritere visse områder til fordel for andre, uden at det får konsekvenser for de områder, der nedprioriteres,« som ministeren udtrykte det.

Ingen nedprioritering

Østjyllands Politi afviser at pege på konkrete områder, som skal nedprioriteres.

Chefpolitiinspektør Klaus Arboe Rasmussen siger, at det »selvfølgelig kan mærkes,« at politiet siden februar 2015 har assisteret i henholdsvis København og ved grænsen. Men, tilføjer han: »Der er ikke nogen konkrete sagsområder, der er nedprioriteret.«

Politiforsker, lektor Adam Diderichsen fra Aalborg Universitet er ikke i tvivl om, der foregår en nedprioritering af opgaver internt i politiet.

»Sund fornuft siger, at sådan må det nødvendigvis være, når politiet er så meget under pres. Hiver man hårdt i gulvtæppet i den ene ende af stuen, er der en tendens til, at den stumper i den anden ende. Det tror jeg også gælder i politiets ressourcesituation,« siger Adam Diderichsen.

Formanden for Politiforbundet, Claus Oxfeldt, er på linje med Adam Diderichsen:

»Når vi bruger så mange årsværk på forhøjet beredskab og øget grænsekontrol, er det klart, at det koster på et eller andet niveau i det daglige hjemme i politikredsen. Selvfølgelig vil det gøre det.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.