Skandale-plader har medført omfattende skader på Dokk1

Ekspert vurderer, at det vil koste op mod 26 mio. kr. at udbedre skader efter brug af fugtsugende vindspærreplader.

Artiklens øverste billede
Efter at have gennemgået rapporten fra Teknologisk Institut vurderer en af landets førende eksperter på området, Tommy Bunch-Nielsen, direktør i Bunch Bygningsfysik A/S, at omkostningerne til udskiftning af MgO-pladerne på Dokk1 og udbedring af følgeskaderne løber op i ca. 3.000-4.000 kr. pr. kvm. Det giver en samlet regning på 19-26 mio. kr. Arkivfoto

Det er ikke blot Dokk1’s 6.400 kvm MgO-plader, der har vist sig at være fugtsugende med rust og råd til følge og står over for at skulle udskiftes. Også skruer, dele af aluminiumsbeklædningen og isolering skal formentlig fornys.

Det viser en undersøgelse af vindspærrepladerne på Dokk1 foretaget af Teknologisk Institut for Aarhus Kommune.

I rapporten, som JP Aarhus er i besiddelse af, fremgår det desuden, at der er konstateret misfarvninger på glas, hvor det anbefales at lave et afrensningsforsøg for at undersøge, om misfarvningerne kan fjernes.

»Alternativt kan man acceptere misfarvningerne eller foretage en udskiftning af glasset,« står der i rapporten, der er dateret den 4. maj – tre måneder efter, at undersøgelsen blev indledt.

Efter at have gennemgået rapporten fra Teknologisk Institut vurderer en af landets førende eksperter på området, Tommy Bunch-Nielsen, direktør i Bunch Bygningsfysik A/S, at omkostningerne til udskiftning af MgO-pladerne og udbedring af følgeskaderne løber op i ca. 3.000-4.000 kr. pr. kvm. Det giver en samlet regning på 19-26 mio. kr.

»Stilladsomkostningerne bliver store, da nogle af pladerne sidder svært tilgængelige steder,« siger han og vurderer, at omkostningerne til etablering af stillads formentlig kommer til at udgøre mellem 10 og 20 pct. af de samlede omkostninger.

Politikere ærgrer sig over skader

Stadsdirektør Niels Højberg, Borgmesterens Afdeling er ærgerlig over skaderne. Han konstaterer, at det er svært at vurdere, hvad udbedringerne vil koste.

»At det er en stor udgift, er der ingen tvivl om,« siger stadsdirektøren, der mener, at kommunen har gjort, hvad den kunne for at hindre skaderne i at udvikle sig bl.a. ved at få lavet undersøgelser.

Medlemmer af Aarhus Byråd reagerer med alt fra ærgrelse og forundring til krav om placering af et økonomisk og politisk ansvar for byggeskandalen. Flere politikere giver udtryk for, at sagen sætter kommunen under et stort pres. De er bekymrede for, at skaderne skal udbedres, muligvis inden man overhovedet har fået placeret et ansvar, og at arbejdet med udbedringerne vil skæmme prestigebyggeriet, når Aarhus skal være europæisk kulturhovedstad 2017.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.